Kvalitetni peleti imajo čisto izgorevanje, ustvarijo zelo malo pepela

Peleti, ki jih imamo v našem prodajnem programu so  narejeni iz slovenskega lesa, ki je pridobljen iz kmetijskih, gozdnih in urbanih površin. Izdelujejo se tudi iz ostankov primarne in sekundarne proizvodnje. So cenovno ugoden energent, ki je čedalje bolj popularen. Cena v primerjavi s fosilnimi gorivi ne niha, saj ni odvisna od uvoza. Ker imamo v Sloveniji veliko gozdov, ni skrbi, da bi prišlo do pomanjkanja energenta. Vsebujejo manj kot 10% vlage, kar pomeni, da je njihovo izgorevanje čisto, emisije so minimalne. Ustvarijo manj kot 0,9% pepela, zato ni potrebno tako pogosto čiščenje peči kot je potrebno v primeru nekvalitetne biomase. Izdelujemo jih tako, da stisnemo posušeno žagovino pod visokim pritiskom, pri tem pa nastanejo majhne palčke okrogle oblike. Naši lesni peleti imajo FSC certifikat in se uvrščajo v kakovostni razred 1A. So brez kakršnihkoli primesi, zato ne povzročajo okvar peči. Primesi kot so lepila in ostali aditivi so krivci za probleme s pečmi, ki jih lahko odpravijo samo pooblaščeni serviserji.

Peleti

Poraba peletov na sezono zavisi od številnih dejavnikov, ki so zelo različni

Poraba peletov na sezono je odvisna od različnih faktorjev. To so: želena sobna temperatura, število hladnih dni v kurilni sezoni, vrsta ogrevanega objekta, tip peči in kvaliteta lesnih peletov. Običajno je sobna temperatura med 21 in 23°C, če je želena temperatura višje je posledično višja tudi poraba lesne biomase. Število hladnih dni v sezoni niha, v primeru dolgih in hladnih zim, se porabi več energenta kot v primeru milih in kratkih zim. Objekti, ki jih ogrevamo, se razlikujejo po stopnji izolacije in kvaliteti vgrajenega stavbnega pohištva. Novozgrajene nizkoenergijske hiše imajo veliko boljše izolativne sposobnosti kot starogradnje, saj so materiali, ki se uporabljajo danes veliko bolj kvalitetni in tehnološko dovršeni. Prav tako je spremenjen način gradnje, ki pripomore k zmanjševanju stroškov ogrevanja. Zelo veliko vlogo ima tudi stavbno pohištvo, saj so tu toplotne izgube največje. Peči na lesno biomaso so različnih velikosti oziroma imajo različne nazivne moči. Večji objekti zahtevajo močnejše peči, ki so sposobne proizvesti dovolj toplote, ki je potrebna za gretje. Lahko pa so peči tudi kombinirane, kar pomeni, da se poleg biomase uporabljajo za kurjenje tudi drva. S kombiniranjem lesne biomase in drv lahko prihranite največ, saj je takšen način kurjenja cenovno najugodnejši. Kvaliteta lesnih peletov določa njihovo energetsko vrednost. Večja kot je energetska vrednost, manjša je poraba peletov, saj se proizvede zadostna toplotna energija.

Več o smrekovih peletih

Zaradi cenovno ugodne biomase, je ogrevanje na pelete pri nas čedalje bolj priljubljeno

Ogrevanje na pelete postaja v slovenskih domovih čedalje bolj priljubljeno. Razlogi so: cenejši energent, lahko vzdrževanje oziroma čiščenje peči, subvencija Eko sklada. Eko sklad nudi nepovratna finančna sredstva za sanacijo starih kurilnic s pečmi na olje, plin in drva. Razlog za to je čedalje večje onesnaženje zraka. Novejše peči na lesno biomaso so veliko bolj ekonomične in ekološke. Emisij pri izgorevanju kvalitetnih peletov skoraj ni, zato je ta način ogrevanja človeku in naravi prijazen. Višina subvencije je odvisna od kraja kjer živite, saj pripada bolj ogroženim območjem večja finančna spodbuda. Prav tako je višina subvencije odvisna od tipa peči in od finančnega statusa prosilca. Investicija mora biti narejena po pravilih, ki jih določa Eko sklad, v primeru nespoštovanja pravil, do subvencije niste upravičeni. V našem prodajnem programu imamo veliko različnih peči, ki ustrezajo vsem standardom, ki so določeni za pridobitev subvencije. Če ne veste katera peč bi bila za vaš dom ali vikend najprimernejša, vam z veseljem pomagamo pri odločitvi. Na podlagi dolgoletnih izkušenj vam bomo svetovali katera peč bo ustrezala vašim potrebam in željam. Poleg prodaje, nudimo tudi dostavo in montažo peči. Le strokovna montaža zagotavlja optimalno delovanje, zato vam priporočamo našo strokovno in kvalitetno storitev. Prav tako pa izvajamo servise vseh ogrevalnih naprav, naša ekipa serviserjev je dobro odzivna in strokovno podkovana.

Lesni peleti

Cene lesnih peletov niso visoke, se pa med seboj razlikujejo glede na kvalitetni razred

Upravljanje s pečmi na lesne pelete je zelo enostavno, saj so krmiljene elektronsko. Vse kar je potrebno storiti, je nastaviti želeno temperaturo v prostoru. Elektronika skrbi za doziranje in dovajanje peletov v peč, ki poteka iz zalogovnika s pomočjo dozirne naprave. Ko biomasa prispe v peč, za njeno zgorevanje poskrbita gorilec in ventilator. Poleg klasičnih centralnih in etažnih peči, se biomasa uporablja tudi v kaminskih pečeh. Vsaka peč zahteva specifične nastavitve za določeno vrsto biomase. Zato je najbolje, da se uporablja vedno ista vrsta. Na našem tržišču je zelo velika ponudba raznih vrst lesnih peletov. Vsi imajo različne sestavine, peči pa je potrebno tem karakteristikam energenta prilagajati. V primeru nepravilnih nastavitev, peč ne bo optimalno delovala, še več, lahko pride do okvar, ki pomenijo težave in dodatne stroške. V našem prodajnem programu imamo tri vrste lesnih peletov. Cene peletov so različne, odvisne so od kvalitetnega razreda in od proizvajalca. Najkvalitetnejši so beli smrekovi peleti, ki so narejeni iz čistega smrekovega lesa, brez kakršnihkoli primesi. Proizvajajo zelo malo pepela, njihova energetska vrednost je do 17,1 MJ/kg. Vedno jih imamo na zalogi, zato so na razpolago takoj. Nudimo tudi dostavo, zato vam jih lahko pripeljemo v zelo kratkem času.