Lesni peleti za ogrevanje so pogosto izjemno pametna izbira

Lesni peleti sodijo med biomaso. Uvrščamo jih med najbolj razširjeno vrsto goriva oziroma kuriv. V primerjavi z mnogimi drugimi možnostmi ponuja kurjava na pelete precej prednosti. Izkoristek bo v primeru, da se odločite za tovrstno ogrevanje, nadpovprečno visok. Kurilna vrednost je sicer deloma odvisna od vrste lesa, vendar si lahko v večini primerov obetate precejšnje prihranke, še posebej v primerjavi s kurilnim oljem ...

Smrekovi peleti

Kako se izdelujejo lesni peleti?

Za izdelavo se uporablja odpadni les, ki je ostanek pri proizvodnji različnih lesnih izdelkov. Poleg tega so včasih lesni peleti izdelani iz manj kvalitetne hlodovine, ki ne bi bila primerna za zahtevnejše proizvode. Prva faza izdelave je običajno mletje lesa. S tem dobimo sekance, ki jih je treba dobro presušiti, preden pride na vrsto stiskanje, ki je zadnji korak v procesu proizvodnje. Pri tem je treba poudariti, da se pri postopku ne uporabljajo kemikalije, nevarna lepila ipd., kar vsekakor pomembno vpliva na odlike končnega izdelka. Med drugim to pomeni odsotnost nevarnosti za vaše zdravje, seveda pa tudi manjšo obremenitev za okolje. Ogrevanje na pelete velja celo za eno najbolj ekoloških možnosti.

Ogrevanje na pelete varčno in ekološko

Kurjava na lesne pelete ni povezana z izpusti ogljikovega dioksida, zato s to odločitvijo naredite nekaj dobrega za planet. Prihranek pa je odvisen predvsem od tega, katero vrsto goriva ste uporabljali doslej. Če jih primerjamo z oljem, lahko leseni peleti poskrbijo za vse do 60 odstotkov nižje stroške. Poleg okoljevarstvenih in finančnih razlogov pa obstaja še nekaj drugih odlik, zaradi katerih dajejo številni prednost tej vrsti kuriva. Ena izmed pomembnejših je zagotovo ta, da je lahko ogrevanje povsem avtomatizirano. Lesni peleti vsebujejo zelo malo vlage, zato so primerni za avtomatizirane peči. Posledično ne boste imeli toliko dela, kot če bi uporabljali drva, zaradi česar bo stopnja udobja višja. Ob tem pa se zdi pomembno poudariti dodatno prednost v primerjavi z drvi. Gre seveda za to, da potrebujete za skladiščenje mnogo manj prostora. Pri tem naj opozorimo, da morate poskrbeti za shranjevanje na zares povsem suhih mestih, drugače rezultat ne bo najboljši.

Kurjava na pelete zahteva redno čiščenje peči

Da bi bilo ogrevanje zares povsem varno, vam svetujemo, da skrbite za redno čiščenje in vzdrževanje peči. Čiščenja sicer ni treba izvajati zelo pogosto. Načeloma zadostuje, da se tega opravila lotite vsakih nekaj tednov, razen če kurite nadpovprečno intenzivno. Če so v uporabi resnično kakovostni lesni peleti, nastaja pri izgorevanju izredno malo pepela. Kadar so potrebni večji posegi, pa vam priporočamo, da se obrnete na mojstra, ki bo delo opravil profesionalno. Z upoštevanjem osnovnih napotkov vam ne bo treba skrbeti glede varnosti. Uživali boste v prijetno toplem domu, cena ogrevanja pa bo ob tem presenetljivo nizka. Tako se vam ni več treba bati hladnejših delov leta. Seveda pa obstajajo tudi druge možnosti za poceni in ekološko ogrevanje (tako prostorov kot sanitarne vode), na primer različni tipi toplotnih črpalk.

Peleti po ugodni ceni

Med lesnimi peleti smreka še posebej priljubljena - ugodna prodaja

Kaj pa vrsta lesa, iz katerih so izdelani peleti? Smreka je zagotovo ena najpogostejših in hkrati najboljših vrst. Kakovostni smrekovi peleti, ki vam jih ponujamo v trgovini EVJ Elektroprom, imajo zelo visoko kurilno vrednost, vse do 17,1 MJ/kg. Vsebujejo manj kot 10 odstotkov vlage, pri izgorevanju pa nastane izredno malo pepela. Odlikuje pa jih tudi izjemna mehanska obstojnost. Običajno gre za 15-kilogramska pakiranja. Izpostavimo naj še, da so to tako kakovostni kot ugodni lesni peleti. Prodaja temelji na načelu, da želimo kupcem ponuditi resnično največ za vaš denar. Naša prodaja sicer vključuje še številne druge izdelke za ogrevanje, elektroinštalacije, vodovodne napeljave in še mnogo več. Vljudno vabljeni k ogledu naše bogate ponudbe!

LESENI PELETI UGODNO - CENIK