Hrana brez glutena in laktoze za zdravo in naravno prehranjevanje

Hrana brez glutena in laktoze je danes na dosegu rok vsakomur. Diete se lahko držite ne glede na to, ali gre za zdravstveno potrebo ali le za osebno željo. Ljudje, ki imajo celiakijo in so na beljakovino občutljivi, se diete morajo držati, v izogib mnogim težavam povezanih z zdravjem in dobrim počutjem, mnogi pa se je držijo iz drugih razlogov in se izogibajo predvsem kruhu in sladicam.

Hrana brez glutena, oziroma omenjena dieta je po mnenju mnogih bolj zdrava in omogoča zdrav način življenja, prav tako mnogi trdijo, da se lahko znebijo odvečnih kilogramov. Stroka takšno mišljenje zavrača, saj ni preiskav, ki bo to potrjevale. Dejstvo pa je, da se ljudje samoiniciativno odločijo, da se glutenu izognejo, ker se zato počutijo bolje. Ne glede na razloge, pa s pravilnim začetkom diete poskrbite, da boste zdravi, srečni in zadovoljni.

Hrana brez glutena

Hrana brez glutena in recepti zanjo, so na voljo praktično povsod, brez večjih težav pa lahko iz številnih že pripravljenih mešanic pripravite raznovrstne, predvsem pa okusne obroke, ki bodo zadovoljili vse družinske člane. Kot prvo, lahko svoj krožnik napolnite z naravno zdravimi živili kot so zelenjava, ribe, meso, oreščki, sadje, fižol in mnogimi drugimi, za katere dietetiki priporočajo naj sestavljajo večino prehrane, saj vam tako ne bo primanjkovalo hranil, ki jih telo potrebuje.

Če imate radi žita, jih lahko še vedno jeste, saj je na voljo veliko odličnih brezglutenskih izdelkov, ki nadomestijo moko, ki ste je vajeni. Gluten je zmes beljakovin, ki se nahajajo v pšenici, ječmenu, rži in ovsu, ta pa lahko nadomestite z ajdo, kvinojo, prosom, koruzo, rižem, amarantom, sirkom, tapioko, čičeriko, lečo in drugimi, ki bodo poskrbeli, da bo hrana prav tako dobra, če ne celo boljša. Brez težav boste našli testenine iz kvinoje, fižola ali koruze in izdelali odlično omako, da se bodo domačim cedile sline.

Prehrana brez glutena

Prehrana brez glutena zajema tudi odlične sladice

Najprej razjasnimo, kaj sploh gluten je. Je beljakovina, oziroma skupina beljakovin, ki jih najdemo v prej omenjenih žitih. Le-ta pomaga živilom ohranjati obliko in deluje kot lepilo, ki jih drži skupaj. Nahaja se v kruhu, pekovskih izdelkih, testeninah, omakah, sladicah, pivu, celo v mlečnih napitkih in barvah za živila.

Najbolj množično se uporablja v pekovskih izdelkih kot vezivo. Več kot je glutena, lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z njegovo vse večjo vsebnostjo. Tudi sladice so izdelane iz podobnih sestavin, saj jih večina od njih vsebuje moko.

Alergija se kaže v različnih blagih simptomih, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, kožni izpuščaji in prebavne motnje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo drisko in včasih celo krvavitve iz črevesja. Najhujšo obliko te alergije, oziroma intolerance, pa imenujemo celiakija, ki je dedna in kronična bolezen prebavil. Še vedno je edino dokazano uspešno zdravljenje celiakije stroga prehrana brez glutena, ki je doživljenjska.

Hrana brez glutena

Hrana brez glutena in laktoze za vse, ki morajo paziti kaj jedo

Prehrana brez glutena in laktoze preprečuje nastanek in poslabšanje bolezni, saj se lahko neupoštevanja tega pravila konča tudi s smrtjo. Bolnik s celiakijo mora iz prehrane izključiti vsa živila, ki vsebujejo pšenico, piro, rž, kamut, ječmen, oves in vse izdelke, ki v svoji sestavi vsebujejo našteta žita ali pšenični škrob.

Kaj pa laktozna intoleranca? Laktoza je sladkor, ki je naravno prisoten v mleku in mlečnih izdelkih (da, tudi v sladoledu), občutljivost nanjo pa povzroča podobne simptome kot celiakija. Huda napihnjenost, driska, zaprtost jih je le nekaj od njih in so posledica nezmožnosti tankega črevesa, da bi laktozo prebavilo. Mnogo ljudi, z intoleranco, lahko zaužije laktozo brez posledic, veliko pa jih mora paziti, da se na njihovem krožniku znajde izključno hrana brez laktoze.

HRANA BREZ GLUTENA

Katera hrana je brez glutena? Prehrana brez glutena je danes pestra, saj so na voljo številna živila, vključno s kruhom, piškoti in kosmiči. Tudi veliko mlečnih izdelkov je brez glutena - izjeme so sirni namazi in siri z modro plesnijo ter mlečni napitki z različnimi okusi in sladkani z vaniljevim sladkorjem. Meso ne vsebuje glutena, razen če je močno predelano (salame in klobase). Podobno velja za sadje, zelenjavo in oreške. V naravni obliki so zagotovo brez, ne pa tudi, če jim med proizvodnim procesom dodali škrob ali zgoščevalce.

Hrana brez glutena in laktoze (recepti so na voljo na številnih spletnih straneh) pa je odlična izbira tudi za vse, ki sicer nimate težav, a se vseeno želite naravno in zdravo posladkati. Jedi so namreč kakovostne in vsebujejo hranilne vrednosti starodavnih žit.

V spletni trgovini peki.si vam nudimo ogromno izdelkov, s katerimi si lahko privoščite odlične sladice, ki vam ne bodo povzročale težav tudi če ste preobčutljivi na gluten ali laktozo. Pobrskajte po spletni strani, kjer vas čakajo različne mešanice za kreme, biskvite, cupcakes, makrone, okusne sladkorne in modelirne mase, jedilne dekoracije, barvila, emulzije, arome, celo jedilna lepila, folije in želatine. Z njimi boste izdelali odlične sladice, ki bodo zadovoljile tudi najbolj zahtevne sladokusce.

Hrana brez glutena in laktoze