Pošlji povpraševanje

Zakaj toplotna črpalka voda voda?

Enako kot toplotna črpalkazemlja voda ali zrak voda tudi toplotne črpalke voda voda spadajo med ekološko neoporečen način ogrevanja oziroma ohlajanja prostorov in sanitarne vode. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti tudi na dejstvo, da je toplotna črpalka voda voda oziroma celoten sistem za ogrevanje tudi cenovno bistveno ugodnejši od drugih načinov ogrevanja (npr. od ogrevanja na kurilno olje). Na takšne investicije moramo seveda vedno gledati dolgoročno in tu črpalke nimajo konkurence. Začetni vložek je sicer nekoliko višji kot pri 'klasičnem' sistemu ogrevanja, na primer na kurilno olje ali plin, vendar pa se v nekaj letih zaradi nizkih strokov ta investicija povrne.

cenik toplotnih črpalk za ogrevanje

Kako delujejo toplotne črpalke voda voda?

Podobno kot toplotna črpalka zrak voda ali zemlja voda tudi toplotna črpalka voda voda za ogrevanjeizkorišča naravni vir, ki je na voljo v naravi. Zasnova je v bistvu zelo enostavna: izrablja se temperaturna razlika podtalnice. Ker je ta prisotna na različnih globinah, so tudi vrtine različno globoke. Izdelati je treba sesalno in panorno vrtino - prva služi zajemanju podtalnice, druga, ki se nahaja približno 15 metrov za sesalno, pa je namenjena temu, da se topla in hladna voda ne mešata. Ker ima podtalnica precej stalno temperaturo, ki se vse leto giblje med 8 in 12 °C, je izkoritek zelo visok, predvsem pa zanesljiv.

Toplotna črpalka voda voda - pogoji in dovoljenja

Za namestitev oziroma uporabo toplotne črpalke voda voda potrebujete dovoljenje Ministrstva za okolje in prostor (vodno dovoljenje za rabo podtalnice). V ta namen je potrebna tudi analiza vode. Vrtino naj vedno opravijo strokovnjaki, ki bodo delo opravili strokovno in v skladu z zakonskimi določbami. Pogoj za to, da lahko toplotna črpalka voda voda sploh deluje, pa je seveda zadostna količina podtalnice na ustrezni globini. V nekaterih primerih se namreč podtalnica nahaja tako globoko, da bi bili stroški izdelave vrtine glede na skupni izkoristek previsoki.

PREVERITE CENIK TOPLOTNIH ČRPALK