Toplotne črpalke za sanitarno vodo, ogrevanje in hlajenje stanovanja

Kako delujejo toplotne črpalke?

Toplotne črpalke so zasnovane podobno kot hladilniki, le da je njihovo delovanje obrnjeno. Iz okolja črpajo toploto in jo oddajajo pri porabniku. Poznamo različne vrste toplotnih črpalk, ki se razlikujejo po mediju, iz katerega črpajo toploto (zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda, zrak-zrak).
Za prenos toplote iz toplejšega telesa na hladnejše se porabi nekaj električne energije, vendar je poraba znatno nižja kot pri konvencionalnih ogrevalnih načinih. Toplotne črpalke namreč dobijo kar ¾ brezplačne energije iz okolice, ostalo četrtino pa prispeva elektrika. Izkoristek toplote je izjemno dober tudi v zimskih mesecih. Nakup toplotne črpalke se vam bo povrnil že v nekaj letih, saj boste prihranili pri stroških za energente. Prav tako ne boste odvisni od nihanja cen nafte in plina. Življenjska doba toplotnih črpalk znaša tudi do 25 let.


Ekološkost, varčnost in učinkovitost toplotnih črpalk

Pogosta je uporaba toplotne črpalke za sanitarno vodo, radiatorsko ogrevanje, talno ogrevanje kot tudi za hlajenje prostorov (za potrebe hlajenja se proces obrne). Za namen ogrevanja sanitarne vode boste z uporabo toplotne črpalke mesečno porabili le nekaj evrov.
Toplotne črpalke predstavljajo enega najbolj ekoloških načinov ogrevanja, saj praktično ne proizvajajo škodljivih emisij. Vse toplotne črpalke, ki izpolnjujejo pogoje iz javnega poziva glede grelnega števila, so upravičene do subvencije Eko sklada.
Toplotne črpalke, ki za ogrevanje vode uporabljajo okoliški zrak (t.i. toplotne črpalke zrak-voda), so med najbolj priljubljenimi, saj kopanje vrtine ni potrebno kot pri črpalkah zemlja-voda in voda-voda.
Večina modelov toplotnih črpalk segreva vodo do 55°C z občasnim (periodičnim) segrevanjem na 65°C, ki prepreči razvoj bakterije legionele.


Nakup toplotne črpalke

Če se zanimate za nakup toplotne črpalke, se obrnite na svetovalce podjetja Elektroprom, ki vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri pravega tipa toplotne črpalke za sanitarno vodo ali ogrevanje stanovanja. Naše podjetje bo za vas opravilo tudi strokovno montažo toplotne črpalke, ki je nujno potrebna za optimalno delovanje le-te.

Elektroprom d.o.o. | Varčno, učinkovito in ekološko ogrevanje s toplotnimi črpalkami - povezave na našo stran: