Pošlji povpraševanje

Kaj vse zajema pojem lesna biomasa in kje je najbolj uporabljana?

Ko slišimo pojem lesna biomasa, nas večina najprej pomisli na sekance, ki jih uporabljamo za ogrevanje stanovanja pozimi. Vendar je pomen lesne biomase precej širši. Lesna biomasa je poleg polen ves odpadni lesni material (žagovina, oblovina, odpadki pri sečnji, obrezovanju dreves, itd.), ki ga lahko zmeljemo v sekance ali stisnemo v pelete. Lesna biomasa se uporablja za pridobivanje energije v obliki toplote, hlajenja in elektrike.

Lesna biomasa

Lesno biomaso najpogosteje predstavljajo sekanci

Vsekakor pa lesno biomaso najpogosteje predstavljajo sekanci, ki jih uporabljamo za ogrevanje. Lesna biomasa za ogrevanje je najbolj ekološko gorivo, ki ga trenutno na trgu lahko dobimo, poleg tega pa gre tudi za to, da je lesna biomasa okolju prijazen obnovljiv vir energije in tako še veliko manj obremenjuje naše okolje. Sekanci so kosi lesa veliki do 10 cm, ki jih uporabljamo za kurjavo. Izdelujemo jih s pomočjo sekalnikov in drobilnikov, ki razsekajo ali zdrobijo les v sekance. Na velikih skladiščih lesa se uporabljajo stacionarni sekalniki, pri nas pa se veliko pogosteje uporabljajo premični sekalniki, ki jih postavimo na tovornjak ali prikolico, posledično pa jih je mogoče tudi prevažati. Tak način zmanjšuje transportne stroške in poenostavlja proizvodnjo. Manjše sekalnike je mogoče priključiti na traktor in so še bolj mobilni.

Kaj moramo vedeti o ogrevanju na lesno biomaso sekancev?

Preden pa se odločimo za ogrevanje na lesno biomaso je potrebno poznati nekaj dejstev o tem načinu ogrevanja. Dejstvo je, da je lesna biomasa okolju prijazen obnovljiv vir energije, ki služi ogrevanju, zavedati pa se je potrebno tudi, da je kakovost sekancev odvisna od načina njihove izdelave. Energijska vrednost sekancev je med 3,5 in 4,5 kWh/kg pri 20 do 25 % vlažnosti. Sekanci naj bi imeli med 10 in 30 % vlage. Več kot je vlage, več energije se porabi za izparevanje vode in manjši je učinek ogrevanja.

Najpogosteje biomaso sekancev uporabljamo za ogrevanje stanovanjskih prostorov, pa tudi v toplarnah in za proizvodnjo elektrike v termoelektrarnah. Veliko ljudi se pred namestitvijo peči na sekance vpraša tudi, kakšna je prednost sekancev pred drvmi – odgovor je relativno preprost - njihova prednost pred drvmi je pri pečeh centralne kurjave v stanovanjskih hišah, da so peči lahko povsem avtomatizirane, saj se vzpostavi sistem transporta iz zalogovnika.

Odkup lesa

Peč na sekance je izjemno praktična, ves proces pa je v bistvu avtomatiziran

Peč na biomaso sekancev je posledično zelo praktična, saj skoraj vsi procesi – vključno s čiščenjem kotla – potekajo avtomatizirano, pa tudi zalogovnik je pri peči na biomaso sekancev potrebno napolniti le vsakih nekaj tednov. Kotlovska naprava je opremljena tudi z varnostnim sistemom, ki preprečuje gorenje v smeri zalogovnika za sekance. Dotok goriva v peč je stalen, poleg tega pa je nadzorovan tudi dotok zraka, vse skupaj pa zagotavlja optimalen izkoristek pri gorenju.

Seveda pa je potrebno izpostaviti tudi slabosti biomase sekancev. Največja pomanjkljivost je ta, da tako skladišče kot zalogovnik zahtevata veliko prostora (precej več kot kotli na plin ali kurilno olje), zato se v zadnjem času v enodružinskih hišah bolj uveljavljajo lesni peleti, ki so ne le veliko bolj kompaktni od sekancev, temveč tudi veliko bolj homogeno gorivo.

KONTAKTI IN INFORMACIJE

Odkup lesa za biomaso ponujamo tudi v podjetju Tisa d.o.o.

Dan danes je zelo pogosto povpraševanje po odkupu lesa za biomaso, ki ga ponujamo tudi v podjetju Tisa d.o.o. Odkup lesa naše podjetje izvaja tudi z namenom, da bi izdelali sekance, ki so odlična biomasa. Za vsa dodatna vprašanja nas lahko kontaktirate tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vse, kar vas o odkupu lesne biomase še zanima, povemo pa vam lahko tudi več o kurjavi na sekance.