Biskvit brez glutena s čokoladno glazuro

Vsi ljudje se kdaj radi posladkamo. Vendar smo si med seboj različni in vsi vsega žal ne moremo uživati. Tako je intolerantnost na gluten ena izmed ovir, s katero se srečujejo mnogi ljudje s celiakijo, alergijo na pšenico in podobnimi boleznimi. Pri tem se spopadajo s težavo dostopnosti živil brez glutena in majhni ponudbi receptov, za pripravo sladic ali druge prehrane. Ker je ljubezen do kosa čokoladnega kolačka še tako močna, pa vseeno obstajajo alternative za peko sladic brez glutena.

Biskvit brez glutena in ostale sladice

Recept sladice

Biskvit čokoladen ali ne, je osnova za pripravo skoraj katerekoli sladice. Tako lahko iz enostavne čokoladne osnove nastanejo odlični kolački, tortice ali druga peciva. Zanj ne potrebujemo veliko sestavin in ga je zelo lahko speči. Nedvomno je priprava peciva med enostavnejšimi sladicami, ki se jih lahko lotimo pri peki. Tako boste tudi tisti, ki priprave sladic niste vešči lahko pripravili nekaj sladkega za vaše najdražje. Nič kaj drugače ne velja za biskvit brez glutena. Ljudje na brezglutenski dieti so nekako navajeni, da morajo za pripravo svoje hrane odšteti nekoliko več denarja in časa. Pa vendar pri biskvitu ni tako, tako kot navaden, tudi ta vsebuje osnovne sestavine.

Sestavine za biskvit brez glutena:

Za peko biskvita brez glutena potrebujemo:
- 2 jajci,
- 1 žlico kokosove moke,
- 2 žlici mandljeve moke,
- 60g masla,
- 60 gramov temne čokolade,
- 2 žlici medu,
- 2 žlički pecilnega praška,
- in ščepec soli.

Postopek peke biskvita brez glutena

V lonec stresemo na drobno narezano čokolado in maslo, ki ju na vodni kopeli počasi topimo. Med tem si lahko pripravimo model za biskvit, v katerega bomo maso kasneje vlili. Model je lahko manjši ali večji. Masa ustreza nekje največ 20 centimetrov velikemu modelu. Če imate večji model za torto ali kolač kot napisano, potem razmislite o dvojni količini sestavin za pripravo biskvita. Model, oziroma modelčke, namažemo z maslom ali oljem. V drugi skledici si pripravimo moko, pecilni prašek in sol. Rumenjake in beljake ločimo in iz beljakov naredimo sneg. Rumenjakom dodamo med in oboje skupaj dobro stepemo, tako da bo snov imela penasto strukturo. K rumenjaku in medu dodamo stopljeno čokolado in maslo.

Sestavine dobro premešamo in dodamo še suhe sestavine (kokosova moka, sol in pecilni prašek). Na zadnje nežno vmešamo se sneg (ročno ali z mešalnikom na najnižji stopnji), saj ne želimo izgubiti penaste strukture, ki bo kasneje biskvit naredila krhek. Masa je tako pripravljena, da se 20 minut peče, na 180 stopinj. Pečica naj bo pred peko hladna. Priporočamo, da temperaturo počasi dvigujete, saj bo brezglutenski biskvit tako lepše narasel, nato pa pečete še omenjenih 15 do 20 minut. Če nismo sigurni ali je biskvit pečen, lahko vanj zapičimo zobotrebec, ozko paličico ali čist in suh kuhinjski nož. Ob izvleki mora biti le ta suh, kar kaže na to, da je peka končana. 

Pred nadaljnjo uporabo brezglutenskega biskvita, le tega ohladimo na sobni temperaturi. Na ohlajen biskvit nam bo kasneje lažje mazati razne kreme in čokoladne glazure.

Sladice: torte in biskviti brez glutena

Priprava čokoladne glazure

Za čokoladno glazuro lahko po spletu najdete številne recepte. Tu se lahko razživite in uporabite takšno čokolado, ki najbolj ustreza vašemu okusu. Za osnovo lahko uporabite mlečno ali temno čokolado, jedilno čokolado ali čokolado z različnimi dodatki. Obstaja seveda tudi vedno več receptov za presno čokoladno glazuro, s katero lahko okrasite katerokoli sladico. V kolikor se vam zgodi, da doma nimate ne čokolade ne kakava, masla pa je prav tako zmanjkalo, si lahko čokoladno glazuro pripravite tudi iz osnove za vročo čokolado. Priporočamo veliko mero eksperimentiranja in dobre volje.

