Jedi brez glutena imajo bogat okus


Recepti za hrano brez glutenaZa pripravo raznovrstnih jedi brez glutena danes ni potrebnega veliko truda. Pšenično moko, ki je glavni vir glutena, le nadomestimo z moko brez glutena, na primer z ajdovo, amarantovo, čičerikino, koruzno, proseno, riževo ali tapiokino moko. Hitro in še bolj enostavno pripravo jedi brez glutena pa zagotavljajo posebne, v naprej pripravljene mešanice moke, ki so narejene na osnovi riževe moke ter koruznega in krompirjevega škroba, obenem pa ne vsebujejo konzervansov in AZO barvil.
Gluten je zmes beljakovin, ki jih najdemo predvsem v pšenici, ječmenu, rži in sorodnih žitih. Množično se uporablja v pekovskih izdelkih kot vezivo. Več kot je glutena, lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z vse večjo vsebnostjo glutena. Na srečo je danes marsikatera hrana z glutenom na voljo tudi v brezglutenski različici.

 

VEČ O SLADICAH BREZ GLUTENA IN LAKTOZE


Hrana brez glutena – recepti primerni za ljudji s celiakijo

jedi brez glutena receptiHrana z glutenom povzroči pri osebah, ki so alergični na gluten, naslednje težave: utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, kožni izpuščaji in prebavne motnje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo drisko in včasih celo krvavitve iz črevesja. Najhujšo obliko te alergije oz. intolerance na gluten pa imenujemo celiakija, ki je dedna in kronična bolezen prebavil. Za jedi brez glutena pa se odločajo tudi tisti, ki sicer nimajo težav s prebavljanjem žitnih beljakovin, ampak se želijo prehranjevati zdravo in naravno. Jedi brez glutena so namreč kakovoste in vsebujejo hranilne vrednosti starodavnih žit.


Jedi brez glutena in laktoze – recepti so vse bolj številni

Veliko je tudi ljudi, ki so poleg glutena občutljivi tudi na laktozo oz. mlečne sladkorje. Že sama celiakija pomeni velik zalogaj pri pripravi jedi brez glutena. Če pa se je potrebno obenem izogniti še jajcem in mleku, je lahko zadrega pri pripravi hrane brez glutena in laktoze še toliko večja. Brezglutenski recepti so hkrati tudi veganski. Osebe, ki so občutljive na laktozo žal nimajo encima za presnavljanje mlečnega sladkorja, imenovanega laktoza, zato morajo laktozo iz svoje prehrane povsem izključiti.

 

Več receptov za jedi brez glutena in laktoze: http://www.vsi.si/btf/sladice-brez-glutena-in-laktoze

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2C
BTF d.o.o.
Naslov
Pod letališčem 6
5270 Ajdovščina
Spletna stran
Spletna stran
E-pošta
05 393 01 50
Seznam fraz
Jedi brez glutena, hrana brez glutena recepti
ZEMLJEVID
DRUŽABNA OMREŽJA