Zastirke proti plevelu nam prihranijo veliko časa in dela

Zastirke nudijo zaščito vsem rastlinam, ki jih imamo lahko posajene v gredicah ali v koritih. Plevel je ena izmed največjih nadlog, s katero se srečujemo pri raznih zasaditvah. Običajno ga odstranimo ročno tako da ga populimo, lahko ga uničimo s herbicidnimi sredstvi ali pa uporabimo zastriko proti plevelu, ki je zelo učinkovita. Največjo zaščito nudi tkanina, ki jo namestimo na zemljo, nato pa v luknje, ki smo jih naredili z ostrim predmetom na tkanini, posadimo rastline. Tkanina je zelo učinkovita pri zadrževanju vode, zato je zalivanje pri uporabi zaščitne tkanine manj pogosto. V spomladanskih mesecih, ko rastline klijejo, se pod tkanino zemlja segreje, kar na njih vpliva zelo ugodno. V vročih poletnih mesecih pa pod tkanino temperatura zemlje zelo naraste, zato je potrebno izbrati takšne rastline, ki na višjo temperaturo niso občutljive. Še najbolj je primerna za grmovnice. Največja prednost zastirke iz tkanine je ta, da zaradi njene učinkovitosti, ni potrebno uporabljati nobenega herbicida.

zastirke na vrtu


Na vrtu je uporaba zastirke priporočljiva, saj nudi zaščito in oskrbo s hranljivimi snovmi

Dobro zaščito proti plevelu nudi tudi zastirka iz sekancev, ki sčasoma preperi in nudi zemlji odlično organsko hranilo. Najbolje se obnese na sončnih legah, kjer so tla dobro odcedna saj zelo dobro preprečujejo izhlapevanje vode iz tal. Na senčnih mestih, kjer zemlja ni odcedna, se lahko hitro zakisa, kar povzroča več težav kot koristi. Paziti je potrebno samo pri izbiri lesa, saj les z visoko vsebnostjo čreslovin, ni primeren za zastirko. Ker les zelo hitro razpada, pomeni, da se zemlja učinkovito dognojuje oziroma plemeniti z organsko snovjo. Mikroorganizmi, ki v njej živijo so zelo pomembni, sploh pri ekološkem pridelovanju rastlin, saj izboljšajo rast in plodnost rastlin. Zastirka iz lubja, nudi zelo lep estetski videz gredic in korit, ni pa najbolj učinkovita v boju proti plevelu. Ko plevel pokuka izpod lubja, ga izpulimo in pri tem se zemlja pomeša z lubjem kar pokvari celoten estetski videz. Če se želimo temu ogniti, je potrebno pod lubje namestiti tkanino, ki nudi učinkovito zaščito proti plevelu. Lubje čez celo leto obledi, zato ga je potrebno zamenjati, če želimo ohraniti prvoten estetski izgled gredice ali korita.


Pred polži nudi učinkovito zaščito zastirka iz slame

Najučinkovitejša zastirka proti polžem je slama. Ko rastline posadimo, čez njih namestimo plast slame, ki je debela okrog 10 cm. Slama preprečuje izhlapevanje vode iz zemlje in nudi zelo dobro zaščito pred močnimi nalivi, ki bi lahko zbili zemljo. Nudi tudi učinkovito zaščito proti plevelu, njena najboljša lastnost pa je, da čez leto popolnoma preperi, zato jo v pomladnih mesecih lahko vdelamo v zemljo. Zemlji nudi organske snovi, ki so potrebne za dobro rast rastlin. Zastrika na vrtu, ki nam zelo poenostavi delo je ovčji filc. Ker je organskega izvora, ga lahko pustimo, da na gredi preperi. Namestimo ga tako, da ga razgrnemo po gredi, nato pa izrežemo luknje, v katere bomo posadili rastline. Na straneh ga pritrdimo s klini, da ga močan veter ne razgrne ali ne odnese. Je odlična zaščita proti plevelu, odlično uravnava vlažnost kar pomeni, da je zemljo potrebno manj zalivati, ker zelo uspešno preprečuje izhlapevanje vode. Zalivanje poteka tako, da vodo škropimo pod filcem, saj je ta ne prepušča. Najbolj smiselno je pod filcem urediti namakalni sistem, ki vam bo zelo poenostavil delo na vrtu.

zastrika proti plevelu in polžem


Zastirke so iz različnih materialov kot so sekanci, lubje, slama, tkanina in ovčji filc

Vsako leto v jesenskem času narava poskrbi za zaščito rastlin v hladnih mesecih z naravnimi zastirkami. To so suhe veje, odpadlo listje, posušena trava in podobno. Rastline so tako zaščitene do pomladi oziroma do tedaj, ko je dovolj toplo, da lahko vzklijejo. Obenem pa naravne zastirke predstavljajo tudi hranilo, ki ga rastline potrebujejo za rast in razvoj. V primeru naravnih nesreč kot so poplave, močna neurja, narava zaščiti golo prst kakor hitro je mogoče z raznim rastjem, ponavadi najprej zraste trava, ki preprečuje raznos zemlje.