Ponudba
Pošlji povpraševanje

Kako se najučinkoviteje izogniti nevarnostim, ki pretijo ob projektiranju objektov?

Projektiranje je zelo pomemben del začetka vsake gradnje, zato je zelo pomembno, da je projektiranje izvedeno natančno in v skladu z zakonodajo. Projektiranje ureja veliko zakonov, najbolj obsežen pa je Gradbeni zakon. Ker pa projektiranje in nevarnost gresta žal z roko v roki, je pri projektiranju objektov nujno potrebno biti pozoren na vse nevarnosti, ki pri projektiranju pretijo in se jim izogniti. Tveganja v projektiranju so različna, vendar so dan danes na voljo tudi instrumenti s pomočjo katerih se lahko tveganjem pri projektiranju objektov učinkovito izognemo ali vsaj znatno zmanjšamo posledice the tveganj.


Dan danes obstaja kar nekaj mehanizmov, ki zmanjšujejo tveganja ob projektiranju in izvedbi objektov. Da bi se med projektiranjem projekta ter njegovo gradnjo izognili tveganjem, ki pri tem nastajajo, se priporoča opravljanje študij HAZOP in HAZID. Slednjo je bolje opraviti že v zgodnji fazi projektiranja, študijo HAZID pa lahko opravimo nekoliko kasneje. Obe študiji učinkovito preučujeta nevarnosti, ki se pred začetkom gradnje in v postopku gradnje pojavljajo ter tako omogočata izogib omenjenim nevarnostim.

s projektiranjem povezani zakoni


Študija HAZID služi zmanjševanju tveganj že ob začetku projektiranja

Študija HAZID služi prepoznavanju nevarnosti in jo izvedemo v zgodnji fazi projektiranja. Izvedemo jo lahko takoj, ko so nam na voljo podatki osnutki energijskih in masnih bilanc ter načrti zemljišča in objekta. Seveda moramo ob tem poznati še vire nevarnosti, ki pretijo na gradbišču, kot je na primer obstoječa infrastruktura, geotehnološke spremembe ali pa vremenski vplivi. Najpomembnejši izsledki in ocene nevarnosti tveganj pomagajo zagotoviti skladnost z zahtevami s področja varnosti in zdravja pri delu ter so del Registra tveganj, ki ga zahtevajo številni organi za izdajo dovoljenj.


S študijo HAZOP preprečujemo nevarnosti, ki se pojavijo po koncu projektiranja

Študija HAZOP, ki jo lahko izvedemo nekoliko kasneje, predstavlja orodje za prepoznavanje nevarnosti pri projektiranju ali pri načrtovanih modifikacijah. Omenjena študija služi natančnemu pregledu načrtov za nove ali obstoječe objekte ter pomaga pri zmanjševanju nevarnosti, ki prihajajo iz okolja. Tako nam študija HAZOP pomaga pri oceni možnost nevarnosti v primeru delovanja zunaj določene funkcije ali odpovedi posameznih delov opreme in posledičnih učinkov na objekt v celoti.

nevarnosti projektiranja v Ljubljani


Učinkovito izvajanje študij HAZID in HAZOP v podjetju Bureau Veritas

V podjetju Bureau Veritas izvajamo tako študijo HAZID, kot tudi študijo HAZOP. Ker verjamemo, da je prepoznavanje nevarnosti ključnega pomena že v fazi projektiranja, se zadeve lotimo natančno in pri svojem poročilu upoštevamo tudi najmanjša odstopanja, ki bi lahko vodila v razvoj potencialne nevarnosti ter tako zagotavljamo varno in učinkovito gradnjo. S poznavanjem zakonov projektiranja in z odlično izvedeno študijo HAZID v zgodnji fazi projektiranja bomo zagotovili, da:

  • bodo potencialna odstopanja od načrta prepoznana in sanirana,
  • bodo nevarnosti za HSE razkrite v zgodnji fazi projektiranja in se bodo tako sanirale z nižjimi stroški;
  • bodo nevarnosti zabeležene in upoštevane, da bi se jim lahko izognili, jih ublažili ali opozorili nanje pri nadaljnjih ukrepih zmanjševanja tveganja v času podrobnega načrtovanja;
  • se bomo izognili zamudam pri projektiranju in izdelavi projekta ter
  • bomo inšpekcijam omogočili pravilno presojanje sprejetih ukrepov.


Tudi študija HAZOP je izjemno pomembna, zato jo v podjetju Bureau Veritas ponujamo v vseh fazah projektiranja. V Bureau Veritas lahko po dogovoru prevzamemo tudi celotno odgovornost za dokumentiranje in poročanje o študiji HAZOP, tako da je administrativno breme za projektanta in odjemalca minimalno.

IŠČETE PARTNERJA ZA PROJEKTIRANJE V LJUBLJANI?


V primeru dodatnih vprašanj o projektiranju v Ljubljani, smo vam dosegljivi tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja, ki se vam pred projektiranjem še zastavljajo o nevarnostih, ki med projektiranjem pretijo, prav tako pa vam bomo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja o študijah HAZID in HAZOP, ki se vam pred njihovim naročilom še zastavljajo.