Urejanje okolice prepustite strokovnjakom

Urejanje okolice je proces, ki se pravzaprav nikoli ne konča. Seveda je največ dela pri urejanju okolice hiše na začetku, ko se preselimo na novo lokacijo. Zamisliti si je potrebno, kakšnega vrta si sploh želimo, katere elemente naj vsebuje, kakšen stil okolice nam sploh ustreza. A s tem se urejanje okolice hiše ne konča. Vrt je neke vrste živa stvar, za katero moramo vsako pomlad ustrezno poskrbeti. Obrezovanje sadnega drevja, košnja trave, odstranjevanje dreves, sajenje rastlin in obrezovanje žive meje so le glavna opravila, na katera morate biti pripravljeni. Torej, kako urediti okolico hiše, da se vsakoletnih opravil ne bo nabralo preveč? Najbolje, da se o tem posvetujete s strokovnjaki z dolgotrajnimi izkušnjami. Oni vam bodo znali najbolje svetovati, kako urediti okolico hiše po vaših željah in na kaj morate biti pri sajenju določenih rastlin pozorni. Zato je pomembno, da pred izvedbenimi deli dobro razmislite, česa si pravzaprav želite.


Na kaj morate biti pri urejanju okolice hiše pozorni?

Ureditev okolice je, za nekatere zelo enostaven, za nekatere pa zelo stresen proces. Ker si nihče ne želi, da bi morali vsako leto spremeniti celotno okolico hiše, je dobro, da si  za ureditev okolice naredite dober načrt. Imate oblikovalsko žilico? Potem vam urejanje okolice hiše ne bi smelo predstavljati težav. Kljub temu, pa pri ureditvi okolice ne smete biti pozorni le na estetiko, temveč tudi na samo varnost. Ste se preselili v novo hišo, ob njej pa že stojijo prekrasna stara drevesa? Čeprav se morda zdi zelo mamljivo drevesa ohraniti, saj dajejo hiši in celotnemu vrtu veliko sence, raje dvakrat premislite. Prav takšna drevesa lahko predstavljajo veliko nevarnost. Veje in deblo znata biti že zelo trhla, kar je lahko v vetrovnem vremenu zelo nevarno. Tudi v primeru dežja ali snega se takšne veje z lahkoto odlomijo in poškodujejo ljudi, živali in nenazadnje tudi sam objekt. Zato je pomembno, da se vprašate, kako urediti okolico hiše tako, da bo čimbolj varna. Če se sami na drevesa ne spoznate najbolje, vam toplo svetujemo, da na pomoč pokličete ustrezno podkovanega strokovnjaka. Ob ogledu bo znal točno oceniti, katera drevesa so zdrava in jih lahko brez težav ohranite, ter katera je bolje podreti. Po ustrezni odstranitvi nezdravih dreves, pa bo urejanje okolice precej enostavneje. Končno boste lahko začeli razmišljati estetskem vidiku ureditve okolice - o postavitvi vseh elementov, ki si jih na vrtu želite. Svetujemo vam, da narišete načrt v ustreznem merilu. Tako boste imeli točno predstavo o dimenzijah mize, stolov, kamina in ostalih detajlov.


Urejanje okolice hiše

Urejanje okolice hiše je vsakoletno opravilo

Urejanje okolice se ne konča pri načrtu in izvedbi začetnih del. Vsako leto je potrebno opraviti precej opravil, katerih se morate zavedati že ob načrtovanju okolice. Čeprav ste morda že zasadili vsa drevesa, ki si jih želite, pa je za njih potrebno tudi skrbeti. A naj vas vsakoletno urejanje okolice hiše ne odvrne od vašega sanjskega vrta, saj vam bodo strokovnjaki s področja arboristike z veseljem priskočili na pomoč.


Obrezovanje sadnih dreves

Saj veste, kateri sadeži so najboljši, kajne? Tisti, ki jih odtrgamo direktno z drevesa. Zato ni nič čudnega, da se vedno več ljudi odloči, da pri ureditvi okolice zasadijo tudi kakšno sadno drevo. Če ste med njimi tudi vi, pa se morate zavedati, da jih bo potrebno vsako leto obrezovati. Koliko dela boste imeli s posameznim drevesom, se seveda med vrstami razlikuje. Pečkarje (jablane, hruške,...) je najbolje obrezovati pozimi koščičarje (češnje, marelice,...) pa poleti. A obrezovanje vseeno ni tako preprosto, saj je to precej delikatno opravilo. Pri urejanju okolice se morate odločiti, ali boste opravljali le nujno potrebna dela ali tudi tista, ki niso tako pomembna. To bo namreč pomembno vplivalo na to, kako urediti okolico hiše. Npr. če si želimo debelejših in večjih sadežev, moramo sadna drevesa obrezovati pogosteje. To posledično pripelje do več dela, zato razmislite, koliko sadnih dreves si na svojem vrtu zares želite.


Obrezovanje dreves

Obrezovanje grmovnic

Se želite zavarovati pred pogledi mimoidočih? Svetujemo vam, da se pri risanju načrta ureditve okolice posvetite tudi postavitvi žive meje. Le-ta izgleda naravno, a hkrati deluje kot neke vrste ograja, ki nas ščiti pred morebitnimi radovednimi pogledi. Kljub temu pa se morate, podobno kot pri sadnem drevju, zavedati, da je potrebno grmovnice oblikovati. To je pravzaprav eno poglavitnejših opravil urejanja okolice hiše. Obrezovanje grmovnic zahteva precej znanja in spretnosti. Če ne veste, kdaj jih je najbolje obrezati ali zakaj jih sploh redčimo, vam svetujemo, da to opravilo prepustite strokovnjakom. Urejanje okolice bo tako opravljeno hitreje in veliko enostavneje.


Odstranjevanje drevja

Čeprav ste ob vselitvi v novo hišo že odstranili nevarne veje in porušili stara drevesa, pa je potrebno biti na varnost pozoren vsako leto. Sneg in žled lahko močno poškodujeta tudi mlajša drevesa, zato je pomembno, da jih po potrebi odstranite. Četudi vam je urejanje okolice hiše v užitek, pa vam toplo priporočamo, da to opravilo prepustite strokovnjakom. Po rušenju drevesa bodo s primerno frezo odstranili tudi štor, katerega bi se sami zelo težko znebili. Ker so strokovnjaki vajeni delati na višini, bo ureditev okolice veliko varnejša.