Peleti, ekonomični in dostopni - izberite le najbolj kakovostne

Peleti se pridelujejo iz suhega lesnega odpada, ki nastaja pri razrezu, obdelavi in brušenju lesa. Največkrat gre za žagovino in lesni prah, ki se je nekoč uporabljal za izdelavo manj vrednih izdelkov (iverne plošče) in kot živalska stelja, vendar pa je v zadnjih desetih letih poraba peletov za ogrevanje narasla, po zadnjih podatkih se je celo več kot potrojila. Posledično se je povečala tudi ponudba različnih peči na pelete in kaminskih peči, saj se ljudje zavedamo številnih prednosti uporabe peletov, vključno z energetsko učinkovitostjo in varčnostjo. Izbiramo lahko med različnimi vrstami lesnih peletov, ki so narejeni predvsem iz smrekovega lesa, razlikujejo pa se po dimenziji ter kakovosti in vrsti surovine, iz katere so narejeni. Zelo pomembna podatka pri izbiri primernih peletov sta vsebnost pepela in vlage. Najbolj kakovostno izbiro seveda predstavljajo tisti, ki vsebujejo najmanj vlage. Peleti EVJ so pridobljeni iz okolju prijaznih in obnovljivih virov, narejeni pa so iz 100 % smrekovega lesa, ki je predhodno primerno posušen. Odlikujejo se s kakovostnim razredom 1, FSC certifikatom in oznako S4Q ZA 007, kar jih uvršča v sam vrh po kakovosti. Lesni peleti EVJ so primerni so za vse vrste kaminov in peči na pelete. Za prijetno topel dom in majhno porabo izberite kakovostne EVJ lesne pelete.

Preberite si več o lesnih peletih

Kako izbrati najprimernejše pelete za peč?

Vedno izbiramo le med tistimi peleti, ki so opremljeni z ustreznimi certifikati, saj le-ti dokazujejo njihovo kakovost. Prav tako ni vseeno, kakšno peč imamo, saj vse peči niso enake. Lesni peleti naj imajo primeren standard kakovosti in ceno - le tako bomo lahko izkoristili vse njihove prednosti. V primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje s peleti prihranimo do 50% stroškov ogrevanja, kar je ogromno. Današnje peči več kot 90% peletov pretvorijo v uporabno toploto, ki se uporablja za ogrevanje doma. Ker peči delujejo avtomatsko oziroma samostojno in ker je tovrsten način ogrevanja izjemno čist, so izkušnje uporabnikov lesnih peletov tako pozitivne. V Sloveniji spodbujamo prehod na obnovljive vire energije (tudi na podlagi subvencije Eko sklada), zato bodo peleti v bližnji prihodnosti brez dvoma eden glavnih ogrevalnih virov.

Preberite si več o ogrevanju na pelete

Ekološko gorivo nove generacije z nizko vsebnostjo pepela

Peleti predstavljajo eno najmodernejših in najsodobnejših oblik ogrevanja, narejeni so izključno iz različnih vrst lesa, brez dodanih primesi in so standardizirana oblika biomase. Izračunano je, da 2 kilograma lesnih peletov odgovarjata kurilni vrednosti 1 l kurilnega olja. Med procesom peletiranja se les pretvori v valjčke s premerom 6-8 mm, njihova dolžina pa je med 10-30 mm. Peleti so zelo gosti in vsebujejo zelo malo vlage. Uporabljajo se lahko za peči in kotle na pelete oziroma za kombinirane peči na pelete in drva, ki imajo za ta namen posebej nameščen gorilec. Lesni peleti EVJ vsebujejo manj kot 0,7% pepela, manj kot 10% vode in dosežejo kurilno vrednost do 17,1 MJ/Kg. V spletni trgovini EVJ so na voljo v 15 kilogramskih vrečah. Naši peleti so 100% slovenski proizvod visoke kakovosti, vendar kljub temu kot vsi ostali zahtevajo pravilno skladiščenje. Do uporabe morajo ostati suhi čvrsti, saj je vlaga eden ključnih kriterijev energetske učinkovitosti ogrevanja s peleti. Za dodatne informacije smo vam na voljo v podjetju EVJ.

Peleti