Premišljen in varen nakup sanjske hiše

Poročilu o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2018, ki ga izdaja Geodetska uprava RS, navaja, da se je v Sloveniji preteklem letu zgodilo kar 5954 nakupov hiš. V letih od 2015 do 2018 so cene hiš v Sloveniji naraščale počasneje kot cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah. Povprečna cena rabljene hiše s pripadajočim zemljiščem je leta 2018 znašala 125.000 evrov in je bila za okoli 16 odstotkov višja kot leta 2015.

Nakup hiše je velika odločitev, ki jo spremlja precej neprespanih noči, saj so napake pri nakupu hiše lahko finančno zelo boleče. Predvsem nove hiše ne kupimo impulzivno, pač pa se nakupa lotimo premišljeno in razumno. Ko se odločimo, na kateri lokaciji želimo, da bi naša sanjska hiša stala, preverimo trg nepremičnin. Pregledamo male oglase za  nepremičnine in naredimo analize cen primerljivih nepremičnin. Tako dobimo občutek, kakšne so cene za nas primernih nepremičnin in kam se cene se gibljejo. Če padajo, so naša pogajalska izhodišča veliko boljša, kot če cene naraščajo. Informacije o ponudbi nepremičnin lahko pridobimo pri nepremičninskih agencijah, na internetu in v različnih časopisih in revijah.

Nakup hiše

Slovenci imamo radi luksuzne hiše

Samostojna hiša je po evropski in slovenski statistiki v Sloveniji najbolj razširjeno prebivališče. Vzrok zato sta razpršena poselitev in majhno število mest. Kar dve tretjini vseh prebivalcev živi v hiši, kar je največ v Evropi. Tradicija je najverjetneje vzrok, zakaj tako veliko Slovencev sanja o svoji sanjski hiši z vrtom, nekje na podeželju, stran od mestnega hrupa.

Luksuzne hiše niso v Sloveniji nobena redkost. Ko govorimo o nadstandardu, torej luksuzu, morajo

biti bivalni prostori v taki hiši zasnovani zelo praktično in smiselno ter morajo biti všečno povezani, predvsem pa so običajno bistveno večji od predpisanih minimalnih standardov. Luksuzna hiša je tehnološko moderno opremljena in ima več sistemov, ki jih upravljamo s pomočjo mobilnega telefona ali tablice, mnogo opravil pa je avtomatiziranih. To omogoča prihranek energije, poveča udobje in varnost lastnikom luksuzne hiše.

Že dolgo tudi ne velja več, da so montažne hiše poceni in slabe kakovosti. Montažni objekti ali hiše so lahko pravo razkošje in luksuz, kar se tiče same izvedbe, zelo prilagodljive okusu in željam naročnika sanjske hiše. Takšne luksuzne hiše so običajno narejene iz najkakovostnejših, dražjih materialov in vsebujejo veliko napredne tehnologije in računalniške opreme.

Več o novih hišah

Načrtujmo svojo sanjsko hišo

S pomočjo konfiguratorja, posebne računalniške aplikacije, si lahko sanjsko hišo po meri sprojektiramo kar sami. V aplikacijo vnesemo slog hiše, ki nam je všeč, želeno površino hiše ter okviren znesek, ki smo ga pripravljeni za novo hišo odšteti. Konfigurator nam ob projektiranju hiše pomaga še s predlagani obliko strehe, fazo gradnje in energijsko učinkovitostjo hiše. Materiali, uporabljeni za izdelavo sanjske montažne hiše, so les in mavčno vlaknene plošče. Les je od vseh materialov najprimernejši za gradnjo, saj ima številne dobre lastnosti - omogoča preprosto vgradnjo, zlahka se ga obdeluje in oblikuje, se hitro suši, ima nizko gostoto in težo, je naravni regulator notranjega ozračja,  diha in pomaga pri prezračevanju ter filtrira in čisti zrak. Pri projektiranju hiše se vsekakor posvetujemo še s strokovnjakom za gradnje, ki objekt še bolj prilagodi vašim željam, potrebam in okolju, ter vam svetuje glede izbire primerne gradbene parcele, njenim nakupom, za vas pa tudi izdela vse ostale potrebne in želene projekte ter pridobi gradbeno dovoljenje.

Nove hiše

Prednosti in slabosti nakupa hiše

Nakup hiše prinese določene obveznosti in finančne obremenitve, je občutek življenja v lastni sanjski hiši neizmerno lep. Živimo v domu, ki je naš, ni treba plačevati najemnine, ni strahu, da se bo treba izseliti in iskati novo stanovanje, povrhu vsega je naš denar še relativno varno naložen. Če hišo kupimo s kreditom, je lahko obrok enak znesku najemnine. Vendar pa, ko odplačamo kredit, je nepremičnina naša, če smo v najemu, pa za enak denar nimamo v lasti ničesar.

Več o luksuznih hišah