Pošlji povpraševanje

Kaj je javno naročanje in kakšen je smisel omenjenega procesa?

Javno naročanje predstavlja proces, pri katerem se naročnik trudi po čim nižji ceni pridobiti storitev, blago ali gradnjo. Naročniki javnih naročil so tako neposredni kot tudi posredni porabniki državnega in lokalnih proračunov, na drugi strani pa so ponudniki v javnih naročilih lahko tako pravne kot tudi fizične osebe, ki imajo registrirano dejavnost, ki je predmet dotičnega javnega naročila.

Javna naročila so dan danes vse pogostejša. Po nekaterih ocenah javno naročanje predstavlja že več ko 50% državnega proračuna. Ocenjuje se, da se po postopkih javnih naročil v državah Evropske unije porabi okrog 12% bruto družbenega produkta v Evropski uniji. Tudi Republika Slovenija v tem pogledu ni izjema, saj država preko porabe državnega proračuna pomembno vpliva tudi na gospodarstvo.

Javna naročila v republiki Sloveniji urejajo različni zakoni, najpomembnejša pa sta:

  • Zakon o javnem naročanju (ZJN-3), ki je bil nedavno noveliran ter
  • Zakon o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (ZPVPJN).

Na Kongresu javnega naročanja se bomo pogovarjali o problematiki omenjenega področja

Ker vidimo, da se področje javnih naročil neizbežno širi, smo se v podjetju Uradni list Republike Slovenije d.o.o. odločili, da pripravimo Kongres javnega naročanja, na katerem se bomo pogovorili o najbolj perečih dilemah tega področja v praksi. Teme kongresa vključujejo dileme, s katerimi se srečujejo naročniki pri izvajanju novele ZJN-3A v praksi, razjasniti pa je potrebno tudi, na kakšen način naj naročniki izvajajo obstoječe pogodbe. Predstavljeni bodo odgovori na najpogostejša vprašanja v zvezi z elektronsko oddajo ponudb, poudarek pa bo tudi na vprašanju, kako bo nova Uredba o varstvu osebnih podatkov vplivala na javna naročila.

elektronsko javno naročanjejavno naročilo

Nova zakonodaja spreminja tudi javno naročanje gradenj

Poleg tega pa se veliko sprememb obeta tudi na področju javnega naročanja gradenj, zato na kongresu ne bo manjkalo niti predstavljenih vplivov nove gradbene zakonodaje na javna naročanja gradnje, projektiranja in nadzora ter konkretni primeri, kako je treba spremeniti razpisno dokumentacijo. Strokovnjaki bodo odgovorili na najpogostejše težave pri objavah na portalu javnih naročil, udeleženci kongresa pa bodo tako pridobili uporabne informacije s katerimi bodo lahko razpolagali v primeru praktičnih težav.

Udeleženci kongresa bodo v debate o problematiki javnega naročanja aktivno vključeni, kar bo predstavljalo idealno priložnost za postavljanje vprašanj, ki se posameznikom na temo javnega naročanja še zastavljajo. Cilj Kongresa javnega naročanja je med drugim tudi to, da udeleženci prejmejo odgovore na vsa svoja vprašanja, ki jih imajo v praksi.

POSTANITE STROKOVNJAK/-INJA ZA ODDAJO JAVNIH NAROČIL

Poleg kongresa ponujamo tudi možnost pridobitve dodatne poklicne kvalifikacije

Poleg Kongresa, ki ga izvajamo tudi letos in bo potekal 12. In 13. 9. 2018 v prostorih Grand hotela Bernardin v Portorožu, pa pripravljamo tudi možnost pridobitve dodatne poklicne kvalifikacije iz področja javnega naročanja. V sklopu programa se bodo posamezniki seznanili s samimi postopki javnega naročanja, specifično pa bomo opisali tudi elektronsko javno naročanje in se posvetili delovanja portala javnih naročil, prav tako pa ne bomo pozabili niti na javno naročanje gradenj. Proces pridobitve dodatnih kvalifikacij je sestavljen iz predavanj, vaj, delavnic ter pisnega in ustnega izpita. Udeleženci bodo na vajah in na delavnicah utrudili znanje, ki so ga pridobili na predavanjih, kar bo vodilo v uspešno opravljen izpit in pridobitev poklicne kvalifikacije. S pomočjo pridobljene kvalifikacije bo posameznikom omogočen hitrejši in učinkovitejši karierni razvoj.

V primeru dodatnih vprašanj o javnem naročanju, kongresu, ki ga pripravljamo ali o možnosti pridobitve dodatne poklicne kvalifikacije, smo vam na voljo tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja ki se vam o Kongresu javnega naročanja še zastavljajo ter vam tako pomagali pri odločitvi o prijavi.