Polkna - kaj pomenijo lesena polkna pri izolaciji in zaščiti domov


Polkna dajejo hiši poseben čar in dopolnjen videz, ter imajo ključno vlogo pri toplotni in zvočni izolaciji, varnosti, zaščiti in estetiki.

  • Toplotna in zvočna izolacija: Okna s lesenimi polknami predstavljajo najboljši način izolacije, saj so tako odlični zvočni in toplotni izolatorji, ki poleg varnosti, pomagajo zmanjšati porabo energije za ogrevanje oz hlajenje hiše.
  • Varnost in zaščita: polkna, poleg zaščite pred nezaželenimi pogledi, nudijo tudi zaščito pred soncem, točo, vetrom in dežjem ter ostalimi vremenskimi vplivi. Prav tako so lesena polkna naraven in zdrav in ekološki material, ki izredno ugodno vpliva na človeka.
  • Estetika: Z estetskega in dekorativnega vidika so izraz večne elegance in lepote, tako za tradicionalne, klasične kot tudi sodobne hiše, katere vse pogosteje uporabljajo polkna različnih vrst, dizajnov in barv tudi v kombinaciji z okni.

VEČ O CENIKU LESENIH OKEN S POLKNI

Izbira aluminijastih in lesenih polken izdelanih pri Marles PSP d.o.o.

Les je najpogostejši material, ki se uporablja za izdelavo polken in ima dolgo tradicijo ter zgodovinsko vrednost, ki sega daleč nazaj pred aluminijem in PVC, saj je imela vsaka hiša polkna in le ta so imela ključno vlogo pri izolaciji oken, kot tudi vlogo varnosti in zasebnosti. Pri podjetju Marles PSP d.o.o, imajo odličen cenik polken. Njihova izdelava je osredotočena na kvalitetna lesena in aluminijasta polkna. Pri njih lahko izbiramo med različnimi lesenimi polknami s fiksnimi, gibljivimi, kasetnimi in kombiniranimi lamelami, ter vzdržljivimi aluminijastimi polknami v izvedbi s fiksnimi ali gibljivimi lamelami z nosilnim okvirjem, katerega, katerega je možno montirati na aluminijasto, leseno ali PVC stavbno pohištvo.

lesena polkna

Cenik lesenih polken je odvisen od vrste izdelave in kakovosti materiala

Cenik polken določata dva glavna kriterija in sicer: vrsta in kvaliteta materiala - seveda so še tudi drugi kriteriji, npr oblika, velikost in dizajn. Vrsta polken, katera določa osnovni cenik, se določa glede na njegovo osnovno izdelavo, le ta so lahka fiksna ali imajo gibljive, kasetne oz kombinirane lamele. Drugi kriterij, ki določa cenik je seveda material in njegova kvaliteta. Polkna so izdelana iz mnogih materialov, najpogosteje pa so izdelana iz lesa - cenik takih je višji od aluminijastih polken oz drugih vrst materiala. Cenik je odvisen od trdote lesa. Les oreha ali hrasta je boljše kakovosti in ima večjo trdnost - življenjska doba je dolga - cenik pa nekoliko višji. Drug standarden, vendar cenovno bolj ugoden les je smreka - smreka so so bolj dobavljiva na trgu, mogoče jih je izdelati iz več različnih debelin, vendar so le ta manj trdna in lažja, kar seveda vpliva na cenik smrekovih polken. V vsakem primeru nam svetovalci priporočajo, da preverimo kvaliteto in cenik polken iz trdega in mehkega lesa, ter se šele nato odločimo, katero varianto bomo izbrali.

OGLEJTE SI KOLEKCIJO OKEN NATUR >>>

Zaščita in vzdrževanje lesenih polken in življenjska doba polken

Lesena polkna so predhodno obdelana z zaščitnimi sredstvi, katera so impregnirana in zaščitena pred neugodnimi vremenskimi vplivi - enako kot lesena okna. Kljub dobri zaščiti pa proizvajalci priporočajo, da se, tako kot lesena okna, vsaj enkrat letno - najbolje pred zimskim obdobjem pregledajo in po potrebi zaščitijo z zaščitnim premazom.

Izdelava polken

Z odličnimi okni lahko izoliramo naš dom, z lesenimi polknami pa še bolje

Dobra toplotna in zvočna izolacija je ključna za naše dobro počutje in prihranek energije v ekstremnih vremenskih razmerah. Dodatna toplotna in zvočna izolacija, ki jo dosežemo s lesenimi polknami, pomeni odlično dodatno izolacijo, katera nam bo pomagala prihraniti bistveno več energije ogrevanja oz hlajenja ne glede na stopnjo izolativnosti naših obstoječih oken. Ker je med polknami in oknom prazen prostor - zrak - kateri je najboljši izolator, se le tam ustvari zračni zid, ki bistveno zmanjša prehod energije v prostor oz iz prostora preko okna, zato bo poraba energije bistveno manjša.