Pošlji povpraševanje

Ogrevanje na pelete - moderna, denarnici prijazna rešitev za zimo


Ogrevanje na pelete je vse bolj priljubljeno, saj gre za sodobno, ekolološko prijazno ogrevanje, ki je tudi cenovno ugodno. Leseni peleti so primerni za centralno ogrevanje, za kurjenje v kaminu in za vse, ki nimajo ogrevalnega sistema z zalogovnikom. Gre za biomaso, narejeno iz suhe žagovine. Ta se stisne v drobne čepke. Kurjava na pelete je CO2 nevtralna, odlična lastnost je tudi, da se porabijo odpadni produkti, ki bi bili sicer zavrženi, tako pa jih koristno predelamo. Visok je tudi izkoristek, kurilna vrednost peletov je namreč zelo dobra, poraba peletov na dan pa zmerna.

Leseni peleti

Peleti za topel dom vso zimo

Začetek ogrevanja na pelete sega v Avstrijo, kjer imajo zelo močno lesno industrijo. Leta 1997 so lesni odpad začeli stiskali v pelete, kar se je izkazalo za zelo dobro odločitev tako za proizvajalce kot uporabnike. Kurjava na pelete je zelo razširjena, v velikem vzponu je tudi pri nas. Pri nakupu ni pomembno, iz katere vrste lesa so narejeni, saj se pri stiskanju razlike izničijo, tako da je za pelete kurilna vrednost enakovredna. Dobra stran ogrevanja na pelete je tudi, da ne potrebujete toliko prostora za shrambo kot pri ogrevanju na polena. Lahko pa si uredite povsem avtomatizirano ogrevanje s peleti za topel dom, kjer ogenj ne bo nikoli ugasnil. Za to poskrbijo dnevni ali tedenski zalogovniki, če imate več prostora, pa si lahko nastavite tudi zalogovnik za kar celo sezono.

Poraba peletov na dan odvisna od njihove kurilna vrednosti

V Sloveniji je gozdov veliko, tako da imamo dovolj biomase, zaradi česar je cena peletov nižja od drugih energentov (na primer polovico manj od kurilnega olja). Ogrevanje na pelete se zelo izplača, pri stroških namreč lahko prihranite od 30 do 60 odstotkov. Če se odločite za zamenjavo starega kurilnega sistema ali nakup ogrevanja z biomaso v novogradnji, lahko pridobite še subvencijo EKO sklada.

Ogrevanje na pelete je znano po svojem visokem izkoristku, za njimi v peči ostane izjemno malo pepela. Tako bo tudi dela s čiščenjem peči precej manj. Za izračun porabe peletov na dan je seveda pomemben tip peči, kvadratura ogrevanja in nekateri drugi dejavniki. A bolj kot vse ostalo je za nizko porabo peletov na dan nujna njihova kakovost. Peleti nižje kakovosti zgorijo veliko hitreje, pustijo več odpadkov in imajo slabo kurilno vrednost. Preverimo torej, na kaj morate biti pozorni.

Peleti za ogrevanje

Kakšni so videti peleti visoke kakovosti

Naj vam naštejemo nekaj lastnosti peletov visoke kakovosti, da boste vedeli, kaj kupujete in bo poraba peletov na dan čim nižja. Vsebovati morajo manj kot 10 % vlage in biti zelo dobro stisnjeni. V vreči ne sme biti veliko zdrobljenih delcev ali prahu. Peleti naj bi bili dolgi med 2,5 do 3 centimetre, ne smejo imeti razpok. Vse te stvari lahko preverite z lastnimi očmi. Ali imajo peleti dobro kurilno vrednost, pa se lahko prepričate tudi z domačim testom, tako da pelet spustite v kozarec vode. Kakovosten pelet se mora nemudoma potoniti na dno kozarca.

Peleti iz slovenskega gozda na voljo v spletni trgovini EVJ

Pelete za topel dom lahko enostavno naročite v naši spletni trgovini EVJ Elektroprom, kjer je za 15-kilogramsko vrečo cena manj kot štiri evre. Naši peleti imajo visoko kurilno vrednost, do 17,1 MJ/kg, njihova mehanska obstojnost pa je nad 97,5 odstotki. Izdelani so 100% iz smreke iz slovenskega gozda. So na zalogi in dobavljivi takoj. Naročite lahko tudi paleto (70 vreč peletov) in si še pred zimo zagotovite svojo zalogo. Ogrevanje na pelete bo z nami bolj praktično, saj jih naročite hitro in preprosto, hkrati pa vam jih tudi dostavimo na dom. Zagotovite si dobro kurjavo na pelete še danes.