Gluten v hrani marsikomu povzroča težave

Gluten je prisoten predvsem v hrani, kot je pšenica, ječmen, , oves in pira. Gre za zmes beljakovin, ki poskrbi za to, da je testo za kruh in podobne pekovske izdelke prožno in elastično. Več kot je glutena, lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z vse večjo vsebnostjo glutena. Na gluten v hrani je alergičnih vse več ljudi. Alergija se kaže v različnih blagih simptomih, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, kožni izpuščaji in prebavne motnje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo drisko in včasih celo krvavitve iz črevesja. Najhujšo obliko te alergije oz. intolerance na gluten v hrani pa imenujemo celiakija, ki je dedna in kronična bolezen prebavil.Krompirjev škrob

Edino zdravilo do sedaj je doživljensko izogibanje živil, ki vsebujejo gluten. Na voljo so številni recepti za jedi brez glutena, pa tudi posebne mešanice moke, izdelane posebej za ljudi s celiakijo. Te posebne, v naprej pripravljene mešanice moke so narejene na osnovi riževe moke ter koruznega in krompirjevega škroba, obenem pa ne vsebujejo konzervansov in AZO barvil.

Recepti za jedi brez glutena ne vsebujejo pšenične moke

Recepti za jedi brez glutena ne smejo vsebovati pšenične moke, saj je glavni vir glutena v hrani. Zato vsi recepti za hrano brez glutena namesto pšenične moke vsebujejo moko brez glutena. Recepti tako vsebujejo ajdovo, amarantovo, čičerikino, koruzno, proseno, riževo ali tapiokino moko. Recepti za jedi brez glutena so danes na voljo že praktično povsod, brez večjih težav pa lahko iz številnih brezglutenskih mešanic pripravimo tudi raznovrstno, predvsem pa okusne jedi brez glutena.

MEŠANICE ZA SLADICE


Gluten v hrani - izogibajo se mu tudi tisti, ki nanj niso alergični

Mešanica za brownijeKer je hrana brez glutena kakovostna in vsebuje hranilne vrednosti starodavnih žit, so kuharski recepti za jedi brez glutena namenjeni tudi drugim, ki se želijo prehranjevati zdravo in naravno. Več strokovnih virov poudarja, da človek v bistvu glutena ne potrebuje, da je pravzaprav gluten v hrani nekoristen v smislu kakšnih bistvenih funkcij za telo. Po drugi strani pa je gluten v hrani lahko obremenjujoč za organizem oziroma za metabolizem.

Dieta brez glutena ni zasnovana tako, da bi ljudem pomagala pri hujšanju. To je samo način prehranjevanja, ki pomaga pri zdravljenju črevesja in omogoča, da se začne lažja absorbcija potrebovanih hranil iz prehrane. Na brezglutenski dieti lahko jemo katerokoli naravno brezglutensko hrano, kot so meso, ribe, krompir, riž, leča, sadje in zelenjava. Možnosti za prehranjevanje brez glutena je izjemno veliko, v zadnjem času je receptov za jedi brez glutena vedno več. Obiščite našo spletno trgovino in preverite našo široko ponudbo izdelkov brez glutena.