Ponudba
Pošlji povpraševanje

Varstvo osebnih podatkov in zakon bosta po novem drugačna

Varstvo osebnih podatkov je opredeljeno v zakonu. Že dan danes področje varstva osebnih podatkov predstavlja zahtevno pravno področje, za katerega so potrebna številna interdisciplinarna znanja. Zakon ki ureja varstvo osebnih podatkov imenujemo Zakon o varnosti osebnih podatkov. Področje varnosti osebnih podatkov je dan danes precej kompleksno, z uvedbo nove uredbe pa se bo področje še nekoliko zapletlo. Uredba 2018 bo varstvo osebnih podatkov v slovenski legislativi dodobra spremenila, s tem pa bo sledila tudi sprememba Zakona o varstvu osebnih podatkov.

Varstvo osebnih podatkov opredeljeno z zakonom


Varstvo osebnih podatkov po novem predvideva pooblaščeno osebo o varstvu osebnih podatkov

Področje varstva osebnih podatkov in sam zakon tako čaka več sprememb. Ena izmed najbolj korenitih je ta, da bo odslej vsaka organizacija, ki razpolaga z osebnimi podatki morala imenovati pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov (ki jo bomo imenovali tudi DPO) glede na tri osnovne okoliščine:
- glede na pravno naravo organizacije (javni/zasebni sektor),
- glede na naravo osebnih podatkov (občutljivi oz. po novem posebni, »navadni« osebni podatki),
- glede na načine in namene obdelave osebnih podatkov in s tem povezanega tveganja za zasebnost posameznikov.

ZAKAJ VARSTVO OSEBNIH PODATKOV V ZDRAVTSVU?


Dodatne naloge pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov

Zraven tega bo pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov po novem zakonu morala svoje delo opravljati neodvisno, to pomeni, da ji zaposlovalec za delo ne bo smel dajati navodil, prav tako pa je ne bo mogel odpustiti oz. razrešiti s funkcije. Zraven tega, pa bo morala pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov po zakonu sodelovati in na vprašanja odgovarjati strankam, katerih osebni podatki so bili zaupani podjetju ter skrbeti za komunikacijo z organi nadzora ob morebitnem inšpekcijskem nadzoru ter organu nadzora predstaviti vso dokumentacijo in jim odgovoriti na morebitna dodatna vprašanja. Lahko pa varstvo osebnih podatkov razumemo samo kot podaljšek varstva pri delu.

Zakon, ki ureja varstvo osebnih podatkov se imenuje?