Pošlji povpraševanje

Toplotna črpalka za sanitarno vodo črpa energijo iz raznih naravnih virov

Toplotna črpalka za sanitarno vodo lahko ogreje do 1400 litrov vode dnevno. Je zelo ekonomična naložba, saj porabi trikrat manj električne energije kot klasični električni grelci za vodo. Tri četrtine energije, ki jo sanitarna toplotna črpalka porabi, pridobiva iz zraka, ki je obnovljiv in brezplačen vir energije. Ostala obnovljiva vira energije s pomočjo katerih delujejo toplotne črpalke sta podtalnica in zemlja. Podtalnica je zaradi njenih termodinamičnih lastnosti odličen vir energije za delovanje toplotne črpalke. Predstavlja najučinkovitejši energetski ogrevalni sistem, saj je podtalnica zanesljiv in konstanten vir energije. Skozi celo leto ima konstantno temperaturo 8-12°C, kar pomeni, zelo visok izkoristek energije. Zaradi tega nudi ta tip naprave možnost samostojne uporabe v vseh letnih časih, brez kakršnihkoli drugih ogrevalnih virov. Z njo ogrevamo objekte in sanitarno vodo. Tretji obnovljivi vir energije pa je zemlja. Preko celega leta se v njej zbere velika količina energije, ki jo ustvarjata sonce in padavine. V poletnih mesecih sonce segreva zemljo, ta toplota se shrani in segreva zgornji sloj zemlje do globine 20 metrov. To pomeni, da se temperatura zgornjega sloja zemlje preko leta spreminja. Plast zemlje v debelini nekaj centimetrov, ima temperaturo podobno povprečni dnevni temperaturi ozračja, globlje v notranjosti pa temperatura ne niha in je podobna približni povprečni letni temperaturi zraka. Energijo iz zemlje pridobiva toplotna črpalka z dvema različnima sistemoma, ki sta horizontalni zemeljski kolektorji in vertikalne zemeljske sonde. Zemeljska toplota se izkorišča tako, da se skoznjo prečrpava voda. Ta pa daje energijo, ki se uporabi za gretje doma in sanitarne vode. Te naprave imajo zelo velik izkoristek, za delovanje porabijo 75% energije iz obnovljivega vira, ostalih 25% pa pridobijo iz elektrike. Stroške hlajenja in gretja hiše ter sanitarne vode pa lahko občutno zmanjšamo tudi s tem, da v ogrevalni sistem vključimo solarno energijo. Geografska lega Slovenije je zelo primerna za izkoriščanje solarne energije.

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka za sanitarno vodo nudi ogrevanje z veliko nižjimi stroški za energijo

Za ogrevanje sanitarne vode se najpogosteje uporablja toplotna črpalka zrak voda. Sestavljena je iz zunanje in notranje enote, ki sta med seboj povezani. Največja dovoljena oddaljenost med obema enotama je 20 metrov. Notranja enota je nameščena v notranjosti objektov, ker mora biti zaščitena pred zmrzaljo. Zunanja enota pa je običajno locirana na fasadah objektov. Za namestitev obeh enot ni potrebno izvesti nobenih posebnih gradbenih posegov, kar pomeni, da je cena montaže tega tipa toplotne črpalke, najugodnejša. Za delovanje lahko naprava uporablja hladen in topel zrak. Določeni modeli omogočajo primerno gretje objekta in sanitarne vode, pri zunanji temperaturi do -20°C. V primerjavi s tradicionalnim gretjem, lahko tudi v primeru nizke zunanje temperature znižamo stroške porabljene energije do 50%. Če pa naprava uporablja za delovanje notranji zrak, pa je izkoristek še večji. Običajno so postavljene v kleteh ali na podstrešjih, kjer temperatura ne pade po 3°C. Toplotne črpalke so sposobne same pokrivati toplotne izgube objektov do -5°C zunanje temperature. Pri nižjih temperaturah, je običajno potrebno koristiti drug ogrevalni vir kot je na primer elektrika ali oljni kotel.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo ima dolgo življenjsko dobo, če je pravilno montirana

Pri odločitvi za nakup toplotne črpalke za sanitarno vodo je zagotovo velik dejavnik cena. V našem prodajnem programu imamo različne modele, ki so primerni za vsak dom. Če niste prepričani kateri model bi bil za vaš dom najprimernejši, vas vabimo, da nas obiščete, naši strokovni svetovalci pa vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja ter vam pomagali z nasveti. Poleg ugodnih cen, nudimo tudi dostavo in montažo. Strokovna montaža je zelo pomembna, saj je to pogoj, da optimalno deluje toplotna črpalka za sanitarno vodo. Cena montaže je ugodna, storitev pa izvedemo hitro in v dogovorjenem času. Naši monterji so strokovno usposobljeni, kar pomeni, da bo vaša nova toplotna črpalka za sanitarno vodo delovala brezhibno in brez nepotrebnih stroškov vzdrževanja. Seveda je potrebno izbrati ustrezni model za maksimalni izkoristek. Za vaš dom je zelo dobra oziroma ekonomična naložba toplotna črpalka za sanitarno vodo. Življenjska doba je v primeru strokovne montaže in pravilne uporabe, vsaj 20 let.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Ceno toplotne črpalke za sanitarno vodo lahko močno znižate s pridobitvijo subvencije

Toplotna črpalka za sanitarno vodo je tudi ekološka naložba. Prav zato, si lahko občutno znižate ceno investicije s pridobitvijo nepovratnih sredstev oziroma subvencije Eko sklada. Eko sklad vsako leto objavi razpis za dodelitev nepovratnih sredstev, ki so namenjena posodobitvi starih ogrevalnih sistemov na fosilna goriva in drva. Ta ukrep se izvaja zaradi  prekomernega onesnaževanja zraka. Sama višina subvencije je odvisna od področja, kjer živite. Določena območja so bolj ogrožena, kar pomeni, da je tam subvencija višja. Poleg kraja bivanja pa vplivajo na višino subvencije tudi nekateri drugi dejavniki. S pomočjo subvencije, je investicija dostopna širšemu krogu ljudi, zato se je v zadnjih letih povpraševanje po toplotnih črpalkah v našem podjetju zelo povečalo. Pogoje za pridobitev nepovratnih sredstev razpiše Eko sklad s čemer določijo tipe kurilnih naprav, ki ustrezajo okoljevarstvenim kriterijem veljavnim v EU. V primeru, da investicija ni izvedena v skladu z vsemi pravili oziroma, da se odkrijejo kakršnekoli nepravilnosti, niste upravičeni do subvencije.

Preberite si več o toplotnih črpalkah