Pošlji povpraševanje

IR paneli, kaj so in kako delujejo

IR paneli oz. infrardeči paneli, z oddajanjem infrardeče svetlobe ustvarjajo toploto, ki je zelo podobna sončni, a je ne vidimo, saj je zunaj našega vidnega spektra. Prostor ogrevajo tako, da pretežni del energije oddajajo z IR sevanjem, manjši pa tudi s konvekcijo (prenosom toplote preko zraka).

Ob infrardečem grelniku se torej segrejemo tako, da naša koža in oblačila absorbirajo njegovo nevidno svetlobno sevanje. Enako velja za predmete v njegovi okolici.

Delovanje infrardečih panelov, je torej podobno kot delovanje neposredne sončne svetlobe. Ta nas direktno ogreje mnogo bolje, kot če smo v senci. Tudi IR paneli segrevajo le tisto, kar je neposredno pred njimi. Delujejo takoj, saj oddajajo natančen snop toplote, ki nas neposredno ogreva, tako da v nas seva enakomerni tok toplotnih delcev.

Tako svetlobni žarki, ki so usmerjeni v neko telo, grejejo samo tisti predmet in ne celotnega prostora. Prostor pa bodo nato ogrevali predmeti, ki bodo toplotno energijo absorbirali in jo kasneje oddajali.

Za primer: pomislite kako je poleti vroč asfalt na cesti. Nanj velikokrat ne morete stopiti bosi, ker bi vas tla opekla. Ogrevanje z IR paneli seveda ni tako intenzivno, vendar pa deluje na enakem principu.

IR paneli poraba elektrike

Prijetno in tiho ogrevanje z infrardečimi paneli, ki je povrhu vsega tudi zdravo

Dodatno prednost predstavlja tudi dejstvo, da so infrardeči paneli v svojem delovanju izredno tihi, saj ne uporabljajo ventilatorja. Vroče tuljave, ovite okrog vira toplote, to toploto enakomerno prenašajo po vsem prostoru.

Svetloba (in z njo toplota) se odbija od polirane kovine, ki je del grelca, se na ta način prenaša po prostoru in ustvarja nežen ter udoben vir toplote. Infrardeči paneli, so v primerjavi z ostalimi grelniki, zdravju precej manj škodljivi, saj ne zmanjšujejo vlažnosti ali vsebnosti kisika v zraku ter tako ne izsušujejo sluznice in ne povzročajo statične elektrike.

IR paneli našega okolja prav tako ne bodo onesnažili, delujejo namreč brez kakršnegakoli izgorevanja ogljika ali strupenih stranskih produktov, ki nastajajo pri nekaterih drugih procesih ogrevanja.

Njihovo vzdrževanje je zelo nezahtevno, saj ne vsebujejo gibljivih delov ali motorja, ki bi se lahko obrabil, zračnih filtrov, ki bi jih bilo potrebno menjati ipd. Da bo naša enota optimalno delovala, je potrebno le občasno očistiti reflektorje.

Infrardeči paneli nudijo prijetno ogrevanje

Ogrevanje z IR paneli in izjemno nizka poraba elektrike

Ogrevanje z infrardečimi paneli je globalno uveljavljeno že več kot 80 let, vendar pa se vse do zadnjih let, zaradi nizkih cen fosilnih goriv in globalne prevlade teh energentov, ni kaj prida uveljavilo.

Idealno je za vse tiste, ki si poleg zmanjšanja stroškov ogrevanja, želijo zagotoviti tudi maksimalno udobje in zdravo mikroklimo. IR paneli so zelo primerni za ogrevanje novih hiš, kar se tiče že obstoječih objektov, pa so idealni za lastnike velikih hiš, ki nimajo potrebe po ogrevanju vseh prostorov.

Zelo priporočljivi so tudi za ogrevanje rastlinjakov ali teras (predvsem IR paneli, ki omogočajo t. i. pulzno širinsko modulacijo in časovno krmiljenje), poslovnih prostorov in predvsem neizoliranih skladišč z visokimi stropi, kjer se lokalno in časovno omeji čas ogrevanja.

Ogrevanje z IR paneli

IR paneli poraba elektrike je neprimerljivo nižja od ostalih načinov ogrevanja 

Tovrstne grelnike poznamo kot zelo varčne potrošnike električne energije, vendar pa povsem točnega izračuna za vnaprej, žal ni mogoče izračunati. Njihova poraba je namreč odvisna od velikega števila dejavnikov. Sem sodijo izolacija prostora, kvaliteta oken, število zunanjih sten, ogrevanje sosednjih prostorov, višina stropa, želena temperatura v prostoru, itd.

Če 1000W infrardeča grelna plošča porabi 1 kW električne energije na uro lahko izračunamo, da za njeno delovanje plačamo 60 centov na dan. V enem mesecu njena poraba znaša nekje med 15 in 20 eur, kar pa je seveda le okviren izračun, saj so v večini primerov stroški še nižji.

Pri tem naj omenimo, da je cena električne energije odvisna od ponudnika električne energije. Kot za primer, vzemimo povprečje deset centov na uro in upoštevajmo, da so IR grelne plošče v mrzlih dneh prižgane približno pet do šest ur dnevno. Lahko ste prepričani, da je z IR paneli poraba elektrike res nizka.

Ob nakupu infrardečih panelov je nadvse priporočljiv tudi nakup termostata. Z njegovo pomočjo, bodo delovali le toliko časa, da bodo prostor ogreli na nastavljeno temperaturo. Ko bo ta dosežena, jih bo termostat izklopil in ko bo temperatura v prostoru padla pod nastavljeno, ponovno vklopil.

Če smo večji del dneva v službi in infrardeče grelne plošče, s pomočjo termostatov nastavimo na optimalno delovanje, bomo zagotovo prihranili pri stroških elektrike.

Torej ko ste v dilemi: IR paneli termostat da ali ne, je prva izbira najboljša, najbolj udobna in tudi najbolj varčna.

Enostavno upravljanje IR panelov