Električni pastir - kako močan naj bo, je odvisno od vrste živali


Električni pastir je varovalna ograja okoli pašnika povezan z žico ali trakom, v katerem je električni tok. Ta preprečuje pobeg živine s pašnika, obenem pa tudi preprečuje dostop divjadi do posevkov.
Ko se žival dotakne ograje, se sklene električni tokokrog. Električni tok steče iz pašnega aparata po ograji, skozi žival v zemljo in po zemlji nazaj v pašni aparat. Visoka napetost v vrednosti nekje med 4000 in 6000 volti povzroči ob dotiku električnega pastirja močan tokovni sunek, ki se ga občuti kot kratek, oster in močan udarec. Ta šok je sicer neškodljiv, je pa tokovni sunek dovolj učinkovit, da živali ostane v spominu.
Kako močan naj bo električni pastir za konje, drobnico, koze ali krave? Število voltov električnega toka in trenutnih impulzov je odvisna od varovanca, ki je v varovalni ogradi.


električni pastirelektrični pastir


Po ustrezno močan električni pastir v EVJ


Celotna električna ograja je sistem za sebe. Vsebuje različne komponente, ki omogočajo, da sistem deluje. Montaža je enostavna in omogoča, da so površine lahko ograjene. Spletna trgovina EVJ vam nudi vse potrebno za postavitev električnega pastirja. Med komponentami so:

  • pašni aparat, ki proizvaja električne impulze,
  • žica ali trak, ki prevaja tok,
  • izolatorji, palice in ročke za ograjo, ki omogočajo, da tok ne gre v zemljo in
  • dobra ozemljitev, ki omogoča, da se ob dotiku ustvari zaključen tokokrog, za povratni tok nazaj v pašni aparat.

Električni pastir je namenjen za priključitev na električno omrežje 230 V, 50 Hz. Uporabljamo ga povsod, kjer so električne ograje oddaljene od pašnega aparata do 100 m. Električni pastir ni vodotesen, zato mora biti nameščen na suhem mestu, kjer tudi med neurji in nevihtami ne pride dež do aparata. Pri nakupu pastirja je potrebno izbrati tako močan električni pastir, da lahko napaja največji pašnik, ki je ograjen v enem kosu.

Več informacij na naši spletni strani