Peleti

lesni peleti: smrekaLesni peleti so standardizirana oblika lesne biomase, ki se uporablja za ogrevanje prostorov. V procesu peletiranja se suho žagovino pretvori v od 6 do 8mm široke in 10 do 30mm dolge valjčke. So zelo gosti, vsebnost vlage v njih pa je nizka. Dan danes se največkrat uporabljajo v sodobnih pečeh na biomaso za stanovanjsko ogrevanje, kot nadomestek drv za ogrevanje in kasneje kurilnega olja ter v termoelektrarnah za proizvodnjo elektrike, kot nadomestek premoga. V Evropi so najbolj razširjeni na Švedskem, takoj za njo pa je naša severna soseda Avstrija. Ker je Slovenija v zadnjih letih pričela uporabo vzpodbujati z raznimi sofinanciranji, so postali popularnejši tudi pri nas.

Pelete izdelujejo v procesu stiskanja suhe lesne biomase skozi luknje želenega premera. Ker visok pritisk povzroči zelo visoko temperaturo lesne biomase, zunanja površina novo nastalega peleta postane gladka, lesni drobci znotraj njega pa se sprimejo.

Ker ogljik v gozdu kroži, je izpust CO2 pri kurjenju žagovine, ki jo iz gozdov pridobivamo za izdelavo peletov nevtralen. Splošno velja, da je kurjenje biomase eden najbolj praktičnih načinov ogrevanja.

Peleti se lahko izdelujejo iz različnih materialov:

  • les,
  • trava,
  • slama,
  • papir oz. karton.

Zaradi različnih lastnosti materialov so tudi peleti, izdelani iz različnih materialov, med seboj različni.
Najkakovostnejši peleti so narejeni iz lesa. Najkakovostnejši in pogosto tudi najcenejši so smrekovi peleti.

Več o naši ponudbi si lahko prebere tukaj.

Peleti iz smreke

Peleti iz smreke so narejeni iz čistega smrekovega lesa, brez lubja. Peleti iz smreke so primerni za kurjavo v vseh vrstah pečeh, ki so primerne za kurjenje lesne biomase. Z izgorevanjem peletov iz smreke nastane pepel, ki ga je treba očistiti. Peleti iz smreke so prav tako bistveno cenejši od kurilnega olja. Podatki iz leta 2010 kažejo na to, da so peleti iz smreke kar 40% ugodnejši. Hkrati so ekološko gledano boljši kot drva za ogrevanje, saj pri izgorevanju peletov iz smreke nastane manj pepela. Smrekovi peleti so najcenejši način ogrevanja naših prostorov.

Vabljeni v naše poslovalnice in spletno trgovino evj-center.si.