Okna predstavljajo pomembno investicijo v naše domovanje

Otroška domišljija okna pogosto enači z nekakšnimi očmi hiše in če smo se pripravljeni malenkost vživeti, zlahka razumemo zakaj. Skozi okna namreč spremljamo dogajanje v naši neposredni okolici, našo notranjost pa preko njih povezujemo z zunanji svetom. V kolikšni meri bomo to storili, je odvisno popolnoma od naše želje po zasebnosti in ostalih osebnih preferenc.

Skozi okna pa v naša domovanja prihajata  tudi svetloba in toplota, kar pomeni, da lahko igrajo precejšnjo vlogo pri osvetlitvi prostorov ter njihovem ogrevanju, oziroma ohlajanju (če jih odpremo). V primeru dotrajanih in netesnih oken se lahko naša energija za ogrevanje stavbe poveča za kar nekaj deset odstotkov. V današnjem času so cene kuriv skokovito narastle, kar nas sili v čimbolj racionalno porabo toplotne energije, pametna odločitev glede nakupa kvalitetnih novih ali menjave dotrajanih oken, pa se bo, v času, ki prihaja lahko izkazala za izredno pomembno.

Vrhunska lesena okna po konkurenčnih cenah

ALU okna po konkurenčnih cenah, imajo mnogo dobrih lastnosti

V zadnjem času se veliko govori o vrhunski kvaliteti aluminijastih oken, vendar pa se je potrebno zavedati, da je, kljub temu, da je v zadnjih letih precej padla, tudi njihova cena temu primerna. Pred kakšnim desetletjem se je aluminijasto stavbno pohištvo vgrajevalo le v javne objekte kot so šole, bolnišnice in gospodarska poslopja za katere so bile značilne velike steklene površine, dandanes pa so  na voljo tudi za stanovanjske in poslovne objekte.

Aluminij je kovina, ki se odlikuje po svoji majhni teži in hkrati čvrstosti ter popolni odpornosti proti koroziji. Ker ga je možno zelo natančno obdelati, lahko zelo dobro tesni in ponudi resnično dobro izolacijo. Za izboljšanje toplotne prehodnosti aluminijastih profilov, mora biti med notranji in zunanji aluminijasti okenski profil obvezno vgrajen distančnik oziroma termočlen, izdelan iz umetnih mas. Prostor med profiloma je večinoma prazen, pri najbolj izolativnih modelih, pa je napolnjen s termoizolacijsko peno.

Vzdrževanje aluminija  je preprosto, njegova življenjska doba pa praktično neomejena. Pri aluminijastih oknih obstaja prednost poljubne izbire barvnega odtenka, ali imitacije strukture lesa, za katero se uporablja posebno barvno folijo.

Montaža lesenih oken

Lesena okna bodo v dom prinesla toplino in prijetno vzdušje

Les v naš dom prinese toplino naravnega materiala, hkrati pa se ponaša z odličnimi izolacijskimi, gradbeno-fizikalnimi lastnostmi, zmožnostjo uravnavanja vlage v prostoru, zračnostjo, kot material pa se ne naelektri, kot nekateri drugi. Pozitivna lastnost lesenega okna je njegova dobra toplotna prevodnost, ki se stopnjuje z debelino okvirja.

Za izdelavo lesenega okna je praviloma v uporabi mehak les iglavcev (smreka, macesen ali bor), ki ga ni pretežko prilagajati različnemu oblikovanju. V veliki večini se uporablja smreko, ki je v slovenskih gozdovih najbolj razširjena in ima tudi najbolj ugodno ceno. Od listavcev v ta namen izberemo hrast, ki pa je veliko trši in pri spremenjenih vremenskih pogojih zelo rad razpoka.

Navkljub prepričanju nekaterih, da so lesena okna kar se tiče oblike in velikosti manj primerna od PVC ali ALU oken, je les svojo trdnost v gradbeništvu dokazoval že v preteklosti, hkrati pa je relativno lahek za obdelovanje, zaradi česar imamo na izbiro skorajda neomejene možnosti različnih velikosti in oblik, seveda s predpostavko, da zanje uporabljamo lepljene profile, s katerimi onemogočimo njegovo delovanje in preprečimo nastanek rež med krilom in okvirjem.

Tako staro, kot novo leseno okno je možno tudi prenoviti z nadgradnjo aluminijastega sistema, kar pomeni, da na celoten zunanji del okna vgradimo posebej izdelano ALU masko, ki doprinese k popolni zaščiti lesenega okna pred vremenskimi vplivi, leseno okno pa na tak način spremenimo v kombinirano ALU-leseno okno.

V podjetju Marles ponujajo velik izbor kvalitetnih lesenih oken po ugodnih cenah. V njihovi ponudbi najdete lesena okna in les/alu okna modernih oblik, ki so po naročilu lahko izdelana tudi kot okna s polkni.

Kakovostna lesena okna – cena je nizka glede na to kaj nudijo

Cena oken je odvisna od več dejavnikov, kot so oblika, velikost, material okenskega okvirja, zasteklitev in tudi način odpiranja okenskih odprtin. Kot velja še pri marsikaterem drugem nakupu, je  tudi pri oknih njihova kvaliteta pogosto pogojena s ceno. A ker gre za dolgoletno investicijo, ob kateri se vam bodo stroški ob pravilni izbiri in vgradnji povrnili, pred končno odločitvijo svetujemo temeljit premislek.

Za izvenstandardne, poševne oblike (trikotnik, trapez, romb, krog), boste seveda odšteli veliko več kot za okna standardnih, pravilnih oblik (kvadrat, pravokotnik). Če boste izbirali velike dimenzije, bodo le-te prav tako stale več od manjših. Razliko v ceni pa doprinesejo tudi različni materiali. Za najcenejšega velja PVC, sledi mu les, najdražji pa je aluminij in njegove kombinacije (npr. les – ALU). Različno se prav tako obračunavata način zasteklitve (dvoslojna, troslojna, različna polnila, nanosi, premazi…) ter način odpiranja (fiksna, enokrilna, dvokrilna in strešna okna).

Lesena okna Marles Natur

Hitra in kakovostna montaža oken, po sodobnih RAL smernicah

Pri vsaki vgradnji ali menjavi oken ima izreden pomen profesionalna montaža, ki bo preprečila potencialne težave pri uporabi in vzdrževanju in zagotovila brezhibno delovanje. S strokovno montažo boste poskrbeli za to, da bodo vaše toplotne izgube resnično minimalne, da bodo okna delovala protihrupno, ipd.

Pri Marlesu je zaposlena ekipa izkušenih strokovnjakov, ki poskrbijo, da je montaža vaših oken izvedena v najkrajšem času, brezhibno ter v skladu z najsodobnejšimi smernicami, kar potrjujejo številni certifikati, ki so jih pridobili v letih svojega delovanja.