Sestavine za klasično čokoladno glazuro:

- 15 dkg jedilne čokolade
- 15 dkg sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 sladka smetana
- 1 rumenjak

Postopek priprave čokoladne glazure

Kozico za tempiranje čokolade postavite v večji lonček z vodo. Vmešajte vse sestavine razen rumenjaka ni jih počasi topite in mešajte nad soparo. Ko je zmes gladka dodajte stepen rumenjak in mešajte toliko časa, da se čokoladna masa nekoliko zgosti. Kozico odstrante z ognja, počakajte, da se čokoladna glazura rahlo ohladi in jo nato prelijte po biskvitu.

Torta s čokoladno glazuro

Pripomočki za peko

Za pripravo raznih sladic bomo seveda potrebovali pekarsko opremo. Kot je že iz recepta razvidno, za enostavnejša peciva potrebujemo manj pripomočkov. Tako pri biskvitu potrebujemo le različne posode za sestavine in model za peko mase. Namesto modela lahko uporabimo navaden pekač, ki sicer nebo imel oblike kolačka, vendar bo kljub temu nastalo okusno pecivo. V kuhinji velja pravilo iznajdljivosti. Bolj si iznajdljiv, lažje bo prilagajanje receptom. Tako si lahko pomagamo pri razrezovanju biskvita, pri mazanju krem, čokoladnih glazur kar z pripomočki, ki jih v kuhinji že imamo. Pomanjkanje pekarske opreme lahko rešimo recimo že z navadnim kuhinjskim nožem. Če se v to podamo bolj profesionalno, ali si želimo čudovitih peciv za svoje domače, bi nam olajšala delo profesionalna oprema. 

V ta namen lahko pekarsko opremo kupimo že v skoraj vsaki bolj založeni trgovini. A kaj hitro lahko ugotovimo, da je ponudba v splošnih trgovinah precej skopa in povsod enaka. Na srečo obstajajo trgovinice, ki imajo v ponudbi le opremo za peko. Tako lahko tam najdemo vse, kar iščemo. Ne bomo imeli več problema izbire le med tremi barvami, velikostjo modelov in iskanju pripomočkov povsod naokrog. Na spletni strani ''Peki.si'' najdemo mnogo in še več. Prodajajo razna živila, ki so velikokrat težko dostopna, potrošni material (svečke, posodice, okraske, embalaže), party program (baloni, konfeti) in najpomembnejše: slaščičarske pripomočke. Nudijo vse od orodij za dekoracijo, silikonskih pekačev, modelov, lopatic, nožev, sit, stojal in še mnogo drugega.
Potrebno je tudi omeniti, da v njihovi ponudbi najdemo tudi izdelke brez glutena kot so, kreme, jedilne dekoracije, barve in drugo. Ti artikli so včasih težje dostopni, saj živilske trgovine enostavno niso založene s takšnimi prehrambnimi izdelki. S temi izdelki lahko postrežemo tudi tistim, ki si željo poseči po dobri in lepo okrašeni tortici, pa zaradi težav z glutenom tega enostavno ne smejo. 

Zdrave sladice brez glutena

Kje lahko na enem mestu najdete pekarsko opremo za peko sladic

Peki ni le spletna trgovina temveč tudi fizična, tako da ste tisti, ki raje izdelke pred nakupom vidite v živo vabljeni v Ajdovščino, Ljubljano in v Maribor. Prednost trgovin Peki je, da si njihovo ponudbo lahko ogledamo v živo in tako poiščemo vse, kar bi nam prišlo prav. S fizičnim obiskom bomo tako bolj prepričani v to, kar bomo kupili in s pomočjo prodajalkine pomoči našli točno to, kar potrebujemo. Tako je trgovina Peki primerna tudi za začetnike, ki bi morda potrebovali še dodaten nasvet, kako narediti popolno čokoladno glazuro ali omamno dobro in lepo sladico.