Pošlji povpraševanje

Zastirka v naravi nudi rastlinam učinkovito zaščito in hrano

Zastirka skrbi za zaščito rastlin pred mrazom, pred sušo in pred raznimi škodljivci. V jesenskem času narava tako sama poskrbi za zaščito rastlin v hladnih mesecih. To je odpadlo listje, suhe veje, posušena trava, odpadli cvetovi in podobno. Na ta način, so rastline zaščitene pred mrazom do spomladi, ko ponovno vzklijejo. Poleg zaščitne funkcije, pa ima zastirka tudi hranilni pomen. Predstavlja hranilo, ki je potrebno za rast in razvoj rastlin. Prav tako zaščiti narava v primeru vremenskih ujm kot so poplave in močna neurja, zemljo z različnim rastjem, ki preprečuje njen raznos.

Zastirka proti plevelu

Najučinkovitejša zastirka proti plevelu je tkanina, ki dobro preprečuje izhlapevanje vode

Zastirka za vrt se uporablja za rastline, ki so posajene v koritih, loncih ali na gredicah. Drugače povedano, uporabljajo se vsepovsod, kjer bi radi preprečili rast plevela. Ta predstavlja zelo velik problem, ki ga poizkušamo rešiti na različne načine. Najbolj naravni način predstavlja zastirka proti plevelu, ki je učinkovita in estetska. Najboljšo zaščito v vseh pogledih nudi tkanina, ki se jo namesti na zemljo. Vanjo se izrežejo luknje, v katere se posadijo rastline. Tkanina zelo učinkovito zadržuje vodo, kar pomeni, da je zato potrebno manj pogosto zalivanje rastlin. Zelo dobra lastnost tkanine je tudi ta, da se spomladi zemlja pod tkanino segreje, kar pozitivno vpliva na kaljenje in rast rastlin. Slaba lastnost tkanine pa se pokaže v poletnih mesecih, saj se zemlja pod njo tako zelo segreje, da okolje ni primerno za rast rastlin, ki so občutljive na visoke temperature. Njena uporaba se je najbolj izkazala pri grmovnicah.

PREBERITE SI O LESNI BIOMASI

Zastirka iz sekancev je lahko iz smreke, bambusa in je za zemljo dobro organsko hranilo

Zastirka iz sekancev nudi dobro zaščito proti plevelu prav tako pa predstavlja odlično organsko hranilo za zemljo. Uporaba je priporočljiva na dobro odcednih sončnih mestih, saj zelo dobro preprečuje izhlapevanje vode iz tal. Na senčnih mestih se uporaba zastirke iz sekancev ne priporoča, saj se lahko zemlja, ki ni odcedna, hitro zakisa. Glede na to, da sekanci razpadajo, je potrebno biti pozoren pri izbiri lesa za sekance. Les z visoko vsebnostjo čreslovin ni priporočljiv. Les, ki je ustrezen za sekance je smreka, bambus. Zastirka iz bambusa je zelo učinkovita. Z razpadanjem lesa se zemlja učinkovito dognojuje. Mikroorganizmi, ki živijo v organski snovi so pomembni, saj izboljšujejo rast rastlin in skrbijo za večji pridelek. Lubje se tudi zelo pogosto uporablja kot zastirka. Gredicam in koritom daje zelo lep estetski videz, v boju proti plevelu pa ni najbolj učinkovita. Ko ga med lubjem opazimo, ga izpulimo, pri tem pa se zemlja pomeša z lubjem in se tako pokvari urejen videz zasaditve. Lubje ostane vizualno najbolj privlačno, če pod njega namestimo tkanino, ki preprečuje rast plevela. Slaba lastnost lubja je UV neobstojnost, kar pomeni, da čez celo leto obledi. Če nas to moti, ga je potrebno nadomestiti z novim.

zastirka

Uporaba zastirke iz slame je še posebej priporočljiva pri težavah s polži

V primeru, da se na vrtu borimo s polži, je najboljša zaščita zastirka iz slame. V debelini približno 10 cm jo razporedimo okrog posajenih rastlin. Je odlična za preprečevanje rasti plevela in izhlapevanja vode, nudi pa tudi dobro zaščito pred nalivi, ki lahko zbijejo zemljo. Preko zime preperi zato jo spomladi vdelamo v zemljo in jo tako založimo s potrebno organsko snovjo. Še ena vrsta zastirke, ki nam zelo olajša delo na gredici je ovčji filc. Je organskega izvora, zato na gredi tudi preperi. Odlično preprečuje izhlapevanje vode, zemljo je potrebno zalivati pod filcem, ker le ta vode ne prepušča. Zalivanje je najlažje, če pod njega namestimo namakalni sistem. Filc se namesti tako, da se ga razgrne po gredi, se obreže na ustrezno velikost, vanj pa izrežemo luknje, v katere bomo naredili zasaditev. Potrebno ga je pritrditi s klini, da ga veter ne odnese. Predstavlja odlično zaščito proti plevelu, saj popolnoma onemogoča njegovo rast.