Življenje v montažni hiše je prijetnejše in bolj zdravo

Vse več Slovencev se v zadnjih letih namesto gradnje klasične enodružinske hiše, odloča za montažno hišo. Ponudnikov montažnih hiš je na trgu veliko, poleg tipskih montažnih hiš, se lahko kupec odloči za montažno hišo po lastni ideji in zasnovi. Montažne hiše imajo pred klasično gradnjo celo vrsto prednosti, med njimi je najpomembnejša ta, da je hiša postavljena in vseljiva zelo hitro. Ne gradi se je namreč na parceli, kjer bo objekt stal, pač pa se večino elementov izdela v industrijskih dvoranah proizvajalca, ki nato montažno hišo v celoto sestavi na parceli sami. Tako se kupec v montažno hišo lahko vseli že v  2-6 mesecih, v klasično grajeno hišo pa zaradi potrebnega sušenja, v najboljšem primeru, v dobrem letu in pol. 

Montažne hiše so potresno varnejše od klasično zgrajenih hiš, saj je njihova osnova lesena, les pa je bolj elastičen od betona in opeke. Potresne sunke pri montažni hiši dodatno ublažijo tudi kvalitetni spoji med stenami. Zaradi uporabe negorljivih materialov, montažne hiše zagotavljajo dobro požarno varnost. Leseni deli so prebarvani z negorljivimi materiali, stene pa so oblečene v negorljive mavčne plošče. Ker je montažna hiša kar do štirikrat lažja od klasično grajene hiše, jo lahko postavimo tudi na nekoliko manj utrjenem zemljišču. Še ena pomembna prednost je, da imajo kvalitetno grajene montažne hiše tudi do 50 odstotkov nižje stroške ogrevanja od povprečnih klasično zidanih hiš.

Montažne hišeGradnja montažne hiše

Koliko stane montažna hiša?

Cene montažnih hiš so po ocenah strokovnjakov za deset ali več odstotkov nižje od primerljivih zidanih hiš, strošek naložbe pa je ob podpisu pogodbe vnaprej znan in se ne spreminja. Cene montažnih hiš se med ponudniki razlikujejo, odvisne so tudi velikosti montažne hiše in njene oblike, tipa montaže hiše in navsezadnje tudi konstrukcijskega sistema montažne hiše. Ponudniki montažnih hiš imajo na voljo različne pakete izdelave – od najmanjšega paketa - na zunaj gotova montažna hiša, ki vključuje projektno dokumentacijo za hišo, sam montažni objekt (zunanje in notranje stene), transport materiala na parcelo in montažo objekta, stavbno pohištvo (okna, zunanja vrata), žaluzije, zunanje in notranje okenske police, leseno ogrodje stopnic, steklene balkonske ograje, proces predpriprave za fotovoltaiko, izvedbo krovsko-kleparski del in fasade, izvedbo žlebov, les na tleh terase, izračun PHPP ter test zrakotesnosti.

Naslednja stopnja izdelave je montažna hiša na delni ključ, kar pomeni izdelavo hiše do zaključene IV. gradbene faze, kjer so v hiši že izdelane strojne (vodovodne inštalacije in ogrevanje) in elektro inštalacije ter strojni tlaki (estrihi). Montažna hiša na polni ključ je objekt v zaključni gradbeni fazi in je pripravljena na takojšnjo vselitev. Zajema tudi notranja slikopleskarska dela, vso keramiko, sanitarno opremo, ostale pode (talna keramika in parket), stopnice in notranja vrata.

POMEBNOST RAZLIČNIH MATERIALOV

Najbolj iskane montažne hiše

V zadnjih letih ponudniki montažnih hiš pri kupcih zaznavajo trend majhnih montažnih hiš, z neto stanovanjske površine med 50-90m2. Veliko povpraševanja je tudi po majhnih montažnih hišah, ki stanejo okoli sto tisoč evrov. Takih je v ponudbi na trgu precej, druži jih zelo podobna, funkcionalna razporeditev prostorov, kjer so v pritličju kuhinja, jedilnica in dnevna soba, običajno združene v velik, svetel osrednji prostor, manjša shramba in kopalnica, v prvem nadstropju pa se nahajata dve večji ali tri manjše sobe, hodnik in večja kopalnica. Najboljše montažne hiše so estetke, funkcionalne in varčne.

Ponudniki montažnih hiš nudijo tudi pasivne montažne hiše, ki po predpisanem standardu za ogrevanje, porabijo le do 15 kWh/m2a energije, kar je 1,5 litra kurilnega olja na kvadratni meter uporabne stanovanjske površine na ogrevalno sezono. Takšna montažna hiša je najboljša tudi zato, ker je ekološka, zasnovana je namreč tako, da za svoje delovanje porabi manj energije, le-to pa proizvaja na učinkovit način. Izkorišča obnovljive vire energije in notranje dotoke tako, da hiše skoraj ni potrebno ogrevati, niti hladiti, kar bivanje v njej naredi zelo prijetno in zdravo.