Sanitarna toplotna črpalka učinkovita in ekonomična rešitev

Ogrevanje sanitarne vode s pomočjo toplotne črpalke je cenovno zagotovo najbolj ekonomičen način pridobivanja tople vode v vašem gospodinjstvu, saj črpalka porabi trikrat manj električne energije kot klasični električni grelci oz. grelniki. Poleg tega je toplotna črpalka za sanitarno vodo okolju prijazna, za ogrevanje tople vode uporablja le obnovljive vire energije. Toploto za svoje delovanje lahko črpa iz podtalnice ali sončne svetlobe. Gre torej za vire energije, ki so vedno prisotni in jih nikoli ne bo zmanjkalo (toplota v zemlji, vodi ali zraku). Sanitarna toplotna črpalka ne potrebuje nobenih goriv, ki bi lahko bila potencialno nevarna za zdravje uporabnika.

Najpogosteje se za ogrevanje sanitarne vode uporablja toplotna črpalka zrak voda. To je najcenejša vrsta toplotnih črpalk, saj za njeno delovanje ni potrebno vrtanje vrtin v zemljo ali nameščanje zemeljskih kolektorjev. Zelo preprosto je tudi njeno vzdrževanje. Količina tople sanitarne vode, ogrete s sanitarno toplotno črpalko zadosti vsem potrebam po topli vodi v gospodinjstvu, saj lahko toplotna črpalka ogreje tudi do 1400 litrov vode na dan.

Sanitarna toplotna črpalka ogreje vodo na želeno temperaturo s pomočjo posebnega kompresorja. Toplotne črpalke za sanitarno vodo bistveno pripomorejo k zmanjšanju stroškov ogrevanja, zato jih strokovnjaki priporočajo tako v novogradnjah, starejših objektih kot tudi v posameznih stanovanjih v blokih. Sanitarna toplotna črpalka ima številne druge prednosti – deluje tiho in ne zavzame veliko prostora, zato je idealna tudi za manjša stanovanja. Od drugih naprav za ogrevanje vode se toplotna črpalka za sanitarno vodo razlikuje tudi po tem, da ne potrebuje dodatnega rezervoarja za shranjevanje neporabljenega energenta.

Toplotne črplake za ogrevanje sanitarne vode

Montaža sanitarne toplotno črpalko je preprosta

Nameščanje črpalke za sanitarno vodo je precej preprosto, zato je temu primerno ugodna tudi cena montaže. Na videz je sanitarna toplotna črpalke podobna klasičnemu električnemu grelniku vode, tudi namesti se jo na zelo podoben način. Vsekakor je nujno, da montažo izvede izurjen strokovnjak, saj je učinkovito delovanje toplotne črpalke za sanitarno vodo odvisno od kakovostne in strokovne montaže.

Pomembno je vedeti, da so toplotne črpalke za sanitarno vodo, dveh vrst. Prve imajo lahko že vgrajen električni grelec - bojler, zato je takšno sanitarno toplotno črpalko najbolj smotrno kupiti, ko opremljamo novogradnjo. Če pa v svoji hiši ali stanovanju že imamo dobro delujoč bojler, ki ni ga še ni potrebno menjati, so na voljo toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki se jih preprosto priklopi na obstoječi električni bojler.

Če se odločimo za nakup toplotnih črpalk za ogrevanje sanitarne vode, ki delujejo po načelu izmenjave med zrakom in vodo ter se zrak pri segrevanju vode ohlaja, lahko to lastnost sanitarne toplotne črpalke uporabimo za hlajenje določenih prostorov v našem stanovanju, denimo kleti ali shrambe, in tako najbolj učinkovito izkoristimo menjavo energije.

Zelo pomemben pri montaži toplotne črpalke za sanitarno vodo je tudi prostor, kjer bo črpalka nameščena. Ker so omenjene naprave zelo občutljive na mraz, nekatere ne bodo delovale, če bo temperatura v prostoru, kjer stojijo, padla pod 7 stopinj Celzija. Seveda na tržišču obstajajo tudi takšne sanitarne toplotne črpalke, ki nemoteno delujejo tudi pri temperaturi -10 stopinj Celzija.

Pred nakupom sanitarne toplotne črpalke se posvetujte s strokovnjaki

V podjetju EVJ Elektroprom, d.o.o imamo dolgoletne izkušnje z ogrevalnimi sistemi in toplotnimi črpalkami vseh vrst. Pred nakupom toplotne črpalke za sanitarno vodo nas vprašajte za nasvet, saj se svojim strankam individualno posvetimo in jim priskočimo na pomoč pri izbiri najbolj učinkovite sanitarne toplotne črpalke za njihovo domovanje. Odlikujejo nas kakovostna izvedba, hitra dobava in strokovnost. Za vse toplotne črpalke, kupljene pri nas, nudimo tudi kakovosten in učinkovit servis. Imamo namreč dobro vzpostavljeno servisno mrežo in odlično podkovane serviserje. Zagotavljamo vam, da bo odločitev za sanitarno toplotno črpalko zagotovo ena tistih, ki je ne boste nikoli obžalovali.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo zrak - voda