Menjava oken – katera okna izbrati?

Menjava oken je, poleg menjave fasade in strehe, eden izmed večjih posegov v obnovo stanovanjskega objekta. Ker gre za večji projekt, ki za marsikaterega predstavlja precejšen finančni zalogaj, se je menjave oken dobro lotevati premišljeno. Najbolj smiselno se je za menjavo odločiti skupaj z obnovo fasade, ker se tako celovito toplotno zaščiti bivanjski prostor. Pri tem je potrebno realno oceniti stanje starih oken in se odločiti, ali so ta potrebna temeljite obnove ali pa so tako dotrajana, da je bolj smiselno izbrati nova.

Obnova lesenih oken

Stara okna so običajno narejena iz lesa, zato je obnova starejših lesenih, a še dobro ohranjenih oken v nekaterih primerih smiselna in finančno zelo privlačna rešitev. Obnove lesenih oken se lahko lotimo sami, če smo vešči natančnega brušenja, kitanja, barvanja in tesnjenja, na pomoč pa nam lahko priskoči tudi dober mizar. Velikokrat stara lesena okna potrebujejo le boljše tesnjenje in nov premaz barve. Največ pa pri obnovi lesenih oken dosežemo s tem, da poleg obnove lesenih delov zamenjamo še stekla in tako za večkrat izboljšamo njihovo toplotno izolativnost.

Menjava lesenih oken

Katera okna izbrati?

Če se odločimo za menjavo oken, lahko izbiramo med različnimi materiali. Najbolj razširjena so še vedno lesena okna, na voljo pa imamo tudi PVC, aluminijasta okna in takšna v kombinaciji lesa in aluminija.

PVC okna so relativno poceni, imajo dobro izolativnost in so precej neobčutljiva za vremenske pogoje. Toda narejena so iz umetnih materialov, ki lahko pri večjih temperaturah hlapijo v zrak, zato niso najbolj zdrava izbira. Plastični material prav tako ni najbolj estetski.

Aluminijasta okna se uporabljajo pri modernih zgradbah, sploh za večje steklene površine, ker gre za vzdržljiv material, ki hkrati nudi tudi konstrukcijsko oporo. Ta okna ne potrebujejo veliko vzdrževanja in so trpežna, zato so primernejša v krajih, kjer so velike vremenske obremenitve, na primer ob morju, kjer je v zraku veliko soli. Aluminijasta okna imajo veliko pozitivnih lastnosti, a so precej dražja od plastičnih oken.

Je pri menjavi navsezadnje le najbolje izbrati leseno okno?

Leseno okno je priljubljeno prav zaradi lesa: to je naraven material, ki za svojo obdelavo ne potrebuje veliko energije, zato gre za ekološki material, ki ga je moč tudi reciklirati. Na zdravje ima pozitivne lastnosti, saj daje občutek topline in domačnosti, kar na človeka deluje pomirjajoče. Še več, les je hipoalergen, kar pomeni, da ne sproža alergijskih reakcij. Poleg tega lesena okna uravnavajo vlago v prostoru, odlikuje pa jih tudi velika toplotna izolativnost, zato se vgrajujejo v pasivne in nizkoenergijske hiše. Ker je les naraven material, zahteva nekaj več nege od plastičnih in aluminijastih oken. Vsakih nekaj let ga je dobro premazati z zaščitnimi premazi ali olji, čeprav dandanes dobri proizvajalci tako dobro in globinsko zaščitijo les oken, da velikih posegov ni treba pričakovati. Če so naša okna bolj izpostavljena vremenskim vplivom, na primer v višjih nadstropjih večstanovanjskih objektov, kjer ni nadstreškov, se je mogoče dobro odločiti za lesena okna z zunanjo aluminijasto oblogo. Tako še vedno uživamo vse dobre lastnosti lesa kot naravnega materiala v stanovanju, na zunanji strani pa so lesene površine zaščitne z aluminijastim delom, ki lažje kljubuje večjim vremenskim obremenitvam.

Obnova lesenih oken

Več o izdelavi lesenih oken >>> 

Standardne dimenzije in oblike

Pri menjavi oken imamo lažjo nalogo, če so ta standardnih dimenzij in oblik. S tem je razpon ponudbe oken precejšen, saj lahko izbiramo med enokrilnimi, dvokrilnimi okni, takimi s fiksno zasteklitvijo in različnimi tipi standardnih balkonskih vrat. Pri menjavi oken je dobro biti pozoren tudi na širino profilov: ti so pri sodobnejših oknih veliko širši, zato je včasih bolj smiselno namesto dvokrilne izvedbe naročiti enokrilno. Če pa okna za menjavo niso standardnih dimenzij, se je potrebno posvetovati z našimi strokovnjaki, da boste skupaj izbrali najbolj optimalno možnost za vas.