Pošlji povpraševanje

IR grelni paneli – poraba elektrike pri ogrevanju na IR panele

IR paneli so zasnovani na podlagi inovativne tehnologije, ki navduši celo največje skeptike, zato mnogi verjamejo, da so IR grelni paneli naprave prihodnosti. Glede na trenutne trende obstaja precejšnja verjetnost, da se te napovedi uresničijo. Za to rešitev se namreč odloča vse več ljudi, glavni razlog za velik porast zanimanja v zadnjih letih pa je mogoče iskati v prihrankih, na katere je mogoče računati. Ogrevanje z IR paneli na termostat je ne le udobno, temveč je tudi poraba elektrike zmanjšana na minimum.

IR paneli - termostat omogoča dodaten prihranek

Zakaj je z IR paneli poraba elektrike tako nizka?

V primeru, da se odločimo za ogrevanje na IR panele, poraba elektrike običajno močno upade, še posebej če so IR paneli na termostat. Na prvi pogled se zdi to morda nenavadno, saj so infrardeče grelne plošče navidezno podobne drugim grelnim napravam, ki se uporabljajo v hladnejših mesecih. A IR grelni paneli so vendarle nekaj posebnega. Njihova skrivnost je že omenjena inovativna tehnologija, katere posebnost je neposredno segrevanje teles v bližini, ne da bi bil kot medij za prenos toplote potreben zrak. To pomeni bistveno povečano učinkovitost celotnega procesa oz. manjše energetske izgube. Če preskočimo »vmesni korak«, torej segrevanje zraka, se izgubi precej manj energije, kar se seveda odrazi na vaših položnicah oziroma na mesečnih stroških gospodinjstva. Še posebej velike razlike opazimo, če primerjamo stroške v daljših časovnih obdobjih.

Ogrevanje na IR panele je podobno učinkom naravne toplote

Ekonomičnost oz. učinkovitost, s katero se lahko pohvalijo IR grelni paneli, je tesno povezana z drugo ključno lastnostjo teh naprav. Odločitev za infrardeče grelne plošče namreč ne pomeni »zgolj« nižjih stroškov, ampak hkrati tudi večje udobje. Opisani princip delovanja zagotavlja izjemno prijeten občutek, saj je ta princip v osnovi zelo podoben učinkovanju sonca. Tako nimamo občutka, da toplota prihaja iz umetnega vira. Hkrati pa je ogrevanje na IR panele zdravo, o čemer priča že dejstvo, da se infrardeči žarki uporabljajo kot del terapije pri najrazličnejših zdravstvenih težavah.

Pogosto so npr. del terapije namenjene lajšanju bolečin na različnih delih telesa, ker imajo pozitiven vpliv na krvni obtok, pa se večkrat uporabljajo tudi kot pomoč ljudem s slabo prekrvavitvijo. K pozitivnim učinkom na zdravje pa je treba prišteti vsaj še to, da infrardeči žarki izredno učinkovito preprečujejo kopičenje vlage v zidovih in s tem nastajanje plesni.

Orevanje na IR panele

Nadpovprečni varčni IR paneli, termostat pa omogoča optimalen nadzor

Naprave znamke, ki vam jih ponujamo v podjetju EVJ Elektroprom d. o. o., odlikuje še posebej učinkovita pretvorba električne energije v toplotno. Številni zadovoljni uporabniki lahko potrdijo, da so to resnično izjemno varčni IR paneli: poraba elektrike je namreč zaradi učinkovitosti pretvorbe, pri kateri praktično ni toplotnih izgub, še nekoliko nižja v primerjavi z mnogimi drugimi IR paneli. Termostat, ki omogoča nadzor na temperaturo, je lahko analogen ali digitalen, odvisno od vaših preferenc. Ne glede na to, za katero možnost se odločite, bo možno enostavno upravljanje in prilagajanje nastavitev IR grelnih panelov. Termostat vam omogoča, da izberete zares optimalno temperaturo glede na del dneva, kar dodatno prispeva k optimizaciji delovanja in k preprečevanju nepotrebnih izgub. 

Ob tem naj omenimo, da vam praviloma ni treba izbirati tako visokih temperatur, kot ste jih bili vajeni doslej. Zaradi principa delovanja, podobnega sončni toploti, IR paneli zagotovijo primerljive učinke kljub malce nižji temperaturi. To si boste lažje predstavljali, če pomislite na hladne zimske dni, ko je temperatura zraka zelo nizka, nato pa vas nenadoma obsijejo sončni žarki. Čeprav se temperatura zraka praktično ni spremenila, vam postane hitro precej topleje. IR grelni paneli učinkujejo podobno, saj jim, kot omenjeno, ni treba segrevati zraka, ampak žarki segrejejo telesa in predmete v neposredni okolici. Njihovo delovanje zato občutite izredno hitro, učinek pa traja zelo dolgo, saj se toplota, ki se je denimo akumulirala v zidovih, v prostor sprošča še kar nekaj časa, pri tem pa vas dosega enakomerno, oziroma z vseh strani.

Različne možnosti vgradnje IR grelnih panelov