Marles hiše Maribor d.o.o.

Montažne hiše Marles, kvaliteta na prvem mestu

Pošlji povpraševanje

Načrti hiš: naj vaš sanjski dom postane realnost

Načrti hiš so že sami po sebi umetnost, saj je funkcionalna zasnova doma zelo kompleksna in večplastna naloga. Načrt za hišo žal ni samo umestitev kopalnice v gabarit, ampak je potrebno premisliti ogromno vidikov; vse od osvetlitve pozimi in poleti, poti skozi prostor, do delovanja bivalnega prostora. Ker je načrtovanje optimalnega tlorisa zahtevno opravilo, se posvetujte z nami o primernih rešitvah, ogledate pa si lahko tudi katalog tipskih načrtov hiš na naši spletni strani.


Tipski načrti hiš: olajšajte si izbiro

Zaradi poenostavljenega odločanja o vam najbolj primernem načrtu hiše, so se tekom let razvili tipski načrti hiš, ki izbiro olajšajo. Ti tipski načrti hiš so se razvili skozi tipologijo enodružinskih hiš na določenem območju, kar pomeni, da mora objekt tudi tlorisno ustrezati okolju v katerem bo zgrajen. Mediteranska vila bo tako najverjetneje izpadla malo nenavadno v Alpah, prav tako pa dvokapnica z velikim naklonom na obali. Tipskega načrta hiše iz drugega konca sveta žal ne moremo aplicirati prav v vsak prostor, vsekakor pa se ga da interpretirati in prilagoditi našim podnebnim razmeram.

Kaj pa sploh pomeni tipologija hiše? Načrti so si na določenem območju v določenem času zelo podobni – kuhinja postavljena vedno v isti del stavbe, stranišče postavljeno na zunanje dvorišče, spalnice v nadstropju … Lep primer, kaj pomeni tipologija, je slovenska alpska hiša. Po celotnem območju Gorenjske se pojavlja enaka organizacija notranjega prostora – vstopna veža, hiša s krušno pečjo, kuhinja, zunaj objekt obkroža gank … Naši tipski načrti za hiše tako sledijo že ustaljenim in preizkušenim tipologijam, ki v slovenskem prostoru delujejo in so najbolj funkcionalni.


Tipski načrti hiš

Moderne hiše: načrti za vsak okus

Tako kot pri modi ali hrani, ima tudi pri načrtu za hišo vsak svoj okus. Nekomu bolj odgovarja zelo odprt bivalni prostor proti naravi, drugemu ločena kuhinja in dnevna soba, spet tretji pa ne mara balkonov. Tako je tudi pri stilu hiše – nekomu ustreza tradicionalna, drugemu moderna hiša. Načrti pa so vsekakor vedno izraz vašega okusa in stila, saj mora vaš dom ustrezati zgolj in samo vam.

Kljub vsemu pa je možno tudi pri stilu načrta za hišo zaznati določene trende, pa naj si gre za moderne hiše, načrte ali urejanje okolice. Ljudje danes ne gradijo več enako kot so gradili naši starši, torej hiša, ki je bila primerna za 3 generacije. Danes je moč zaznati trend grajenja pritlične enodružinske hiše, ki je ravno dovolj velika in prostorna, pred njo pa urejen vrt. Vsak dodaten in nepotreben kvadratni meter namreč pomeni strošek ogrevanja in vzdrževanja, ki si ga ne privoščimo zlahka.


Hiše: načrti za montažno gradnjo v lesu

Lesena gradnja je v primerjavi z gradnjo v betonu veliko bolj trajnostna in ekološka, kar je v 21. stoletju izredno pomembna lastnost gradnje. Les ima skoraj ničeln ogljični odtis, saj predpostavljamo, da toliko CO2 kot izpusti v okolje med svojo razgradnjo, v resnici veže nase med svojo rastjo (kot vemo, drevesa čistijo zrak s tem, ko nase vežejo ogljik). O načrtu za hišo, grajeno v lesu, pa pričajo še druge mnoge pozitivne lastnosti, ki vplivajo tako na ljudi kot na hišo. Načrt za gradnjo v lesu naj podkrepijo naslednje lastnosti lesa:

  • uravnava vlažnost zraka, saj je paroprepusten
  • elastičnost, ki omogoča dihanje stavbe brez razpok tekom celega leta
  • CO2 nevtralnost
  • ne povzroča alergijskih reakcij, ni škodljiv ali radioaktiven
  • pozitivno vpliva na počutje človeka … 

Poleg samega lesenega skeleta hiše pa les v takšni in drugačni obliki uporabljamo tudi pri izolaciji in ostalih elementih. Pri načrtu hiše in njene izolacije lahko uporabimo celulozo, kameno volno, izolacijske plošče iz lesnih vlaken … V zadnjih letih je največji porast v izolacijskih materialih moč zaznati pri uporabi celuloze. Ta naravo najmanj obremenjuje, hkrati pa je za izdelavo najmanj energijsko potraten material. 


Od načrta hiše pa do vselitve 

Gradnja hiše v opeki ali betonu od samega načrta za hišo pa do vselitve navadno potrebuje več mesecev, pri tem pa je stalno potrebno misliti še na vreme. Popolnoma drugače pa je pri leseni montažni hiši, kjer se vse elemente predpripravi, na gradbišču pa se nato v nekaj dneh sestavi celoten objekt.


Od načrta do vselitve v hišo


Hiša se od načrta hiše do realizacije zgradi v naslednjih korakih:

  • izbira načrta za hišo: načrt mora ustrezati vsem vašim potrebam, izbirate pa lahko med tipskimi načrti za hišo ali bolj individualnimi, pri odločitvi pa vam pomagajo naši strokovnjaki
  • proizvodnja elementov: pod ustreznimi klimatskimi pogoji s CNC razrezom pripravimo elemente, torej stene, ki bodo že čez nekaj tednov vaša hiša
  • predpriprava podlage: temeljno ploščo pripravite v lastni režiji, vam pa delo olajšamo in pripravimo vse izrise in potrebne izračune
  • montaža: vaša hiša bo v normalnih pogojih postavljena v 2–3 dneh od začetka montaže in sanjski dom bo postal realnost

Montaže lesenih objektov s tipskim načrtom hiše pa imajo 4 različne faze dokončanja: osnovni element z montažo, zunaj dokončan objekt, delni ključ, polni ključ. Faze se razlikujejo od zgolj skeleta hiše pa vse do hiše s talnimi oblogami. Načrte za hiše lahko tako v sodelovanju z nami pripeljete do določene faze, naprej pa nadaljujete sami.