Katera okna izbrati?

Dobra okna izboljšujejo kakovost našega bivanja. Pri njihovem izbiranju pa se nemalokrat soočimo s precejšnjo dilemo katera okna izbrati, koliko je zanje smotrno plačati in na kaj vse moramo biti pozorni, da bomo z njimi zadovoljni. Izbira je nadvse pomembna, saj naj bi jih kupovali za vrsto let.

Ključne lastnosti oken, so njihova prepustnost zraka, toplotna prehodnost, vodotesnost, odpornost okna na mehanske obremenitve, prepustnost vidne svetlobe, zvočna izoliranost, presevnost, vrsta zasteklitve (dvojna, trojna), polnila (npr. inertni plin, zrak, itd.), obstojnost, varnost, preprosto vzdrževanje, barvna usklajenost z zunanjim videzom objekta in notranjostjo doma, možnost kakovostnega servisa in dolgoletna garancija.

Poleg tehničnih lastnosti pa se kupci soočamo tudi z izbiro materialov in njihovimi načini izdelave. Ne glede na to, za kakšen material se bomo odločili, se je pred nakupom pametno prepričati o toplotni prehodnosti celotnega okna (torej tudi okvirja) in ne le zasteklitve, saj je od tega odvisno, kako energetsko učinkovito bo.

Okna


Lesena okna

Lesena okna so zdrava,  prijetna in okolju prijazna ter primerna za vse, ki prisegajo na gradnjo iz naravnih materialov. Našemu domu bodo nudila toplino in domačnost ter ga na svoj način približala naravi, kljub temu pa zagotavljajo visoko stopnjo energijske varčnosti. Ker so običajno zaščitena z lazurami na vodni osnovi, zdravju ne škodujejo in ustvarjajo zelo prijetno bivalno klimo. Njihova največja prednost je njihova nizka toplotna prehodnost in naravne lastnosti, ki odlikujejo izdelke iz lesa,  pomanjkljivost pa vzdrževanje. Lesena okna, kar se tiče vzdrževanja med bolj zahtevnimi, saj jih je treba relativno pogosto barvati. Poleg tega pa so pri določenih pogojih tudi nagnjena k različnim oblikam deformacij. Rešitev te težave je kombinacija, pri kateri je okno iz zunanje strani prevlečeno z aluminijem, ki je praktično neuničljiv, hkrati pa ohrani svoje pozitivne lastnosti na področju toplotne prehodnosti.

Marles v svoji liniji lesenih oken ponuja velik izbor vseh vrst lesa in barvnih kombinacij, ki omogočajo prilagajanje okenskega krila našim željam in notranjosti našega doma. Njihova okna so na voljo v različnih debelinah, izdelana iz kakovostnega, lepljenega, z vidnih strani dolžinsko nespojenega lesa smreke, jelke, macesna, bora, hrasta ali merantija. Ponujajo tudi možnost eksotičnega lesa in kombinacije različnih vrst. Lazurne in pokrivne barve, ki jih uporabljajo so izdelane na vodni osnovi in zato človeku in okolju prijazne, hkrati pa oknom  zagotavljajo dolgotrajno funkcionalnost.

Oglejte si ponudbo lesenih oken


Panoramska okna

Sanjsko domovanje je večino dneva obsijano s sončnimi žarki in opremljeno z velikimi okni, ki prostor  navidezno povezujejo z zeleno okolico. Panoramska okna (oziroma stene) zaradi svojih ogromnih prosojnih površin bivalni prostor optično povečajo, mu omogočijo neposredno prepletanje z zunanjostjo in pričarajo občutek zračnosti, osvetljenosti in povezanosti z okolico. Tovrstna okna lahko popolnoma prevzamejo vlogo sten, primerna pa so  tako za tradicionalno, kot moderno opremljeno notranjost. Z njimi, poleg svetlobe, v svoj prostor spustimo tudi toploto, kar pripomore k ogrevanju prostora, in prispeva k zmanjšanju energijske porabe našega doma.

Marsikdo ima verjetno v spominu, da so bila panoramska okna v preteklosti zaradi visokih cen precej nedosegljiva, dandanes pa postajajo cenovno povsem dostopna. Marles s svojo kvaliteto in tradicijo zagotavlja dolgo življenjsko dobo svojih izdelkov, nam pa omogoča nakup, ki je dobra investicija za bivalno kvaliteto našega doma, saj je eden najprepoznavnejših proizvajalcev panoramskih oken v tem delu Evrope. Njihova tradicija, izkušnje in znanje so skozi desetletja prepričali številne kupce.

Lesena okna


Alu les okna

Pri tovrstnih oknih se tradicija poveže s sodobno tehnologijo. Lesena okna z zunanjo ALU masko niso le popularna. Zaradi kombinacije materialov ter svoje izjemne konstrukcije so primerna za vgradnjo v objekte, ki jih želimo dobro toplotno izolirati. Leseno okno v notranjosti stavbe daje prostoru prijeten občutek bivanja, zunanja maska iz aluminija, ki je lahko v različnih barvah ali imitacijah lesa, pa okno varuje pred vplivom vseh vremenskih sprememb. Dovršena konstrukcija zunanje aluminijaste maske omogoča optimalno zračenje in preprečuje pojav kondenzacije med aluminijem in lesom. Z izbiro ustrezne zasteklitve, so takšna okna primerna tudi za vgradnjo v pasivne stavbe.

Še vedno niste prepričani katera okna izbrati?