S premišljeno ureditvijo doma do izboljšanega počutja

Doma naj bi se kar najbolje počutili, saj tukaj preživljamo največ prostega časa. Včasih pa že zasnova stanovanja ali hiše k boljšemu počutju ne pripomorejo prav veliko, prej nasprotno. Temni in majhni prostori niso še nikoli nikogar navdali z veseljem, enako velja za kup umazanije in nepospravljenih reči. K višji kakovosti bivanja pripomorejo tudi dejavniki, ki na prvi pogled niso samoumevni in na katere sredi vsakdanje naglice zlahka pozabimo. Med najvažnejšimi so prisotnost zelenja, svež zrak in primerna temperatura bivalnih prostorov.

Več svetlobe zagotovljeno izboljša razpoloženje in splošno počutje

Prisotnost naravne dnevne svetlobe v bivalnih prostorih se vse bolj ceni, saj dokazano blagodejno vpliva na dobro razpoloženje, obenem pa pomaga telesu uravnavati biološki ritem dneva in noči. Ni torej čudno, da se vse več ljudi odloča v svoje domove vgraditi velika okna, če je mogoče pa kar panoramske stene. Panoramske stene so velike zastekljene površine, ki povsem nadomestijo del ali celotno zunanjo steno. V preteklosti so velika okna in panoramske stene predstavljale velike izgube energije, zdaj pa je izolativnost steklenih površin tako napredovala, da je takšna bojazen odveč. Velike steklene površine pa ne skrbijo samo za boljšo osvetlitev stanovanja, temveč bivanjski prostor vizualno povečajo. K večji svežini in odprtosti prostora lahko pripomoremo še z uporabo svetlih odtenkov za stene in s povečano uporabo strateško nameščenih ogledal. 

Alu les okna

Nazaj k naravi – skozi drsno panoramsko steno

Sobne rastline vnašajo v naš dom več narave, še bolje pa je, če gremo zlahka tudi sami na prosto. Atrijsko zasnovane hiše z velikimi drsnimi panoramskimi stenami so namenjeni prav čim pogostejšemu izhajanju na prosto. Panoramske stene so običajno večkratno zastekljene in zato težke, vendar je tehnologija okovja panoramskih sten tako dobra, da zagotavlja lahko rokovanje. Celo pragovi so tako nizki, da so v nekaterih izvedbah skorajda poravnani s tlemi. Takšna drsna panoramska vrata z dovršenim okovjem kar vabijo k odpiranju notranjih prostorov k zelenju na vrtu ali terasi. Z bolj intenzivno uporabo zunanjosti svoje hiše se sočasno poveča še izkoriščenost večjega prostora, kar preprečuje občutke utesnjenosti in slabe volje.

Zadihajmo s polnimi pljuči – tudi doma

Kvaliteten zrak pomembno vpliva na naše razpoloženje in zdravje nasploh. V neprezračenih in vlažnih prostorih se rade razraščajo bakterije in različne plesni. Zatohel in postan vonj stanovanja ni še nikogar navdal z energijo, zato je dobro okna stanovanja odpreti vsaj za nekaj minut na dan. Sodobne, trajnostne rešitve pa zajemajo vgradnjo avtomatskega prezračevalnega sistema, ki zrak obenem filtrira, kar ugodno vpliva na počutje astmatikov. Povsem avtomatizirano prezračevanje je hkrati še energijsko učinkovito, saj nastajajo pri tem zanemarljive toplotne izgube.

Lesena okna

Naj nam doma ne bo prevroče

Temperaturo bivalnega prostora je najbolje prilagajati vsakemu prostoru posebej. Udobje v kopalnici zahteva pač veliko višjo temperaturo kot v spalnici. Na splošno pa velja, da je optimalne temperatura stanovanja med osemnajst in enaindvajset stopinj podnevi, ponoči pa za kakšno stopinjo manj. Vsakršna večja odstopanja neugodno vplivajo na počutje, obremenitev pa je mogoče zaznati tudi pri manjših odstopanjih pri krvnem tlaku. Pri določanju najbolj primerne temperature je dobro upoštevati tudi svoj občutek: v stanovanju nam mora biti toplo, ne pa prevroče ali celo premrzlo.

Čisto, pospravljeno in pretočno

K boljšemu počutju doma močno pripomore še splošno vzdrževana čistoča. Najbolje je, da si postavimo sistem tedenskega čiščenja, ki se ga zvesto držimo. Tako bomo preprečili veliko nalaganje nepospravljenih stvari in sproti čistili nabrano umazanijo. Vsaj enkrat na leto je potrebno stanovanje še temeljiteje prevetriti in narediti neizprosno selekcijo, katere stvari zavreči. Če se ob tem odpovemo še kakšnemu zbiralcu praha, pa bomo v prostor vnesli nekaj več pretočnosti in svežine, ki nam bo dvigala razpoloženje čez celo leto.