Električni podaljšek : Izbrati klasični podaljšek ali električni podaljšek s stikalom?

Ko gradimo hišo ali obnavljamo stanovanje nimamo realne predstave kako bodo električne naprave razporejene okrog naših vtičnic. Verjetno se vam je neštetokrat že zgodilo, da ste hoteli s sesalnikom doseči skrite kote ali pa v poletnem času svoje goste na pikniku zabavati z glasbo, a v bližini ni bilo nobene vtičnice. Vašo zagato lahko hitro in preprosto reši električni podaljšek.

Električni podaljški s stikalomVedno imejte vsaj en električni podaljšek v rezervi

Električni podaljšek spada med osnovne elektro inštalacijske materiale in nam v vsakodnevnih situacijah velikokrat pride še kako prav. Z uporabo podaljška si lahko olajšamo marsikatero vsakdanje opravilo, zato je pametno, da imamo v svojem domu vsaj en podaljšek na zalogi in se tako izognemo morebitnim zagatam, ko je električni kabel prekratek.
Največkrat imamo v domači uporabi električni podaljšek 3m, ki je prevzel tudi funkcijo razdelilnika, saj nam omogoča uporabo večjega števila električnih naprav kot nam sicer omogočajo naše vtičnice. Na voljo imamo podaljšek s tremi, petimi in šestimi dodatnimi možnostmi priključitve naših aparatov. Cena za električni podaljšek se giblje od približno 3 do 10 evrov, odvisno od števila dodatnih možnosti priključitve.

Katere so prednosti električni podaljšek s stikalom

Razlog zakaj klasični električni podaljšek vse večkrat nadomestimo z električnim podaljškom s stikalom je precej preprost. Čeprav je razlika med njima minimalna pa nam električni podaljšek s stikalom omogoča prekinitev električnega toka brez, da bi fizično odstranili vtikač iz vtičnice. To je ne le praktično, ampak nam prepričuje tudi prehitre poškodbe vtičnice. Pri redni uporabi električnega podaljška (3m ali 5m) s stikalom ne razrahljamo vtičnice, ker nam naprave ni potrebno po končani uporabi izključiti.


Kateri električni podaljšek je najboljša izbira: električni podaljšek 3m ali električni podaljšek 5m

Dandanes je možno električne podaljške kupiti tako v različnih oblikah kot tudi dolžinah: največkrat za našo domačo uporabo zadošča že klasičen električnega podaljška 3m na voljo pa so nam tudi do 10 ali več metrov dolgi. Čeprav največkrat zadošča že električni podaljšek 3m je pametno na zalogi imeti tudi kakšen daljši električni podaljšek. Cena podaljškov je odvisna od tega kako dolg je kabel, koliko možnosti priklopa ima in ali vsebuje stikalo. Vrsto različnih podaljškov pa najdete tudi v naši EVJ spletni trgovini.