Pošlji povpraševanje

Lesene zastirke proti plevelu in ostale zastirke na vrtu za lep in urejen vrt

Zastirke so namenjene zastiranju oziroma posipavanju po vrtu, na travnikih okrog okrasnih grmovnic, za posipanje poti na dvorišču in urejanju pohodnih stezic in poti, za označevanje gredic itd. Ne le, da so lahko prekrasen estetski element na vašem dvorišču, zastirka na vrtu ima tudi številne pozitivne učinke na zemljo v vrtu. Zastirka proti plevelu bo učinkovito zaščitila zemljo, zmanjšala zbitost tal in poskrbela za optimalno zdravje zemlje. Zastirka iz bambusa, lesene zastirke, zastirke iz slame in ostalih materialov so zares najboljša rešitev za zaščito vašega vrta. 

lesena zastirka proti plevelu

Zastirka proti plevelu na vašem vrtu je tudi estetski element

Zastirke so navadno narejene iz naravnega rastlinskega materiala, ki ga polagamo na tla na dvorišču, vrtu ali travniku. Narava je sama poskrbela za zaščito tal, tako lahko v jesenskem času, ko odpada listje, občudujemo prekrasne naravne zastirke v gozdovih, ki ščitijo tla. Zastirke, ki jih sami posipamo po našem vrtu, pa imajo predvsem nalogo preprečiti rast plevela. Zastirka proti plevelu pa vpliva tudi na to, da se ohranja naravna vlažnost tal na vrtu, prav tako pa tla zaščiti pred neugodnimi vremenskimi razmerami, kot je deževje. Z njeno pomočjo vaša tla ne bodo zbita, ustvarili pa boste idealne pogoje za razvod in rast mikroorganizmov in korenin. Kar se tiče zastirk, lahko uporabite svojo domišljijo in jo izdelate iz različnih materialov. Lahko pa se odločite za zastirke iz lesa iz naše ponudbe. Na voljo so vam zastirke iz smrekovih sekancev, in sicer v 50 l pakiranju, ki se uporabljajo za posipanje po vrtovih in travnikih. Lesene zastirke sodijo med najboljše, saj les kot naraven in ekološki material deluje ne le dekorativno, temveč je tudi okolju prijazen. 

Vrste zastirk

Kot smo že omenili, so lahko zastirke na vrtu iz različnih materialov (zastirka iz bambusa, lesa, slame itd.). Pomembno je, da jih polagamo na okopana in vlažna tla, na katerih ne sme biti plevela. Med najbolj priljubljene spadajo tiste iz lesa, zastirka pa je lahko tudi iz komposta, slame, suhega listja, iz lesenih sekancev in nasekljanih vej (dobro vpija vlago in zemljo nahrani), iz trave, sena, celo iz papirja ali folije. Letnemu času primerno izberite ustrezno zastirko. 

Ponudba zastrik na naši spletni strani

Prednosti zastirk so številne

Med najbolj ugodne možnosti sodi ta, da si sami izdelate zastirko na vrtu. Lahko pa se odločite za nakup pri nas. Z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri primerne in vam predstavili vse prednosti uporabe. Najbolj pomembna lastnost je, da zastirke ohranjajo primerno temperaturo in vlažnost tal, zato boste zemljo manj zalivali in manj gnojili. Optimalna vlažnost in temperatura zemlje tudi pomeni boljše razmere za razvoj koristnih mikroorganizmov, ki rahljajo zemljo. Zastirka na vrtu je tudi odličen način za boj proti plevelu. Najbolj pomembno je, da bodo z njeno pomočjo tla v vašem vrtu ali dvorišču primerno zavarovana pred vetrom, dežjem in erozijo. 

Na kaj moramo biti pozorni pri zastiranju vrtov

Kljub številnim prednostim zastirk pa obstaja nekaj dejavnikov, na katere moramo biti zelo pozorni. Vsaka naravna zastirka sčasoma razpade, pri tistih, ki vsebujejo malo dušika (lesne ali žaganje), lahko pride do pomanjkanja dušika v prsti, zato je smiselno pred zastiranjem tla pognojiti. Ker naravne zastirke dobro zadržujejo vlago, vplivajo tudi na to, da je upočasnjeno segrevanje zemlje predvsem v spomladanskem času. Če je zastirka preveč mokra oziroma vlažna, lahko povzroči gnitje, zato je izredno pomembno, da se ne dotika rastlin. Kako debelo zastirko boste posuli po vrtu je vaša odločitev, prav pa je, da debelino prilagodite letnemu času in tudi vremenu. Kakovostne zastirke vas čakajo v našem prodajnem salonu, kjer vam bomo svetovali pri nakupu primerne za vaš vrt.