Toplotna črpalka zrak voda kot vir toplote izkorišča zunanji zrak

Toplotna črpalka je prava izbira za ogrevanje doma, saj znižuje stroške porabe električne energije in varuje okolje. Ponuja nam ogromno prednosti, ki se hitro obrestujejo. S toplotno črpalko zrak voda, ki je le ena izmed različnih vrst, se navdušujejo mnogi. V primerjavi s preostalimi vrstami je zrak voda cenovno ugodna in praktična za namestitev, saj ne zahteva večjih posegov v dom. V Sloveniji zato vse do danes ostaja najpogostejša izbira kupcev. Sama investicija se nam povrne kmalu po nakupu, poleg tega pa je preprosto in ugodno tudi vzdrževanje toplotne črpalke, saj so deli naprave vedno dostopni na trgu. Čeprav najbolje deluje pri zunanji temperaturi okrog 5°C (odvisno od izbranega modela), visokotemperaturne toplotne črpalke zrak voda delujejo do zunanje temperature – 25°C. Še ena prednost sistema zrak voda je, da nam sočasno omogoča ogrevanje in hlajenje notranjih, zlasti, če jo namestimo v kletne prostore. Katero vrsto toplotne črpalke je najbolje izbrati za vaš dom, je odvisno od mnogih dejavnikov, vsekakor pa odloča tudi prostor, ki ga imate na voljo v okolici hiše.

Toplotna črpalka

Namesto cene pri izbiri upoštevajmo vrednost COP

Ponudba toplotnih črpalk na trgu je izjemno velika, zato nikakor ni vseeno, katero izberemo. Medtem, ko so nekatere manj zmogljive, so druge bolj zmogljive, pri svojem delu pa porabijo manj električne energije. Pri izbiri zato vedno upoštevamo vrednost COP - Coefficient of Performance ali koeficient učinkovitosti oziroma grelno število, ki nam pove, kako učinkovita je pri svojem delu izbrana toplotna črpalka (predstavlja razmerje med pridelano toplotno energijo in porabljeno električno energijo). Višja, kot je vrednost COP, bolj učinkovito je delovanje toplotne črpalke. Visokotemperaturne sisteme zrak voda brez dvoma spremlja stroškovna učinkovitost, saj toploto črpajo iz okolice in jo nato uporabijo za ogrevanje prostorov, pa tudi sanitarne vode. Poleg parametrov, ki kažejo na kakovost izbrane toplotne črpalke, pri izbiri ne pozabimo na ostale dejavnike, kot je izbira ponudnika s tradicijo in izkušnjami na tem področju, na možnost kvalitetne montaže, odlične izkušnje uporabnikov in zagotovljene servisne storitve v primeru okvare toplotne črpalke zrak voda. Toplotna črpalka je namreč idealna izbira za ogrevanje le, če izberemo najprimernejšo.

Več o toplotni črpalki zrak voda

Ekološko najprijaznejši in energetsko najbolj gospodaren način ogrevanja

Ali ste vedeli, da tehnološko izpopolnjeni sistemi za svoje delovanje porabijo kar do trikrat manj primarne energije kot npr. plinski ali oljni kotli? Približno 75% njihove ogrevalne energije namreč prihaja iz okolja – torej brezplačno, zato za zagotavljanje 100-odstotne grelne moči potrebujejo le še 25 % električne energije. V podjetju Elektroprom našim strankam vedno povemo, da so toplotne črpalke za ogrevanje resnično naložba v prihodnost, saj se kljub višjim začetnim stroškom investicija po zaslugi nižjih stroškov ogrevanja povrne že v nekaj letih uporabe. Pomembno je, da je za čim bolj optimalno delovanje toplotne črpalke zrak voda objekt izoliran, okna pa čim bolj kakovostna. Zanje se odločamo v primeru novogradnje, pa tudi pri sanacijah ali menjavi ogrevalnega sistema, poleg tega pa so primerne tudi za sanirane objekte z radiatorskim ogrevanjem. Zahvaljujoč izjemnim termodinamičnim lastnostim in zmožnosti prenosa maksimalne količine toplotne energije iz okolice lahko s pomočjo toplotne črpalke poleg varčnega ogrevanja prostorov skozi vse leto ogrevamo tudi sanitarno vodo. Vas zanima najboljša ponudba toplotnih črpalk zrak voda na enem mestu? Obiščite nas v podjetju Elektroprom in se prepričajte o prednostih, ki jih prinaša toplotna črpalka vašemu domu!

Toplotna črpalka zrak voda

Preberite si o sanitarni toplotni črpalki