Hrana brez glutena za zdravo in naravno prehranjevanje


Prehrana brez glutenaHrana brez glutena, kot tudi recepti za hrano brez glutena, je danes na voljo že praktično povsod, brez večjih težav pa lahko iz številnih brezglutenskih mešanic pripravimo tudi raznovrstne, predvsem pa okusne jedi brez glutena. Gluten je zmes beljakovin, ki jih najdemo v pšenici, ječmenu, rži in sorodnih žitih. Množično se uporablja v pekovskih izdelkih kot vezivo. Več kot je glutena, lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z vse večjo vsebnostjo glutena. Alergija na gluten se kaže v različnih blagih simptomih, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, kožni izpuščaji in prebavne motnje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo drisko in včasih celo krvavitve iz črevesja. Najhujšo obliko te alergije oz. intolerance na gluten pa imenujemo celiakija, ki je dedna in kronična bolezen prebavil. Še vedno je edino dokazano uspešno zdravljenje celiakije stroga prehrana brez glutena, ki je doživljenjska.

Kakšna je prehrana brez glutena?

Hrana brez glutenaPrehrana brez glutena preprečuje nastanek in poslabšanje bolezni, saj se lahko neupoštevanja tega pravila konča s smrtjo. Bolnik s celiakijo mora iz prehrane izključiti vsa živila, ki vsebujejo gluten (pšenica, pira, rž, kamut, ječmen (oves)) in vse izdelke, ki v svoji sestavi vsebujejo našteta žita ali pšenični škrob. Katera hrana je brez glutena? Prehrana brez glutena je danes pestra, saj so na voljo številna brezglutenska živila, vključno s kruhom, piškoti in kosmiči. Tudi večina mlečnih izdelkov je brez glutena - izjeme so sirni namazi in siri z modro plesnijo ter mlečni napitki z različnimi okusi in sladkani z vaniljevim sladkorjem. Meso ne vsebuje glutena, razen če je močno predelano (salame in klobase). Podobno velja za sadje, zelenjavo in oreške. V naravni obliki so brez glutena, ne pa tudi, če jim med proizvodnim procesom dodali škrob ali zgoščevalce. Hrana brez glutena in laktoze (recepti na voljo na številnih spletnih straneh) pa je odlična izbira tudi za vse, ki sicer nimate težav z glutenom, a se vseeno želite naravno in zdravo posladkati. Brezglutenska prehrana je namreč kakovostna in vsebuje hranilne vrednosti starodavnih žit.

OGLEJTE SI ŠE RECEPTE ZA BREZGLUTENSKE SLADICE