Standardne dimenzije oken in po naročilu ter napotki za obnovo

Standardne dimenzije oken so le ena izmed možnosti, ki jih imate na voljo danes. Mnoga podjetja so poleg standardnih dimenzij pripravljena izdelati okna po meri, pri čemer so po želji možne kompleksnejše oblike (na primer polkrožna ali trikotna). Ker pa informativni ceniki običajno zajemajo le standardne dimenzije, se je v primeru, da vas zanimajo okna po meri, vedno najbolje obrniti neposredno na proizvajalca in ga prositi, da vam pripravi konkretno ponudbo.

Več o materialih pri izdelavi oken

Varčnost, varnost in estetika – katera okna zadostijo vsem trem kriterijem?

Še preden pa sploh pridemo do dileme, ali so možne zgolj standardne dimenzije ali pa se je ponudnik pripravljen prilagoditi našim specifičnim potrebam, moramo najprej razmisliti o tem, katera okna sploh izbrati. S tem imamo v mislih predvsem material. Za večino kupcev so pri tem zagotovo najpomembnejši naslednji kriteriji: kako visoko stopnjo varnosti je mogoče pričakovati, kako dobra bo izolacija in estetski kriterij. K temu pa je treba najbrž dodati še vprašanje, kako zahtevno bo čiščenje, vzdrževanje in morebitna obnova. Material, ki je v zadnjem času spet deležen ogromno pozornosti, je nedvomno les. Kot naravni material se les ponaša z edinstveno estetiko, obenem pa gre za odličen izolator, kar je eden izmed razlogov, da ga uvrščamo med najbolj ekološke rešitve za zunanje stavbno pohištvo. Ker diha, zagotavlja zdravo bivanje, primeren pa je tako za standardne dimenzije kot za malce bolj posebne izvedbe.

Standardne dimenzije lesenih oken

Izdelava oken zahteva obilico znanja in izkušenj, ne glede na material

Ne glede na to, katera okna na koncu izberete (material, standardne dimenzije ali po naročilu, vrsta stekel ipd.), je zelo pomembno, da poiščete izkušenega proizvajalca, ki ima veliko znanja o tem področju. Le v tem primeru bo možna resnično profesionalna izdelava oken. To je še toliko pomembnejše, če vas ne zanimajo standardne dimenzije oken, ampak imate v mislih kompleksnejše dizajne. Preverite pretekle reference in morebitne certifikate različnih ponudnikov. Naj vas ne zanima zgolj cena ob samem nakupu, ampak upoštevajte, kje boste dobili resnično največ za svoj denar. Pozanimajte se predvsem, kakšna je pričakovana življenjska doba in kakšne so povprečne energetske izgube.

Kako poteka vzdrževanje oziroma obnova lesenih oken?

Največji zadržek, ki ga imajo mnogi v povezavi z lesom, je, da je obnova lesenih oken precej zahtevna v primerjavi z drugimi materiali. To do neke mere sicer drži, vendar pa lahko z rednim in pravilnim vzdrževanjem v skladu z navodili proizvajalca močno zmanjšate tveganje za to, da bi bila sploh potrebna obnova – oziroma poskrbite, da bo potreba po obnovah mnogo manjša, kot bi bila sicer. Smiselna rešitev za tiste, ki želite, da bi bila vzdrževanje in obnova karseda nezahtevna, je tudi kombinacija lesa z ALU-oblogo. Zaradi trpežnosti aluminija in njegove odpornosti na najrazličnejše vremenske pogoje je obnova lesenih oken, ki so dopolnjena z ALU-masko, mnogo manj zahtevna. Vsekakor pa o tem, kako pogosto bo potrebna obnova, močno odloča tudi vrsta, predvsem pa kakovost uporabljenega lesa.

Obnova starih lesenih oken

Standardne dimenzije oken in vašim potrebam prilagojena okna po meri

V podjetju Marles z bogato tradicijo za vas ustvarimo tako standardne dimenzije kot povsem unikatno stavbno pohištvo. Standardne dimenzije naših modelov lahko preverite na naši spletni strani. Če vas bolj kot standardne dimenzije zanima izdelava oken po naročilu, pa vas vabimo, da nam pišete ali nas pokličete. Pripravili vam bomo neobvezujočo informativno ponudbo, ki vam bo pomagala pri odločitvi. Poleg izbire med standardnimi dimenzijami in drugimi opcijami imate možnost odločanja med različnimi barvami, debelinami, tipi stekel ipd. Kadar gre za ne ravno standardne dimenzije, so seveda možne posebne oblike. Ne glede na to, za katero opcijo se na koncu odločite (standardne dimenzije ali posebne, enojno ali dvojno krilo itn.), pa vam je zagotovljena izjemna energetska varčnost, zaradi česar so naši izdelki primerni celo za pasivne oz. nizkoenergijske hiše.