Kako polepšamo zunanjost svoje hiše in izboljšamo kvaliteto bivanja

Zunanji videz hiše je prav tako pomemben kot njena notranjost, s katero naj bi bila zunanjost usklajena. Lepši videz hiše pripomore k splošni zadovoljnosti in užitku bivanja v njej. Poleg tega je zunanjost hiše najbolj viden in izpostavljen del našega doma, ki veliko pove o nas samih in naših vrednotah. Obiskovalci, a tudi naključni mimoidoči, si prav na podlagi prvega vtisa, ki ga dobijo, ko zagledajo naš dom, ustvarijo mnenje ne samo o hiši, temveč tudi o našem življenju. Če je zunanjost zanemarjena in neprivlačna, ne bomo nobenega prepričali niti z dovršeno notranjostjo. Niti sebe ne. Na srečo jo lahko z nekaj premišljenimi investicijami zunanjost hiše temeljito izboljšamo in polepšamo, s tem pa zvišamo veselje ob bivanju doma.

Osvežena barva fasade poživi vsako starejšo hišo

Nove fasade najhitreje preobrazijo celotno podobo hiše in znatno vplivajo na splošen vtis, ki ga daje objekt. Če gre za starejšo hišo, je najbolj smiselno investirati v novo fasado, ki bo hišo ne le polepšala, temveč jo obenem še energijsko dobro zaščitila. Ko pa imamo opravka z relativno novo fasado, a bi vseeno radi osvežili videz hiše, lahko to dosežemo zgolj z nanosom novega odtenka barve. Novo barvanje fasade je obenem dobra priložnost za popravila fasade, če je prišlo do manjših poškodb. Ena bolj običajnih poškodb so luknje, ki jih v nove fasade zvrtajo žolne, ki si iščejo prostor za gnezdo, privlači pa jih votli odmev. Take poškodbe, ki so najbolj pogoste na podeželju, je potrebno sanirati, da ne pride do zamakanja notranjih delov fasade. Barvanje fasade je smiselno še takrat, ko se na njej razširja plesen ali alge, kar fasado zelo postara in daje vtis zanemarjenosti. V tem primeru je potrebno fasado dodatno prebarvati z algicitom, ki preprečuje razrast plesni in alg.

Zamenjajte dotrajana okna

Okna so oči hiše, in če so te utrujene, je cela hiša videti postarano. Stara in obrabljena okna, s katerih se lušči barva, res nikogar ne bodo prepričala, da imate notranjost lepo urejeno. Za hiše je zamenjava dotrajanih oken (poleg fasade) eden izmed nujnih vzdrževalnih del, ki pripomorejo h kakovostnejšem bivanju. Ko se odločamo za nova okna, ki jih bomo vgradili v starejšo hišo, je najbolje, da izberemo klasična lesena okna, ki se vizualno najbolje skladajo s celotnim videzom hiše. Zamenjava oken z novimi se bo kmalu izkazala za dobro investicijo tudi pri položnicah za ogrevanje: izdelava lesenih oken je dandanes namreč tako napredovala, da nudijo neprimerno boljšo toplotno zaščito kot v preteklosti. Pri zamenjavi klasičnih oblik oken so nam na voljo tipska lesena okna, ki ponavadi zadostijo vsem zahtevam različnih dimenzij. Če pa imamo okna posebnih oblik, je potrebno izdelavo lesenih oken naročiti posebej, kar je cenovno in časovno bolj zahtevno.

Izdelava lesenih oken v MarlesuIzdelava tipskih lesenih oken

Poskrbite za vrata in primerno opremite vhod

Vrata so, podobno kot okna, stavbno pohištvo, ki nazorno nakazuje, kakšna je notranjost in ljudje, ki v hiši živijo. Pomembno je, da so lepa in se vizualno skladajo s preostankom hiše, še posebej z okni. Najbolje je, da so narejena v istem slogu in iz enakega materiala. Obenem pa morajo biti vrata dovolj masivna, da dajejo občutek varnosti in zaščite. Poleg vrat so pri vhodu pomembni še drugi nujni dodatki, med katere sodijo poštni nabiralnik, stanovanjska številka hiše in ploščica z imenom. Tudi s premišljeno izbiro teh dodatkov pridamo vhodu svojo noto, sploh če jih med seboj uskladimo glede barve, materialov in sloga, ki naj bi se smiselno navezoval na celotno podobo hiše. Vhod lahko še dodatno okrasimo z uporabo lončnic in drugih rastlinskih aranžmajev, ki so prilagojeni letnim časom in velikim praznikom, za zares impresiven vhod pa uporabimo še diskretno talno osvetljavo.