Peleti in drva – ogrevanje z lesom poceni in okolju prijazna izbira

Ogrevanje na drva in lesno biomaso, kamor sodijo peleti in sekanci, danes vse bolj nadomešča ogrevanje na kurilno olje. Les velja za relativno poceni, okolju prijazen in obnovljiv energetski vir. Z lesno biomaso v prvi vrsti pridobivamo toploto, ki jo lahko uporabimo za ogrevanje ali pa za proizvodnjo električne energije. Lesna biomasa zmanjšuje emisije CO2 in SO2 v zraku ter prispeva k čiščenju gozdov. Lesna biomasa predstavlja ves odpadni lesni material: žagovino, oblance ter odpadke pri sečnji in obrezovanju dreves. Vse te vire lahko z ustreznimi stroji – sekalniki – enostavno zdrobimo, zmeljemo v sekance ali stisnemo v pelete.

Pri ogrevanju z lesno biomaso je še zlasti priljubljeno ogrevanje s peleti. Gre za surov, nepredelan les, ki je pod visokim pritiskom stisnjen v lesene palčke. Peleti so odlično gorivo tudi zato, ker je njihova kurilna vrednost visoka. Navadno so veliki le do nekaj centimetrov in so tudi lahki, zato so peleti obenem zelo primerni za transport in skladiščenje. Njihova ugodna cena pa prinaša tudi za polovico nižje stroške ogrevanja v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje.

Kot drva za ogrevanje služijo lesna polena. Za ogrevanje na drva lahko uporabimo tudi kamin ali peč na drva. Peč na drva lahko namesto kurilnega olja ali plina uporabite tudi za centralno ogrevanje. Ogrevanje na drva bo s pomočjo centralnega sistema ogrevanja zagotavljalo tako centralno pripravo toplote kot pripravo sanitarne vode. Ustrezno izbrani ogrevalni sistem, njegova vgradnja in vzdrževanje bodo pripomogli k temu, da bo ogrevanje vašega doma še bolj varčno in učinkovito. Če želite imeti najcenejše ogrevanje hiše, potem so tako drva kot peleti najboljša izbira za vas.

Po zaslugi avtomatike za samodejno delovanje je ogrevanje s peleti za marsikoga popoln ogrevalni sistem. Samodejno delovanje kurilnih teles, kot so kotel, peč, kamin ali kaminska peč, zagotavlja varčnost in visoko stopnjo udobja. Edina naloga uporabnika je, da s peleti napolni zalogovnik in pritisne gumb za vklop oz. izklop na termostatu. Ta omogoča dnevno ali tedensko programiranje, po katerem se kurilno telo prižiga in izklaplja samo.

Drva

Smrekovi peleti med najboljšimi

Danes je na trgu na voljo več vrst peletov, zato je pri izbiri pravih biti pozoren na njihovo kakovost in sestavo. Nekateri peleti imajo namreč višjo vsebnost vlage in so sestavljeni iz različnega lesa. Priporočljivo je, da so peleti narejeni izključno iz lesa, brez primesi lubja. Najboljši peleti so sestavljeni iz iglavcev, še posebej primeren je les smreke.

Smrekovi peleti imajo višjo kurilno vrednost kot bukovi ali mešani peleti. 2 kg smrekovih peletov odgovarja kurilni vrednosti 1l kurilnega olja. Poleg tega so smrekovi peleti tudi bolj mehansko odporni, saj les iglavcev vsebuje več veziva kot les listavcev. To omogoča boljše delovanje peči, saj se le-ta ne maši z prahom zdrobljenih peletov.

Peleti

Lesni sekanci niso samo sredstvo za kurjenje

Lesni sekanci so nasekana lesna biomasa v obliki koščkov z določeno velikostjo delcev, ki se izdelujejo z mehansko obdelavo z ostrim orodjem, kot so noži. Gre za koščke nepravilne pravokotne oblike in značilne dolžine od 5 do 50 mm ter z majhno debelino v primerjavi z drugimi dimenzijami.

Lesni sekanci se v večini uporabljajo za ogrevanje, lahko pa se uporabljajo tudi v hortikulturi in pri urejanju vrtov kot sredstvo za zastiranje. Z njimi preprečujemo razvoj plevelov, skrbimo, da se tla ne izsušujejo in zaviramo erozijo. Zastirka iz smrekovih sekancev (cena lesnih sekancev več kot ugodna) se uporablja za posipanje po vrtovih in travnikih okrog okrasnih grmovnic za zastiranje plevela, z njimi lahko posujemo in uredimo pohodne steze in poti, označimo gredice. Les kot ekološki naravni material deluje dekorativno in okolju prijazno.

Preberite si o najcenejšem ogrevanju hiše

 EVJ Elektroprom – kakovostni peleti za topel dom po ugodni ceni. Vabljeni.