Recepti brez glutena za zdravo, okusno in polnovredno hrano

Recepti brez glutena imajo za primarno sestavino pšenično moko brez glutena. Ta se pri pripravi obnaša praktično enako kot moka, ki smo jo vajeni in je primerna za ljudi s celiakijo. Prav tako je hrana brez glutena in recepti, ki jo vsebujejo, dobra izbira za tiste, ki se poskušajo prehranjevati bolj zdravo, želijo jesti odlične obroke ter se sladkati z okusnimi sladicami. 

Zaradi kakovosti in hranilne vrednosti starodavnih žit, iz katerih je narejena hrana brez glutena, so recepti za jedi brez glutena namenjeni tudi drugim, ki se želijo prehranjevati zdravo in naravno. Recepti za jedi brez glutena in laktoze, so danes na voljo že praktično povsod, brez večjih težav pa lahko iz številnih brezglutenskih mešanic pripravite tudi raznovrstno, predvsem pa okusno hrano. 

Veliko teh mešanic in ostalih zdravih dodatkov ter sestavin, lahko najdete v spletni trgovini peki.si, specializiranega podjetja BTF d. o. o. Z njimi boste lahko pripravljali odlične obroke, da o sladicah sploh ne govorimo.

Recepti brez glutena - kruh


Katere so jedi brez glutena in kaj to sploh je?

Gluten je zmes beljakovin, ki ga najdemo v pšenici, ječmenu, rži in sorodnih žitih. Nanj je danes alergičnih vse več ljudi. Gre namreč za netopno lepljivo snov, ki jo dodatno aktiviramo z gnetenjem ali mešanjem. Množično se uporablja v pekovskih izdelkih kot vezivo. Več kot ga je, lepši, mehkejši in boljši je kruh, zato pridelovalna industrija vzgaja žita z vse večjo vsebnostjo le-tega. Med recepti brez glutena, jih boste našli ogromno tudi za kruh.

Alergija nanj se kaže v različnih blagih simptomih, kot so utrujenost, pomanjkanje energije, težave s sklepi, kožni izpuščaji in prebavne motnje. Slednje lahko povzročijo napihnjenost, bolečine in krče v trebuhu, hudo diarejo in včasih celo krvavitve iz črevesja. Najhujšo obliko te alergije ali intolerance na gluten pa imenujemo celiakija, ki je lahko dedna in kronična bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo. 

Za vas imamo rešitev, saj se lahko tem neprijetnostim izognete ter poskrbite, da se bo na vašem jedilniku znašla hrana brez glutena recepti pa vas čakajo na spletu.

Hrana brez glutena in laktoze recepti


Slastni in zdravi recepti brez glutena – kje jih boste našli

Ker je vse več oseb, ki so poleg glutena občutljive tudi na laktozo (ali samo na laktozo), predstavlja zanje hrana brez glutena in laktoze idealno rešitev. Osebe, ki so občutljive na laktozo nimajo encima za presnavljanje mlečnega sladkorja, ki se imenuje laktoza, zato jo morajo iz svoje prehrane povsem izključiti.

Vendar pa to danes ni več problem, saj je veliko število receptov za hrano brez glutena in laktoze, dosegljivih le z nekaj kliki na spletu ali pa v kateri izmed mnogih kuharskih knjig. 

Če ste torej primorani, da se nehote ali hote odrečete jedem, ki vsebujejo te sestavine, se lahko potolažite. Za jedi in sladice brez glutena, so recepti na voljo praktično na vsakem koraku. Verjemite, še vedno boste jedli dobro, okusno in seveda kvalitetno.

Pecivo brez glutena in laktoze


Recept torta brez glutena je najbolj priljubljen

Med recepti, je zlasti priljubljen recept torta brez glutena pri kateri nihče ne bo ugotovil, da je ustvarjena iz brezglutenske moke. Zakaj ne bi posegli po njej, če nihče ne bo opazil, torta pa bo prav tako okusna? Za njeno pripravo obstajajo različne alternative, za katere ste najverjetneje že slišali, vendar jih še niste uporabili pri peki.

Morda je zdaj pravi čas, da spremenite način prehranjevanja. Slastni in zdravi recepti brez glutena vas že čakajo, da jih preizkusite.

Recept torta brez glutena