Jedi brez glutena pričarajo polnost okusa

Za pripravo raznovrstnih jedi brez glutena v sodobnem času ni potrebnega pretiranega truda. Pripravki iz pšenice, ki je glavni vir glutena, lahko nadomestimo z najrazličnejšo moko brez glutena.  Hitro in še bolj enostavno pripravo jedi brez glutena pa zagotavljajo posebne mešanice, ki so narejene na osnovi riževe moke in koruznega ter krompirjevega škroba, obenem pa ne vsebujejo konzervansov in AZO barvil.
Gluten je zmes beljakovin. Najdemo ga predvsem v pšenici, ječmenu, rži in podobnih žitaricah. Množično se uporablja v pekovskih izdelkih kot vezivo, saj je zaradi njega na primer kruh bolj lepljiv. Več kot ga je lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z vse večjo vsebnostjo le-tega. Na srečo je danes marsikatera hrana na voljo tudi v brezglutenski različici.

Recepti za hrano brez glutenaRecepti za jedi brez glutena

VEČ O SLADICAH BREZ GLUTENA IN LAKTOZE

Hrana brez glutena - za vse, ki vas muči celiakija

Hrana z glutenom povzroči pri osebah, ki so nanjo alergični, številne težave. Najpogostejše so utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, kožne izpuščaje in prebavne motnje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo diarejo ter včasih celo krvavitve iz črevesja. Najhujša oblika te alergije ali intolerance na gluten imenujemo celiakija. To je največkrat dedna in kronična bolezen, ki najpogosteje prizadane tanko črevo. Za jedi brez glutena se odločajo tudi tisti, ki sicer nimajo težav s prebavljanjem žitnih beljakovin, ampak se želijo prehranjevati bolj zdravo in naravno, saj so namreč kakovostne in vsebujejo hranilne vrednosti starodavnih žit.

RECEPTI ZA GLAVNE JEDI BREZ GLUTENA

Jedi brez glutena in laktoze - številčni recepti za boljše življenje

Veliko je ljudi, ki so poleg glutena občutljivi tudi na laktozo in mlečne sladkorje. Že sama celiakija pomeni velik zalogaj pri pripravi jedi. Če pa se je potrebno pri tem izogniti še jajcem in mleku, je lahko zadrega pri pripravi hrane brez glutena in laktoze še toliko večja. Brezglutenski recepti brez mlečnih izdelkov so enostavni in primerni tudi za vegane. Osebe, ki so občutljive na laktozo namreč nimajo encima za presnovo mlečnega sladkorja oziroma laktoze, zato jo morajo iz svoje prehrane popolnoma izključiti.