-
Sorodne kategorije:
Hrana in pijača Zdrava prehrana
- BTF
- Bela čokolada
- Gostinska oprema
-
Izdelki brez glutena
- Biskvit brez glutena
- Brezglutenske jedi
- Recepti brez glutena
- Brezglutensko pecivo
- Brezglutensko pecivo recept
- Čokolada brez glutena
- Čokoladna torta
- Čokoladne sladice
- Čokoladni muffini brez glutena
- Glavne jedi brez glutena
- Gluten v hrani
- Hrana brez glutena
- Hrana brez glutena in laktoze
- Hrana brez glutena recepti
- Izdelek brez glutena
- Jedi brez glutena
- Jedi brez glutena BTF
- Maffini brez glutena
- Moka brez glutena
- Moka brez glutena za kruh
- Moke brez glutena
- Okusi brez glutena
- Palačinke brez glutena
- Pecivo brez glutena
- Pecivo brez glutena recept
- Piškoti brez glutena
- Piškoti brez glutena recepti
- Prehrana brez glutena
- Recepti brez glutena
- Recepti brez glutena in mleka
- Recepti brez glutena - palačinke
- Recepti sladice brez glutena
- Recepti za izdelke brez glutena
- Recepti za kruh brez glutena
- Sladica brez glutena recept
- Sladice brez glutena
- Sladice brez glutena in laktoze
- Torta brez glutena
- Torta brez glutena in sladkorja
- Konvekcijske peči
- Okrasitev torte
- Pekači
- Pekarska oprema
- Recepti za hrano brez glutena
- Silikonski modeli
- Sladice brez glutena in mleka
- Sladice brez glutena in sladkorja
- Slika za torto
- Tortice na palčki
- Baloni za zabavo
- Sladice
- Peka
- Otroške zabave za rojstni dan
- Pod letališčem 6, 5270 Ajdovščina
- http://www.btf.si/
- info@btf.si
- 05 393 01 50
Spletne povezave
Besedne povezave
jedi brez glutena
,hrana brez glutena recepti
,hrana z glutenom
,jedi brez glutena in laktoze
,jedi brez glutena recepti
Jedi brez glutena pričarajo polnost okusa
Jedi brez glutena so lahko prav tako dobre, kot je hrana, ki ga vsebuje, ali celo še boljše. V pripravo raznovrstnih okusnih obrokov, ki ne vsebujejo te, tako pogoste beljakovine, danes ni potrebno vložiti veliko truda, niti časa, saj so lahko zajtrk, kosilo, večerja, ali pa malica, pripravljeni zelo hitro. Pripravke iz pšenice, ki je njegov glavni vir, je mogoče nadomestiti z najrazličnejšo moko, ki glutena ne vsebuje, povrhu vsega pa je še odličnega okusa.
Hitro in še bolj enostavno pripravo obrokov (tudi sladic), vam zagotavljajo posebne mešanice, ki so narejene na osnovi riževe moke in koruznega ter krompirjevega škroba in ne vsebujejo konzervansov in AZO barvil. Prav tako je mogoče uporabiti še veliko drugih vrst mok, izdelanih iz žit, semen korenin, gomoljev in plodov, ki so dosegljive tudi pri nas in so cenovno ugodne. Izdelane so iz ajde, čičerike, amaranta (ali ščira), guara, kostanja, leče, maranta, munga, prosa, kvinoje, rožičevca, soje, tapioke, topinamburja, in ksantana.
Gluten je zmes beljakovin, v bistvu je njihov sestavni del in se glede na vrsto žita razlikuje. Najdemo ga predvsem v pšenici, ječmenu, rži in podobnih žitaricah. Vsakodnevno se uporablja v vseh pekovskih izdelkih kot vezivo, saj je zaradi njega kruh bolj lepljiv. Več kot ga je, lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z vse večjo vsebnostjo le-tega.
Hrana z glutenom je nekaj, kar smo vajeni in kar imamo vsi radi. Na srečo vseh, ki imajo na te beljakovine alergijo, oziroma so nanje preobčutljivi, je danes na voljo tudi hrana brez glutena Recepti so dosegljivi povsod, jih je veliko in zajemajo najrazličnejše jedi brez glutena, za vse okuse.
Hrana brez glutena recepti za vse, ki vas muči celiakija
Hrana z glutenom povzroči pri osebah, ki so nanjo alergični, številne težave. Najpogostejše se pojavi utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, izpuščaji na koži in lažje ter hujše prebavne motnje, ki onemogočajo normalno življenje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo diarejo ali zaprtost ter včasih celo krvavitve iz črevesja.
JEDI BREZ GLUTENA
Najhujšo obliko te alergije, ali intolerance imenujemo celiakija, ki je največkrat dedna in kronična bolezen in najpogosteje prizadene tanko črevo. Pogosto se za prilagojeno prehrano odločajo tudi drugi, ki sicer nimajo težav s prebavljanjem žitnih beljakovin, vendar se želijo prehranjevati bolj zdravo. Prava rešitev je torej hrana brez glutena Recepti so kakovostni, njihove jedi pa vsebujejo hranilne vrednosti starodavnih žit, ki jih telo z veseljem sprejme.
Hrana z glutenom in laktozo, ali jedi brez glutena?
Veliko je ljudi, ki so poleg glutena občutljivi tudi na laktozo in mlečne sladkorje. Že sama celiakija pomeni velik zalogaj pri pripravi jedi. Če pa se je potrebno pri tem izogniti še jajcem in mleku, je lahko zadrega pri pripravi obrokov še toliko večja. Za hrano brez glutena recepti zajemajo najrazličnejše sestavine.
Enako velja za tisto brez laktoze. Recepti so lahko so bolj zahtevni, ali pa so enostavni in primerni tudi za vegane. Osebe, ki so občutljive na laktozo nimajo encima za presnovo mlečnega sladkorja oziroma laktoze, zato jo morajo iz svoje prehrane popolnoma izključiti.
Katere pa so jedi brez glutena ki jih lahko brez skrbi vključite v svoj vsakdan in bodo nadomestile hrano z glutenom, ki ste je vajeni? Kot prvo (če imate celiakijo in se morate omenjenim beljakovinam strogo izogibati), dobro očistite površine in pripomočke, ki jih boste uporabljali za kuho. Če vas je v gospodinjstvu več, vam priporočamo, da jih uporabljate ločeno za pripravo jedi brez glutena, da ne bo prišlo do kontaminacije le-teh. ločite tudi servete in ostale kuhinjske krpe, ter predvsem lesene pripomočke.
Pa začnimo. Jeste lahko sadje in zelenjavo v naravni obliki, pri predelanem sadju in zelenjavi, pa bodite pazljivi, da niso dodane sestavine, ki vsebujejo gluten. Tudi meso in ribe v naravni obliki so primerni, spet pa zahtevajo pozornost sestavine v paštetah, salamah, klobasah, konzerviranih ribah in mesu, skratka predelanih živilih.
Za hrano brez glutena recepti vsebujejo vse te sestavine in še mnoge druge, v spletni trgovini peki.si, pa lahko izberete najrazličnejše mešanice, s katerimi boste lahko pripravili tudi odlične sladice.