zastirka proti plevelu iz sekancev

Zastirka proti plevelu zelo pripomore k izboljšanju kvalitete prsti

Zastirka proti plevelu je vsaka zaščita, ki pripomore k boljši rasti vrtnih rastlin. Odločite se lahko za različne vrste vrtnih zastirk proti plevelu. Na vrtu so najpogosteje uporabljene zastirke lubje, slama in bambus, tkanina, sekanci. Zastirka na vrtu ima zelo veliko koristnih funkcij, med katerimi je ena najpomembnejših zaščita proti plevelu. Druga zelo pomembna funkcija zastirke je preprečevanje izhlapevanja vode. Zastirke proti plevelu iz naravnih materialov preperijo in razpadejo ter tako oplemenitijo vrtno zemljo z organskimi hranili. Ohranjajo vrtno zemljo rahlo, saj preprečujejo, da bi jo dež zbil oziroma nudijo zaščito pred močnim dežjem. Vrtne zastirke proti plevelu nudijo pomembnim mikroorganizmom boljše pogoje za rast in razvoj. Zaradi zastirke proti plevelu je tudi nihanje temperature v zemlji minimalno kar pomeni ustvarjanje idealnih pogojev za rast vrtnih rastlin. Slamnata zastirka proti plevelu je tudi odlična zaščita pred nadležnimi polži. Nenazadnje pa je zastirka proti plevelu na vrtu lahko tudi estetski element za gredice in vrtne poti. Zastirka proti plevelu je zelo uporabna tudi na mestnih balkonih in terasah. V koritih, ki so zasajeni z vrtnimi ali okrasnimi rastlinami uspešno opravljajo vse svoje funkcije. Zastirke proti plevelu nam prihranijo kar nekaj dela, saj nam ni potrebno pogosto odstranjevati plevela, tudi obilno zalivanje ni potrebno. Ker izboljšujejo kakovost zemlje, so pridelki obilnejši in kvalitetnejši.


lesena zastirka na vrtuZastirke proti plevelu ščitijo zemljo na vrtu pred močnimi padavinami, ki zbijejo zemljo

Zastirka proti plevelu, ki je najučinkovitejša, je tkanina. Na zemljo jo namestimo pred zasaditvijo vrtnih rastlin. Njena zelo dobra lastnost je, da zaradi njene učinkovitosti proti rasti plevela, na vrtu ni potrebna uporaba nobenih herbicidov. Ker tkanina ne preprečuje izhlapevanje vode, se najbolje obnese kot zaščita okrog grmovnic. Padavine pronicajo do korenin zato izdatno zalivanje ni potrebno. Poleti se lahko tkanina zelo segreva kar ne ustreza vsem rastlinam na vrtu. Zastirka iz tkanine je zato primerna za vrtne rastline, ki so odporne na vročino. Zastirka iz slame je zelo učinkovita zaščita pred polži. Polagamo jo po zasaditvi vrtnih rastlin. Vrtno zemljo ščiti pred izhlapevanjem vode, omogoča dihanje zemlje, nudi zaščito pred močnimi nalivi, ki povzročijo zbitost zemlje, preprečuje rast plevela. Preko zime slama preperi, zato jo spomladi vdelamo v zemljo in jo tako obogatimo z organsko snovjo. V organski plasti se nahaja največ koristnih mikroorganizmov zato je izredno pomembna v ekološkem kmetijstvu.


Lesene zastirke proti plevelu po določenem času strohnijo in postanejo hranilo za zemljo

Lesene zastirke so lahko iz lubja, sekancev ali bambusa. Lubje ima lep estetski videz tako da lahko z njim lepo dekoriramo gredice. Za boljšo zaščito proti plevelu je priporočljivo pod lubje namestiti tkanino proti plevelu. Spomladi se lubje vkoplje v zemljo kar jo obogati z organsko snovjo. Ker lubje na soncu zbledi, ga je priporočljivo uporabljati na bolj senčnih mestih, da čim dlje ohrani lep videz. Zastirka iz sekancev je zelo priporočljiva zaradi hitrega razpadanja lesa kar pomeni, da se tla zelo efektivno dognojujejo. Paziti je potrebno, da se za sekance uporabi les, ki nima velike vsebnosti čreslovin. Sekance je potrebno dodajati, tako da spodnja plast rastlinam zagotavlja organska hranila, zgornja plast pa rastline ščiti pred izhlapevanjem vode. Sekanci so tudi zelo učinkovita zaščita proti plevelu.

IZDELKI IZ LESA KOT SO ZASTIRKE ALI PELETI


Zastirke proti plevelu se uporabljajo tudi za dekoracijo vrta in balkonskih korit

Narava tudi sama poskrbi za zaščito rastlin z zastirkami. V jeseni predstavlja odpadno listje zaščito pred mrazom in snegom, zato lahko spomladi izpod listja vzklijejo nove rastline. Pri vremenskih ujmah kot so močni vetrovi, golo zemljo hitro prekrije rastje, najpogosteje trava, ki preprečuje raznos zemlje. Odpadle suhe veje, lubje in plodovi pa zagotavljajo vnos organske snovi, ki je potrebna za življenje koristnih mikroorganizmov. Ljudje moramo za zaščito na našem vrtu poskrbeti sami zato vam nudimo različne vrste zastirk, ki so odlične za zaščito in dekoracijo vašega vrta ali balkonske zasaditve. Če niste prepričani katera zastirka bi bila najprimernejša za zaščito vaših vrtnih ali okrasnih rastlin, vam bomo z veseljem pomagali z nasveti.