Recepti brez glutena za zdravo in naravno prehrano


Recepti brez glutena s pšenično moko, ki je glavni vir glutena, imajo za primarno sestavino moko brez glutena.

Pšenično lahko nadomestimo z brezglutensko mešanico moke, ki se pri pripravi obnaša praktično enako kot navadna in je primerna za ljudi s celiakijo ali za tiste, ki se poskušate prehranjevati bolj zdravo.

Zaradi kakovosti in hranilne vrednosti starodavnih žit, iz katerih je narejena hrana brez glutena, so recepti za jedi brez glutena namenjeni tudi drugim, ki se želijo prehranjevati zdravo in naravno. Recepti za so danes na voljo že praktično povsod, brez večjih težav pa lahko iz številnih brezglutenskih mešanic pripravimo tudi raznovrstno, predvsem pa okusno hrano. Med recepti je zlasti priljubljen recept za torto brez glutena pri kateri nihče ne bo ugotovil, da je ustvarjena iz brezglutenske moke.

RECEPTI ZA SLADICE BREZ GLUTENA

Kaj je gluten?

Gluten je zmes beljakovin, ki ga najdemo v pšenici, ječmenu, rži in sorodnih žitih. Nanj je danes alergičnih vse več ljudi. Gre namreč za netopno lepljivo snov, ki jo dodatno aktiviramo z gnetenjem ali mešanjem. Množično se uporablja v pekovskih izdelkih kot vezivo. Več kot ga je, lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z vse večjo vsebnostjo le-tega. Alergija nanj se kaže v različnih blagih simptomih, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, kožni izpuščaji in prebavne motnje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo diarejo in včasih celo krvavitve iz črevesja. Najhujšo obliko te alergije ali intolerance na gluten pa imenujemo celiakija, ki je lahko dedna in kronična bolezen, ki najpogosteje prizadane tanko črevo.

Recepti brez glutenahrana brez glutena

Kje najdem recepte?

Vse več je tudi oseb, ki so poleg glutena občutljive tudi na laktozo. Zanje predstavlja hrana brez glutena in laktoze idealno rešitev. Osebe, ki so občutljive na laktozo nimajo encima za presnavljanje mlečnega sladkorja, imenovanega laktoza, zato jo morajo iz svoje prehrane povsem izključiti. Vednar pa to dan danes ni več problem, saj je veliko število receptov dosegljivih z nekaj kliki na spletu ali pa v kateri izmed mnogih kuharskih knjig.

OGLEJTE SI RECEPTE ZA HRANO BREZ GLUTENA