Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Gradnja hiše ni preprost zalogaj

Gradnja hiše je velik zalogaj, tega se zaveda vsak, ki si želi lastnega doma in razmišlja, kaj vse potrebuje, da bi si željo izpolnil. Najpomembneje si je odgovoriti na vprašanje, kje bo hiša stala in kdo vse bo v njej prebival. Gradnja hiše je namreč prilagojena terenu, kjer objekt stoji, njena arhitektura pa se prilagaja potrebam in željam njenih stanovalcev. Seveda hiše ni potrebno zgraditi od začetka, če si želimo bivati v njej, lahko jo kupimo, vendar si v tem primeru vzemimo dovolj časa za raziskovanje obstoječega trga nepremičnin in se v tem koraku ne zaletimo.

Če pa že vemo, da se podajamo v proces gradnje hiše, ki je pogostokrat dolgotrajen in jemlje veliko pozornosti in energije, potem si dovolj časa vzemimo za iskanje pravega izvajalca za gradnjo našega doma. Tu so pomembne dolgoletne izkušnje, svetovanje in optimalno načrtovanje, s katerimi se proces gradnje hiše prične.

Klasična gradnja ali montažna hiša?

Gre za dva popolnoma drugačna pristopa in načina gradnje. Imata sicer nekaj skupnih točk, vendar se precej razlikujeta. V Sloveniji se velik delež ljudi pri odločanju za gradnjo hiše, še vedno odloči za dobro staro klasiko, torej gradnjo z zidaki, malto za povezavo in betonskimi vložki. Pri Slovencih je takšen način gradnje še vedno sinonim za varnost, trdnost in dolgotrajnost. Tak način gradnje poteka po ustaljenem redu, saj je med posameznimi fazami nujno potreben določen čas. Prednost takšne gradnje je, da jo lahko po končani določeni fazi tudi ustavimo in se gradnji hiše finančno prilagajamo.

Večina delov montažne hiše ni narejenih na lokaciji, kjer bo hiša stala. Montažni objekt je sestavljen iz predhodno izdelanih elementov, ki se jih v končno celoto sestavi na izbrani parceli. Elementi montažne gradnje so lahko betonski, kovinski ali leseni. Z izjemo postavitve betonske plošče, so vsi gradbeni posegi suhomontažni, zato je taka gradnja hitrejša in cenejša. Izdeluje se jo lahko ne glede na letni čas, proizvodni procesi pa so nadzorovani in omogočajo boljšo kakovost izvedbe.

Bistvena razlika med klasično gradnjo in montažno hišo je ta, da je cene montažne hiše vsaj 15 % ugodnejša kot primerljiva hiša, zgrajena na klasični način. Res pa je, da je pri zidanih gradnjah financiranje postopno, montažno gradnjo pa je običajno treba financirati takoj, v celoti.

Gradnja hiše

Stroški gradnje hiše

Pred odločitvijo za gradnjo hiše želimo vsaj v grobem izvedeti, kolikšni bodo stroški pri gradnji. Pri nakupu projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in PZI je cena izdelave hiše že ovrednotena, vendar v to ceno niso všteti tehnična dokumentacija, komunalni priključki, razna soglasja, prispevki in drugo. Dobra novica je, da se da del stroškov iz projekta oklestiti, saj se določena dela lahko izvedejo v lastni režiji in se tako nekoliko pocenijo. Prav tako je za določena dela dobro poslati ponudbo več izvajalcem in med njimi izbrati cenejšega. Tu pa že lahko nastopi težava. Za primerjavo z drugimi izvajalci je treba stroške posameznih faz postaviti na skupni imenovalec in jih pomnožiti s količinami po projektu za izvedbo (PZI). To pa v praksi ni tako preprosto, izvajalci v svojih ponudbah postavke pogostokrat združujejo in so ponudbe med seboj tako težko primerljive.

Faze gradnje hiše

Stroške gradnje hiše najenostavneje pregledno določimo, če gradnjo hiše razdelimo na faze. Prva faza gradnje se lahko prične, ko imamo urejeno vso potrebno dokumentacijo, na podlagi katere lahko pričnemo graditi.

  1. Faza: priprava terena, priprava gradbišča, zakoličbe, izkop gradbene jame ter postavitev temeljev in temeljne plošče.
  2. Faza: gradnja objekta oziroma postavitev kletno ploščo pri objektih, ki so podkleteni.
  3. Faza: konstrukcijska gradbena dela vseh etaž in podstrešja, izvedba strešne konstrukcije in krovska dela. K postavitvi ostrešja sodijo tudi kleparska dela: izdelava in montaža strešnih žlebov, odtočnih cevi, obrob, strešnih oken, portalov in snegolovov.
  4. Faza: postavitev predelnih sten v notranjosti objekta, izdelavo betonskih tlakov, izdelavo izolacije objekta, notranje in zunanje omete, napeljavo vseh potrebnih inštalacij, talne in stenske obloge, postavitev masivnih stopnišč, vgradnjo stavbnega pohištva, polaganje estrihov in izolacijskih materialov, ključavničarska ter kamnoseška dela.
  5. Faza: zaključna gradbena dela: zaključitev inštalacij, slikopleskarska dela, steklarska dela ter polaganje stenskih in talnih oblog.

Po zaključki pete gradbene faze je objekt pripravljen na vselitev. V ceni »hiše na ključ« je zajetih vseh pet naštetih gradbenih faz.

Pasivna gradnja

Več o gradnji hiše po fazah

Gradnja nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijska hiša je objekt, ki za ogrevanje porabi zelo malo energije. Zato so potrebni zelo dobra izolacija objekta in zrakotesen ovoj zgradbe ter zasteklitev s toplotnoizolacijskim steklom. Strokovnjaki opozarjajo, da je delitev hiš na nizkoenergijske in pasivne gradnje že malo preživeta in umetno ustvarjena, saj je njena energijska učinkovitost odvisna od množice dejavnikov, med katerimi je najpomembnejša makrolokacija, sledita mikrolokacija in orientacija na parceli, nato arhitekturna zasnova in šele povsem na koncu uporabljene tehnične rešitve.

Če smo v fazi načrtovanja nizkoenergijske hiše ali pasivne gradnje, vključimo v načrt povečanje debeline toplotne izolacije, morda spremembo pri izbiri oken in načinu vgradnje, izbiro prezračevalnega sistema z visoko stopnjo rekuperacije in verjetno boljšo (bolje toplotno izolirano) zasnovo temeljev in talne plošče. Razvoj se tu namreč še ni ustavil, čez petnajst ali dvajset let lahko pričakujemo, da bodo standard postale nič-energijske in plus-energijske hiše.

Več o pasivni gradnji

0
 Advanced issues found