Pošlji povpraševanje

Knjigarna, bogata s pravno literaturo

Knjigarna Uradnega Lista Republike Slovenije d.o.o. se lahko pohvali z dolgo tradicijo izdaje različne pravne literature, po kateri radi posegajo odvetniki, tožilci, sodniki, pa tudi pravniki, zaposleni v gospodarskih družbah. Naša knjigarna pa predstavlja pravo zakladnico znanja tudi za študente prava, ki bodo v knjigah, ki jih ponujamo, našli znanje, da bodo z odliko opravili izpite. In kar je še pomembneje, da bodo snov dobro razumeli in jo znali uporabiti tudi v praksi. V naši knjigarni lahko najdete številne pravne knjige, zakone, priročnike in drugo literaturo, ki vam bo pomagala poglobiti že obstoječe znanje ali pridobiti novega. Vse knjige so v knjigarni sedaj enostavno dostopne preko spleta in lahko do njih dostopate že z nekaj kliki.


Civilno procesno pravo v knjigarni Uradni list

Praktikum za civilno procesno pravo je knjiga, ki je pritegnila veliko pozornosti

Veliko pozornosti je v zadnjih tednih pritegnila knjiga Praktikum za civilno procesno pravo. Vendar najprej poglejmo, kaj civilno procesno pravo pravzaprav je. Tako kot večino drugih pravnih področji, lahko tudi civilnopravno področje razdelimo na civilni in na procesni del. Medtem ko nam materialno pravo podaja in razlaga predvsem materialne institute s tega področja, nam civilno procesno pravo pomaga razumeti civilne postopke med strankami in pred sodišči. Civilnopravno področje je eno izmed najširših področji v pravu. Gre za pravo odnosov med zasebniki. Država v pravnih razmerjih civilnega prava ni neposredno udeležena (kot je v drugi temeljni pravni panogi – javnem pravu).

Civilno pravo lahko razdelimo na več področij:

  • obligacijsko pravo - pravo obveznosti (pogodbe, odškodninske obveznosti, ...);
  • stvarno pravo - pravo pravic na stvari (zlasti lastninske pravice);
  • dedno pravo - pravo prehoda lastnine z umrlega na dediče;
  • družinsko pravo - pravo osebnih stanj (zakonska zveza, zunanjzakonska skupnost, družina).

Civilno pravo je zaradi življenjske dinamike in raznolikosti razmerij, ki nastajajo med posamezniki vsakodnevno. Prav zato je tudi izjemno široko in razvejano. Iz tega sledi, da je pravzaprav nujno, da ga posamezniki, ki se z njim ukvarjajo, dobro razumejo, predvsem pa je pomembno, da študentje v času študija pridobijo dobre temelje civilnega prava, saj bodo svoje znanje v praksi lahko uspešno uporabljali le ob dobrih temeljih in veliko izkušnjah.

V ta namen smo v knjigarni poskrbeli za izdajo knjige Praktikum za civilno procesno pravo. Lahko bi rekli, da gre pri tej knjigi za zbirko praktičnih – konkretnih in življenjskih – primerov iz izbranih tem pravdnega postopka. Mednje štejemo predvsem izvršbe, sredstva zavarovanja in nepravdni postopek. Praktikum je namenjen utrjevanju razumevanja pravnih institutov, nadgradnji teoretičnega znanja ter preizkusu sposobnosti medsebojnega povezovanja posameznih institutov civilnega procesnega prava in njihovega razmerja do materialnega civilnega prava.

Avtorji praktikuma se lahko pohvalijo z leti izkušenj s področja civilnega prava ter z leti izkušenj pedagoškega dela na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Teoretično znanje in poznavanje zakonov samo po sebi ne koristita, če uporabnik tega znanja ne zna uporabiti v življenjskih konkretnih primerih in pri tem prepoznati vpetosti posameznih pravnih institutov v celoten sistem materialnega in procesnega civilnega prava. Izkušnje tudi dokazujejo, da si študenti bistveno bolje in lažje predstavljajo in posledično zapomnijo snov, če jim je sistematično predstavljena z obravnavo praktičnih primerov.

Komu je praktikum namenjen?

Praktikum je namenjen vsem študentom, ki se učijo civilnega prava, tako na prvi kot tudi na drugi stopnji študija. Koristil pa bo tudi vsem pravnikom, ki želijo pri svojem delu nadgraditi, osvežiti ali preizkusiti znanje in razumevanje civilnega procesnega prava.

Praktikum je dostopen v spletni knjigarni Uradnega lista Republike Slovenije d.o.o., kjer ga lahko naročite samo z nekaj kliki, mi pa ga bomo skrbno zapakirali in pripravili za na pot. V primeru vprašanj smo zmeraj dosegljivi po telefonu in po e-pošti, kjer vam bomo pomagali z dodanimi informacijami.

Več na strani uradni list