Razlogi zakaj ogrevati sanitarno vodo in prostore s toplotno črpalko

Razlogov zakaj se odločiti za ogrevanje sanitarne vode in prostorov s toplotnimi črpalkami je veliko. Glavna med njimi pa sta prav gotovo cenejši mesečni stroški in okolju prijazna tehnologija. Za delovanje katerekoli toplotne črpalke potrebujete le dvoje, naravni vir kot je zrak, vroča voda ali zemlja ter malo električne energije.

Zaradi najmanj invazivnega dela pri postavljanju je najbolj pogosta in priljubljena vrsta toplotnih črpalk zrak – voda. Edino invazivno delo pri takšnih črpalkah je izdelava luknje v zidu objekta, v kolikor se odločimo za toplotno črpalko, ki izkorišča zunanji zrak. Imamo seveda na izbiro tudi toplotne črpalke zrak – voda, ki izkoriščajo le notranji zrak. Take po navadi namestimo ali v klet kjer imamo stalno temperaturo prb. 3°C ali na podstrešje, v glavnem v prostor, kjer je delovanje nemoteno, hrup, ki ga povzroča toplotna črpalka pa nemoteč za uporabnika.

Delovanje toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode in propstorov

Delovanje toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode in prostorov:

Delovanje toplotne črpalke poteka tako, da toplotni vir, lahko je to zrak voda ali toplotni plin, vstopi skozi filter v črpalko kjer prevzame hladilo v uparjalnem sistemu. Tako se spremeni agregatno stanje hladila iz tekočega v plinasto. Uparjeno hladilo se nato v kompresorju stisne na manjšo prostornino, posledica le tega pa je zvišanje temperature. To je edini del kjer je potrebna električna energija. Para ki je tako segreta potuje v kondenzator, kjer se toplotna energija prenese v kondenzator. Del toplote se tu prenese na vodo v ogrevalnem sistemu, preostalo uparjeno hladilo pa se kondenzira. Med uparjalnikom in kondenzatorjem se nahaja krožni proces. Preden se utekočinjen plin vrne v uparjalnik se njegov tlak in temperatura znižata.

Cikel toplotne črpalke je popolnoma reverzibilen, toplotne črpalke pa lahko nudijo celoletni klimatski nadzor za vaš dom - ogrevanje pozimi in hlajenje poleti. Ker zemlja in zrak zunaj vedno vsebujeta nekaj toplote, lahko toplotna črpalka dovaja toploto hiši tudi v hladnih zimskih dneh.


8 razlogov zakaj se odločiti za toplotno črpalko

  1. stroški ogrevanja so občutno manjši,
  2. izpusti ogljikovega dioksida so do 65 odstotkov nižji,
  3. za delovanje izkorišča obnovljive vire,
  4. z njo lahko ogrevamo tudi sanitarno vodo,
  5. poleti lahko z njo hišo tudi hladimo,
  6. za naložbo je mogoče pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada,
  7. naložba se povrne v nekaj letih,
  8. upravljanje je preprosto.

Prihranek pri mesečnih stroških

Toplotna črpalka za sanitarno vodo vam lahko prihrani ogromno denarja. Če ste nezadovoljni z mesečnimi stroški oz. s ceno ogrevanja vode, je izvrstna rešitev prav toplotna črpalka za sanitarno vodo. Cena se bistveno zniža, saj sanitarna toplotna črpalka večino energije pridobiva iz okolja. Tako toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode uporablja predvsem obnovljive, brezplačne vire energije.

Pogosto se toplotna črpalka zrak-voda uporablja tudi kot sanitarna toplotna črpalka. Največja prednost, ki jo ponuja toplotna črpalka za sanitarno vodo, je cena ogrevanja. Običajno okoliški zrak prispeva kar 75 % energije, ki jo za delovanje potrebuje toplotna črpalka za sanitarno vodo. Cena oziroma poraba električne energije se tako občutno zniža. Toplotna črpalka za ogrevanje vode in prostorov ima vključene tudi grelnike vode. Kako velik t.i. bojler boste izbrali pa je odvisno od števila članov v vaši družini in s tem uporabnikov vode.

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode in prostorov

Vrste in uporaba toplotnih črpalk

V kolikor se odločite da boste uporabljali toplotno črpalko za ogrevanje tako sanitarne vode kot prostorov morate razmisliti tudi o tem kakšne vrste toplotno črpalko potrebujete. Poznamo nizkotemperaturne in visokotemperaturne toplotne črpalke. Obe vrsti se uporabljata za stensko ali talno gretje ali kombinacijo obojega. Nizkotemperaturne toplotne črpalke so primerne predvsem za nove ali obnovljene objekte, ki imajo dodelano izolacijo sten, oken in vrat. V kolikor živite v starejšem objektu, kjer izolacija ni najnovejša je prav gotovo bolje investirati v visokotemperaturno toplotno črpalko.


Želite kupiti toplotno črpalko?

V kolikor vas zanima ponudba toplotnih črpalk za ogrevanje prostorov in ogrevanje sanitarne vode, vas v trgovini Elektroprom čaka široka ponudba le teh po ugodni ceni. Na voljo so vam različne velikosti oziroma kapacitete toplotnih črpalk z 500 l in vse do 1400 l zalogovniki vode.

Z veseljem vam bodo svetovali pri izbiri in primernih kombinacijah za vaš dom. Za vč informacij si oglejte našo spletno stran ali nas obiščite v naši trgovini.

EVJ Elektroprom