Balkonska vrata in okna so hibrid med notranjim in zunanjim stavbnim pohištvom

Balkonska vrata morajo biti varna, a ne tako zelo kot zunanja. Balkonska vrata morajo biti trpežna, bolj od notranjih. Pogosto se jih odpira, z roko, z nogo, z ramo, kadar se skoznje nosi pladenj s pecivom ali s kavo. Včasih se jih pripre, drugič zapre, tretjič zaloputne. Po potrebi in počutju primerno.

Balkonska vrata po meri

Balkonska okna morajo izpolnjevati podobne zahteve. Skoznje se zre, visi in leze, kot vam bodo vedeli povedati srečni starši najstnikov. Lesena balkonska vrata in okna nas spominjajo na hiše naših babic.

Ni čudno, Slovenija je že od nekdaj bogata s tem obnovljivim virom in les se zaradi okolju prijazne narave še danes uporablja marsikje, nove so le tehnologije predelave in izdelave. Te so danes že tako razvite, da se nam ni treba več spraševati, kje nas bo odločitev za lesena vrata drago stala. V kombinaciji z zunanjo alu zaščito zagotavljajo dodatno varovanje pred vremenskimi vplivi, podaljšujejo življenjsko dobo oken in vrat ter zagotavljajo enostavno vzdrževanje. Lesena balkonska vrata in okna dihajo, a hkrati ščitijo pred prepihom, zunaj zadržujejo vlago, vročino in mraz in s tem prispevajo k manjšemu računu za elektriko. Da so ob tem še lepa na pogled in nadaljujejo tradicijo lesene gradnje v Sloveniji, je le še dodaten plus, ki nič ne stane.

Preberite več o balkonskih vratih po meri >>

Za standardne, nadstandardne in čisto posebne balkone - dimenzije balkonskih vrat

V trgovinah s stavbnim pohištvom boste seveda našli klasične dimenzije balkonskih vrat, če pa imate srečo, da ste podedovali eno ljubkih netipičnih hiš na podeželju ali ste najeli posebno igrivega arhitekta, ne skrbite, saj vam slovenki izdelovalci balkonskih oken in vrat ta rade volje izdelajo po meri. Večinoma tudi oni priporočajo les kot osnovni material, ki naj bo impregniran z zaščito proti vlagi, ter opremljen z osnovno alu profilno zaščito, ki bo bistveno podaljšala življenjsko dobo vrat in oken. 

Les dela od jutra do večera in tudi ponoči

Lesena balkonska vrata in okna ne le dihajo 24 ur dnevno, v naše bivalne prostore prepuščajo dnevno svetlobo in hkrati tako čez dan kot čez noč pomagajo pri filtriranju zraka, uravnavanju vlage in delujejo tudi kot zvočni izolator. Pri izbiri balkonskih vrat je poleg osnovnega materiala zaradi zagotavljanja dobre toplotne zaščite priporočljiva tudi troslojna zasteklitev. Ob izbiri preverite, ali je les premazan z okolju prijaznimi pokrivnimi premazi in barvami ter ali so zaščitena za primer požara. Tudi les je lahko ognjevaren, predvsem pa v primeru nesreče v zrak ne izpusti nešteto strupenih snovi.

Kako lesena balkonska vrata pomagajo ohranjati naravo

Ob podnebnih spremembah pogosto slišimo, da moramo ukrotiti človekove izpuste ogljikovega dioksida. Ker drevesa med rastjo skladiščijo ogljikov dioksid, ta ostane shranjen v lesu, ki ga izdelovalci uporabijo v lesenih izdelkih, torej tudi lesenih balkonskih oknih in vratih. Z izbiro lesa se tako ne boste pocrkljali le na pogled in otip, ampak boste naredili nekaj dobrega tudi za okolje. In kdor dela dobro za naravo, dela dobro tudi zase in za prihodnje generacije. Spanje v prostorih z lesenimi vrati in okni tako ni prijetnejše le zaradi naravnih materialov, ampak tudi zaradi mirnejše vesti.

Na kaj morate še biti pozorni ob izbiri balkonskih vrat in oken

Ko se odločate za nova balkonska vrata in okna, vsekakor naredite seznam pogostih in manj pogostih aktivnosti, ki jih izvajate na svojem balkonu. Tako boste lažje določili, katere funkcije mora izpolnjevati balkonsko stavbno pohištvo. Vsekakor ne bo narobe, če se boste odločili za odlagalni tip police na zunanji strani balkonskega okns ter kombinirano odpiranje v različne smeri. Bodite pozorni tudi na način zapiranja in stopnjo varnosti, ki morda ni toliko odvisna od lokacije same stavbe kot od tega, kako dostopno je na njej pozicioniran vaš balkon.