Toplotne črpalke - kako izbrati najustreznejšo?

Cena toplotne črpalke je odvisna od različnih dejavnikov, predvsem od vrste naprave oz. primarnega vira obnovljive energije, ki ga izkorišča za svoje delovanje. Kako torej izbrati najustreznejšo možnost za vašo konkretno situacijo?

Zakaj izbrati toplotno črpalko:

Toplotna črpalka za stanovanje

Za tiste, ki jih zanima predvsem ugodena cena, so zagotovo najboljše toplotne črpalke zrak voda. Nekoliko več denarja ob sami investiciji pa boste morali odšteti, če se odločite za tip naprave, ki za svoje delovanje izkorišča toploto iz podtalnice ali iz zemlje. Vse vrste sicer veljajo za dobro alternativo klasičnim oblikam ogrevanja, saj zmanjšajo negativne vplive na okolje - večji del energije za delovanje naprave namreč prihaja iz obnovljivih virov. Poleg tega pa je mogoče za vse toplotne črpalke za ogrevanje zatrditi, da močno zmanjšajo vaše mesečne stroške. Kako hitro se vam bo investicija povrnila, je seveda odvisno od učinkovitosti naprave, za katero se odločite, in od pogojev v okolju, kjer se nahaja vaš dom. Previdni bodite predvsem pri primerjavi grelnih števil (COP) ...

Izkoristek toplotne črpalke za ogrevanje:

Za optimalno zadovoljstvo zagotovo ni pomembna zgolj cena ob samem nakupu, saj gre za investicijo, od katere večina pričakuje dolgoročne prihranke. Zato je zelo pomembna učinkovitost oziroma izkoristek toplotne črpalke za ogrevanje - in tu pride na vrsto že omenjeno grelno število. Višje ko je grelno število, ugodnejše je razmerje med pridobljeno brezplačno energijo/toploto in porabljeno elektriko. Dobro torej razmislite, kaj natančno pričakujete od naprave. Cena toplotne črpalke je lahko tudi, pri na prvi pogled precej dragih tipih in modelih, mnogo ugodnejša, če pridobite subvencijo Eko sklada. To je vsekakor možnost, ki bi jo bilo škoda spregledati. S tem dobite vrhunsko kakovost za dostopno ceno v enem paketu.

V večini primerov najboljše toplotne črpalke zrak voda povsem zadostujejo:

Zaradi dokaj milega podnebja so v Sloveniji za mnoge najboljše toplotne črpalke zrak voda, katerih cena je, kot smo že ugotovili, najugodnejša. Poceni torej ni nujno nekakovostno, če je seveda naprava usklajena s konkretnimi pogoji. Prednost tega tipa naprave je, da je vgradnja izjemno hitra in nezapletena, brez dodatnih predelav ipd. Sodobne toplotne črpalke so pogosto izjemno učinkovite pri precej nizkih zunanjih temperaturah, poleg tega pa lahko npr. za delovanje izkoriščajo toploto iz kleti. Tako pravzaprav istočasno ogrevate prostore v svojem domu in ohlajate klet ter s tem ohranjate primerno temperaturo za shranjevanje pridelka. Ob pregledovanju cen zato upoštevate, da tu pravzaprav dobite kar dve napravi v eni.

Toplotna črpalka voda zrak cena

Vam preglavice povzročajo tudi cene ogrevanja vode, namenjene tuširanju, pomivanju posode ipd.?

V tem primeru je smiselno razmisliti o vgradnji sanitarne oziroma kombinirane toplotne črpalke. Mnoge klasične črpalke za ogrevanje prostorov so namreč lahko obenem sanitarne toplotne črpalke. Stroški vašega gospodinjstva bodo posledično še nekoliko nižji. V podjetju EVJ Elektroprom vam pomagamo poiskati pravo možnost za vas. Zaupajte nam svoje želje in poiskali bomo najustreznejšo rešitev ter poskrbeli za profesionalno vgradnjo.

VEČ O TOPLOTNIH ČRPALKAH