Obnovljena stara hiša lahko postane prava pravljična hiša

Pri prenovi starejšega objekta se lahko odločimo za različne sloge obnove. Starejše objekte na podeželju, ki so potrebni prenove, je mogoče obnoviti v zelo podeželskem slogu, kar se bo smiselno dopolnjevalo s širšo okolico. Seveda se podeželski slog velikokrat kombinira z modernimi poudarki, povečini pa se ti uporabijo zgolj za zagotavljanje čim večje funkcionalnosti in udobnosti bivanja. Prevladujoč rustikalen slog, ki se odraža tako v izbiri materialov in opreme, poskrbi za pravljično vzdušje in v obnovljeno hiško vnese duh domačnosti in topline.

Poudarjena izbira naravnih materialov

V vseh različicah rustikalnih slogov je izpostavljena raba naravnih materialov. Izbira materiala je povečini odvisna od umeščenosti v določeno pokrajino: ob morju je več izpostavljenih kamnitih elementov, v ostrejših klimah je prisotne veliko kovine, za les pa lahko rečemo, da je prava stalnica vseh rustikalnih slogov. Tudi pri strehi se je najbolje nagibati k bolj tradicionalnim materialom kot je opečnata kritina ali korec, saj bi modernejše izvedbe, kot je kovinska streha, preveč zmotile splošen vtis podeželske hiške. Naravni materiali naj bodo tako pri obnovi hiš v podeželskem slogu čim bolj prisotni kot gradbeni material, kot tudi pri izbiri manjših predmetov, na primer lesenih koritih za rože, kamnitih pragov in podobno.

Lesena okna Poudarjena estetska vrednost stavbnega pohištva

Vsi elementi v podeželskem slogu so v prvi vrsti funkcionalni, a so kot taki pomembni še za dekoracijo. Lep primer je na primer izbira lesenega stavbnega pohištva. Lesena okna imajo tradicionalno nameščena polkna na zunanji strani. Polkna služijo kot zaščita pred močnim soncem in radovednimi pogledi ter pripomorejo k dobri izolaciji. Obenem pa lesena polkna, ki so med seboj barvno usklajena, vizualno popestrijo fasado hiše. Modra lesena polkna in okna z belo kamnito fasado so tipična kombinacija za tradicionalno hišo ob morju, medtem ko so lesena okna s polkni na brunaricah že skorajda zapoved. A kljub temu, da dodelijo lesena okna in polkna hišam starinski pridih, izdelava polken in lesenih oken še zdaleč ni zastarela, temveč je to moderen izdelek, ki opravlja tako funkcionalno kot tudi estetsko funkcijo.

Najbolj priljubljena je paleta naravnih tonov

Pri izbiri barvne lestvice se je najbolje držati čim bolj nežnih odtenkov barv, ki jih najdemo v naravi. Nežne svetle barve se bodo lepo dopolnjevale z močnejšimi barvami kovinskih detajlov in večjih lesenih površin. Tako je pravilo tudi pri izbiri tkanin, ki naj bodo bele ali svetlih zemeljskih tonov, seveda v naravnih materialih, kot so lan, bombaž ali volna. Izogibajmo se velikim potiskom in se odločajmo za manjše vzorce iz rastlinskega sveta. Za več topline pa lahko uporabimo še ovčje kože, ki jih razprostremo po sedežni garnituri ali klopeh.

Odtenki lesu

Pohištvo: izbrani starinski kosi in sodobno udobje

Les je zelo mehak material, ki ga je relativno lahko obdelovati, zato je večina pohištva v podeželskem slogu narejena prav iz masive. Če imamo na voljo starinske kose pohištva jih lahko lepo kombiniramo z novejšimi kosi, včasih pa že zadostuje, da starinske predmete uporabimo zgolj za dekoracijo. Pri tem smo lahko zelo kreativni in uporabimo kose, ki so nam na voljo. Stara posteljna končnica lahko na primer tvori zelo lep okvir za ogledalo, stara masivna vrata pa z malo obdelave postanejo dobra osnova za kuhinjsko mizo.

Lepo urejen vrt pripomore k urejenosti obnovljene hiše

Okolica obnovljene hiše, še posebej pa vrt tik ob hiši, še dodatno pripomore k pravljičnemu občutku obnovljene hiše v rustikalnem slogu. Različni kotički, namenjeni sproščanju na prostem, povežejo notranjost hiše z naravo okoli nje. S tem v mislih se lotimo zasaditve vrta in razporeditvi potk in ostalega vrtnega pohištva po njem. Pri urejanju okolice ne pozabimo še na ograjo, ki naj se sklada z zunanjostjo hišo tako po izbiri materialov kot tudi barv. Za obnovljene hiše v podeželskem slogu so zato najbolj primerne lesene ali kamnite ograje, ki smiselno zaključijo vizualno podobo hiše.