Recepti brez glutena za zdravo in naravno prehranjevanje


Recepti brez glutena pšenično moko, ki je glavni vir glutena, nadomeščajo z moko brez glutena, na primer ajdovo, amarantovo, čičerikino, koruzno, proseno, riževo ali tapiokino moko. Poleg teh so na voljo tudi posebne mešanice moke, izdelane posebej za ljudi s celiakijo. Zaradi kakovosti in hranilne vrednosti starodavnih žit, iz katerih je narejena hrana brez glutena, so recepti za jedi brez glutena namenjeni tudi drugim, ki se želijo prehranjevati zdravo in naravno. Hrana brez glutena in recepti za jedi brez glutena so danes na voljo že praktično povsod, brez večjih težav pa lahko iz številnih brezglutenskih mešanic pripravimo tudi raznovrstno, predvsem pa okusno hrano brez glutena. Med recepti je še zlasti priljubljen recept za torto brez glutena.


Recepti brez glutena - kaj je gluten?

Recepti brez glutenaGluten je zmes beljakovin, ki jih najdemo v pšenici, ječmenu, rži in sorodnih žitih. Na gluten je danes alergičnih vse več ljudi. Gre namreč za netopno lepljivo snov, ki jo dodatno aktiviramo z gnetenjem ali mešanjem. Množično se uporablja v pekovskih izdelkih kot vezivo. Več kot je glutena, lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z vse večjo vsebnostjo glutena. Alergija na gluten se kaže v različnih blagih simptomih, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, kožni izpuščaji in prebavne motnje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo drisko in včasih celo krvavitve iz črevesja. Najhujšo obliko te alergije oz. intolerance na gluten pa imenujemo celiakija, ki je dedna in kronična bolezen prebavil.


Hrana brez glutena in laktoze – recepti

hrana brez glutenaVse več je tudi oseb, ki so poleg glutena občutljive tudi na laktozo. Zanje predstavlja hrana brez glutena in laktoze (recepti so na voljo tudi na spletnih straneh) idealno rešitev. Osebe, ki so občutljive na laktozo žal nimajo encima za presnavljanje mlečnega sladkorja, imenovanega laktoza, zato morajo laktozo iz svoje prehrane povsem izključiti.

 

OGLEJTE SI RECEPTE ZA HRANO BREZ GLUTENA

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2C
BTF d.o.o.
Naslov
Pod letališčem 6
5270 Ajdovščina
Spletna stran
Spletna stran
E-pošta
05 393 01 50
Seznam fraz
Recepti brez glutena, hrana brez glutena recepti
ZEMLJEVID
DRUŽABNA OMREŽJA