Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Atrijske hiše: tipski načrti za stanovanjsko atrijsko ali klasično hišo po ugodni ceni

Cena načrta za atrijsko ali klasično hišo je lahko velik strošek, zato smo v podjetju Marles za vas pripravili tipske načrte hiš, ki bodo morda nekega dne postale vaš novi dom. Ne glede na to, kakšno stanovanjsko hišo želite, klasično ali atrijsko, načrti so dostopni na naši spletni strani, kjer si jih lahko enostavno ogledate. Če imate kakšne posebne želje in predloge, pa lahko načrt tudi spremenimo in prilagodimo vašim željam in potrebam. Poskrbeli bomo, da bo vaš nov dom vaša sanjska atrijska ali klasična hiša.

Atrijske hiše načrtiNačrti stanovanjskih hiš

TLORIS MARLES HIŠ


Kaj pomeni atrijska hiša, in zakaj se atrijev sploh poslužujemo?

Kaj je atrijski vrt. V preteklosti in po definiciji je atrijski vrt del hiše, ki je zgrajena okoli samega vrta. Takšne hiše so poznali že Rimljani in števila druga ljudstva. Atrijska hiša je bila v preteklosti kvadratne ali pravokotne oblike na sredini le te pa se je nahajal manjši tlakovani »vrt« oziroma predel, ki ni bil pokrit s streho. Tako so si zagotovili svetlobo tudi v notranjih prostorih, hkrati pa je odprtina služila tudi nabiranju deževnice in prezračevanju.

V mestih, kot jih poznamo danes je atrijskih hiš veliko, čeprav tega na hitro ne bi mogli opaziti ali reči. Velik del starih mestnih hiš v stari Ljubljani je atrijskih. Če se sprehodite na notranje dvorišče boste na vseh 4 predelih sten videli stopnice, ki dandanes vodijo do številnih stanovanj. Atrijski prostor teh hiš je danes uporaben kot neke vrste notranje stopnišče, v preteklosti pa je imel tudi funkcijo druženja.

Dandanes si pod atrijske hiše predstavljamo samostojne enodružinske hiše ki imajo na dveh straneh t.i. atrijskega vrta stene hiše, medtem ko sta drugi dve stranici vrta ali odprti, kar po navadi vidimo na bolj odprtih vaških okoljih, ali dve steni sosednje hiše, kadar so atrijske hiše postavljene v mestnih ulicah. V mestih poznamo tudi atrijske hiše na U kjer 3 stranice atrijskega vrta omejuje hiša, četrta stranica pa je zaprta z zidom ali ograjo.

Tloris atrijske hiše je oblikovan po večini tako, da so dnevni bivalni prosto usmerjeni na vrt, le ta pa se če je le možno nahaja na južni ali zahodni strani neba. Pod bivalne prostore spadajo kuhinja in dneva soba. Spalnice in otroške sobe ter kopalnice in toalete pa se nahajajo na vzhodnih in severnih predelih hiše. S tako postavitvijo zagotovimo da imajo prostori, v katerih preživimo največ časa tudi največ svetlobe. Poznamo pokrite, delno pokrite in ne pokrite atrije pri hišah.


Pritlična atrijska hiša s tipskim načrtom

Pritlična atrijska hiša s tipskim načrtom je vse bolj priljubljena izbira mnogih, ki so se odločili za nakup nove hiše. Razlogi za takšne odločitev so različni. Velikokrat je razlog dostopnost zunanjega prostora. Namreč ni ga lepšega kot če lahko kar iz dnevne sobe zakorakamo na svež zrak. V kolikor imamo dobro razporejen vrt pa lahko kar s copatami pridemo do svežih začimb. Drugi razlogi so morda bolj racionalni. Nekateri imajo težave s sklepi in jim kakršnekoli stopnice predstavljajo oviro, drugi se za samo eno etažo odločijo zaradi finančnih razlogov. Za vse pa imajo v Marlesu prav gotovo idealno rešitev.

Vsaka nova gradnja zahteva izdelavo kvalitetnega načrta za hišo, ki pa ima lahko tudi visoko ceno. Prednost tipskega načrta za stanovanjsko hišo pa je v tem, da je racionalno izkoriščen vsak del stanovanjske, atrijske ali klasične hiše. Kljub široki ponudbi tipskih načrtov za hiše, pa smo v podjetju Marles vedno odprti za nove predloge in ideje, zato lahko vse že izdelane načrte prilagodimo vašim željam.

Poleg kvalitete bivanja in udobja nudijo atrijske hiše tudi ugodno ceno načrta in izgradnje. V podjetju Marles bomo poskrbeli, da bo načrt za vašo novo hišo popoln in da bo vaša sanjska hiša postala vaš dom.