Pošlji povpraševanje

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode in prostorov

Toplotna črpalka za ogrevanje in sanitarno vodo s pridom izkorišča fizikalne zakone, saj deluje po pravzaprav zelo preprostem principu odvzemanja oziroma dodajanja toplote. To pomeni, da jemlje toploto od obnovljivih virov energije v naši okolici (na primer zrak, voda ali zemlja) in jo uporabi za segrevanje stavbe ali sanitarne vode. Delovanje toplotne črpalke bistveno bolje izrablja energijo kot klasične peči na olje ali druge energente.

Delovanje toplotne črpalke

Kot smo omenili zgoraj, deluje črpalka tako, da odvzame temperaturo vodi, zraku ali zemlji (odvisno od tega, za kakšen sistem toplotne črpalke smo se odločili) in jo uporabi za ogrevanje ali hlajenje. Če povemo na kratko: črpalka zamenja smer toplotnega toka, ki navadno potuje z višje proti nižji temperaturi. Pri tem porabi zelo malo energije, zato je uporaba toplotne pumpe zelo učinkovita. Zanesljivo lahko zatrdimo, da je dolgoročno zaradi nizkih stroškov takšna investicija splača. Črpalka namreč večino energije - kar 75 % - jemlje iz okolja, zato so stroški izjemno nizki, predvsem če ga primerjamo z ogrevanjem na druge energente. Začetna investicija je res nekoliko višja, a se v nekaj letih (čas je odvisen od tega, kakšno vrsto črpalke si izberete) povrne. Toplotna črpalka se lahko uporablja za ogrevanje ali sanitarno vodo ter za ohlajanje, v vsakem primeru pa je seveda še bolj učinkovita, če je izolacija objekta dobra.

Okolju prijazna toplotna črpalka za ogrevanje

Človek že vrsto let s svojim delovanjem zelo nasilno posega v naravo in onesnažuje okolje. V zadnjih desetletjih vedno več pozornosti posvečamo tudi varovanju okolja in na vseh področjih stremimo k temu, da bi naša dejanja čim manj škodljivo vplivala nanj. Tudi toplotne črpalke zrak vodaso korak v to smer. Prva prednost je, da kar 75 % energije dobi iz obnovljivih virov. Poleg tega so emisije CO2 pri delovanju črpalke tako majhne, da velja za okolju prijazen način ogrevanja. In kar je za nekatere (žal) še vedno najpomembnejše: dolgoročno je cenejša kot sistemi na fosilna goriva.

EVJ Elektroprom d.o.o. | Toplotna črpalka za ogrevanje, toplotna črpalka za sanitarno vodo, delovanje toplotne črpalke - povezave do naše spletne strani:
delovanje toplotne črpalke zrak voda