Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Gradnja nizkoenergijske hiše dolgoročno prihrani stroške ogrevanja

Vas zanima gradnja nizkoenergijske hiše? Primera energijsko varčne hiše sta tako nizkoenergijska hiša kot pasivna hiša. Še zlasti je v zadnjih letih priljubljena gradnja nizkoenergijske hiše, ki je obenem tudi pasivna.

Pasivna hiša se od klasične razlikuje predvsem po tem, da je ekološka in varčna. Ni namreč nenasiten porabnik energije, temveč nam pomaga varčevati oziroma porabiti le toliko energije, kolikor je potrebujemo. Prihranek energije dosežemo z različnimi tehnološkimi rešitvami, najpomembnejša pa je usmerjenost pasivne hiše proti soncu. Gradnja nizkoenergijske hiše se nam tako obrestuje dolgoročno, saj prihranimo na stroških za ogrevanje.

Gradnja nizkoenergijske hiše

Pasivna hiša ob minimalnih toplotnih izgubah izkorišča sončno energijo in notranje vire do te mere, da je skoraj ni potrebno dodatno ogrevati ali hladiti. Prava pasivna hiša upošteva osnovna načela pasivnega solarnega načrtovanja, je konstrukcijsko nezahtevna, enostavna, funkcionalna in uporabniku prijazna. Pasivne hiše so prihodnost bivanja, saj je gradnja nizkoenergijske hiše v skladu z najnovejšimi dognanji in raziskovalnim napredkom.

Energijsko varčne hiše - naložba, ki se hitro povrne

Energijsko varčne hiše so sicer nekoliko dražje od klasične gradnje (ki je tudi precej manj varčna), vendar ne smemo pozabiti, da je ob ustreznem načrtovanju in izbiri materialov nizkoenergetska hiša lahko cenovno zelo ugodna oz. cenejša od večine običajnih gradenj, pri tem pa ponuja precej večje bivalno udobje in nizke vzdrževalne stroške. Po mnenju strokovnjakov se naložba v nizkoenergijsko hišo lahko povrne že v 5 letih.

Nizkoenergijska hiša prinaša številne prednosti

energijsko varčne hiše

Ena od najpomembnejših lastnosti tovrstne gradnje je, da je temperatura v notranjosti vedno enaka. Pozimi zmanjšuje toplotne izgube, poleti pa preprečuje vhod toplote poleti, s čimer vzpostavi idealno temperaturo v celotni hiši. Stroški ogrevanja se zmanjšajo za več kot 90%, kar je posledica odlične toplotne izolacije in oken zadnje generacije. To preprečuje kakršne koli spremembe temperature v notranjosti, zato stavbe ni treba veliko ogrevati.

Poleg tega je še tisto malo umetnega prezračevanja, ki je morda potrebno, proizvedeno z zelo učinkovitimi sistemi. Namestitev prezračevalnega sistema ustvarja popolnoma nadzorovano kroženje zraka, brez tokov ali temperaturnih sprememb, kar ustvarja prijeten občutek udobja. Odsesani zrak pa se lahko učinkovito uporabi za ogrevanje svežega zraka.

Ta vrsta gradnje tudi upošteva usmeritev in usmerjenost stavbe. Tako se lahko kar najbolje izkoristijo vse koristi sonca in naravna svetloba, kar preprečuje tudi pregrevanje poleti. Z manj ogrevanja in prezračevanja se v gradnjah nizkoenergijskih hiš zmanjša emisije CO2 za več kot 90 odstotkov. Za kar devet desetin nižja onesnaženost od tradicionalnih sistemov pomeni, da se zmanjšajo onesnažujoče emisije, ki povzročajo podnebne spremembe. Velika prednost je tudi odlična zvočna izolacija pred zunanjim hrupom. Okna, ki se vgrajujejo v pasivni hiši, so trojno zastekljena in z dvojno zračno komoro, zato ne služijo le kot toplotna izolacija, temveč tudi zvočno izolirajo, tako da zunanji hrup postane tako rekoč neopazen.

Najbolj trajnostne nizkoenergetske hiše so nizkoenergijske pasivne hiše

Ko se odločamo za gradnjo nizkoenergijske pasivne hiše, moramo vedeti, na kakšen način zagotoviti čim večji prihranek energije. Manj kot želimo, da nizkoenergetska hiša porabi energije za ogrevanje, bolj je pomembno načrtovanje ter poznavanje detajlov gradnje. Pri gradnji nizkoenergijske hiše se uporabljajo zgolj naravni, ekološko neoporečni materiali, ki vzdržujejo zdravo klimo ter vplivajo tako na fizično zdravje kot na psihično počutje stanovalcev. Zaradi uporabe ekološko sprejemljivih materialov tudi gradimo trajnostno, z minimalnimi vplivi na okolje.

nizkoenergijske hiše

Ena od inovacij, ki se pri tem pogosto uporablja, je pametno dvigalo, ki z gibanjem obnavlja energijo. Energijo regenerira pri spustu in tako ustvari učinkovit sistem. Nove tehnologije se lahko uporabijo v vsej stavbi. Tako se celotna hiša samodejno nadzoruje, zbira in analizira podatke, kot so temperatura, stroški energije, delovanje vseh sistemov. Upravljanje je za uporabnika preprosto, omogoča pa, da se vaš dom prilagaja potrebam vsakega trenutka.

Kako bo potekala gradnja energijsko varčne hiše, je odvisno zlasti od vaših želja, pri tem pa smo vam vselej na voljo s strokovnimi nasveti. Marles je najstarejši slovenski proizvajalec montažnih hiš, ki je dokončal že blizu 30 000 stanovanjskih hiš doma in v tujini. Gradnja Marles je vselej v skladu z najnovejšimi tehnološkimi dognanji in se prilagaja željam kupcev. Nič-energijske hiše Marles so primer gradnje, opisane v tem članku. Izbirate lahko med številnimi načini in videzi gradnje hiš, od tradicionalnih do modernih. Vaša je tudi izbira, do katere faze gradnje narejeno hišo želite. V zadnjih letih so dodali možnosti trajnostne gradnje, za katere lahko pridobite subvencije eko sklada. Tako so na voljo konstrukcije Pasiv, Eko natura, Pasiv natura ter Nizkoenergijski in Visokoučinkoviti nizkoenergijski način. Ker gre trend gradnje v tej smeri, bo v prihodnje pasivna oz. nizkoenergijska gradnja še bolj pogosta, saj bistveno prispeva k varovanju okolja in podnebja ter spodbuja zdrav življenjski slog.