Hrana brez glutena je danes enostavno dostopna širši množici ljudi


Veliko ljudi dan danes uživa hrano brez glutena. Kaj to pravzaprav pomeni? Pri brezglutenski dieti iz prehrane, ki jo zaužijemo izločimo beljakovino gluten, ki se nahaja v žitih, kot so pšenica, ječmen, pira, rž in tritikala. Kljub izločanju omejnene beljakovine, lahko posamezniki še vedno uživajo v kakovostni in raznovrstni, predvsem pa zdravi prehrani, ki glutena sploh ne vsebuje, na trgu pa obstaja tudi veliko brezglutenskih hranil, ki sicer tipično vsebujejo gluten, kot je na primer čokolada brez glutena.

BREZGLUTENSKI RECEPTI


Kdo mora uživati hrano brez glutena in zakaj gluten povzroča težave tudi ljudje, ki nimajo celijakije?

Hrana brez glutena se najpogosteje uporablja pri bolnikih s celiakijo. Pri slednjih uživanje glutena sproži številne alergene reakcije, ki lahko vodijo tudi do hujših zapletov. Veliko ljudi, ki sicer diagnoze nima postavljene, pa ob uživanju glutena kljub temu občuti utrujenost, glavobole, napihnjenost, nekateri pa tudi slabost in srbečico. Gre za ljudi, ki sicer niso alergični na gluten, se je pa pri njih razvila intoleranca na gluten, kar pomeni, da omenjena beljakovina pri njih sproža marsikatere nevšečnosti. Iz navedenega lahko vidimo, da hrana brez glutena ni namenjena hujšanju, pač pa je namenjena lajšanju simptomov alergije oz. intolerance na gluten.
Med drugim je dokazano tudi, da hrana brez glutena upočasnjuje staranje, saj hrana, ki vsebuje gluten, zvišuje raven sladkorja v krvi kar slabo vpliva na višino encima glikacije. Ta škoduje kolagenu, ki seveda skrbi za gladko in mladostno kožo. Strokovnjaki pravijo tudi, da gluten še potencira nastanek menopavze in povečuje težave med omenjenim obdobjem. Nenazadnje z uvedbo brezglutenske diete avtomatično začnemo več razmišljati o prehrani, ki ji tako namenimo več pozornosti, naše prehranske navade pa posledično postanejo bolj zdrave, zaužita hrana pa je raznolika.

Brezglutenski izdelkiRecepti za hrano brez glutena


Na kaj moramo biti pozorni pri kupovanju hrane brez glutena?

Pri kupovanju hrane brez glutena velja biti pozoren na deklaracije, ki se nahajajo na embalažah izdelkov. Pred nakupom je potrebno natančno prebrati seznam sestavin, ki jih izdelek vsebuje. Posebej pozoren velja biti pri zgoščevalnih sredstvih, ki pogosto vsebujejo pšenično moko. Gluten utegnejo vsebovati tudi nekateri emulgatorji in stabilizatorji. Pšenična moka je v živilski industriji zelo priljubljeno polnilo, vezivo in ojačevalec okusa, zato izdelki z oznako 'brez dodane pšenične moke' niso nujno tudi brez glutena.
Seveda pa se ob uvedbi nove diete pojavijo nekatere težave, saj se moramo na dieto privaditi. To ne pomeni zgolj, kupovati hrano brez glutena, pač pa se seznaniti tudi z recepti za pripravo hrane brez glutena, pa tudi z drugimi izdelki brez glutena, ki jih sicer ne bi uporabljali, kot je na primer kruh brez glutena, čokolada brez glutena in druga hranila, ki gluten navadno vsebujejo.
V primeru brezglutenske diete se včasih rado zatakne pri ljudeh, ki obožujejo sladko. Vendar je dan danes na spletu dostopnih veliko receptov za sladice brez glutena, ki so prav tako slastne, kot tiste z glutenom. V podjetju Peki smo s tem namenom pripravili pestro ponudbo izdelkov brez glutena, s pomočjo katerih boste z lahkoto ustvarili hrano brez glutena, ki bo teknila vam ter vašim najdražjim. Pri nas so na voljo različni pripomočki za peko - naročite lahko sladkorne in modelirne mase, mešanice za biskvite, cupcake, royal icing, mešanice za kreme, mešanice za makrone, pa tudi mešanice za sladkorno čipko, jedilne barve in dekoracije ter ostale jedilne dodatke - vse to brez glutena.
V primeru dodatnih vprašanj smo vam dosegljivi tako po e-pošti kot tudi po telefonu, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vprašanja, ki se vam še zastavljajo ter vam tako pomagali pri izbiri izdelkov za pripravo sladic brez glutena.