Sodobni trendi v gradnji stanovanjskih hiš

Gradbeništvo gre, tako kot vse druge panoge, v korak s časom. Spremembe so vidne pri smernicah za gradnjo velikih projektov kot tudi v novih trendih za gradnjo stanovanjskih hiš. Vse bolj se poudarja trajnostna gradnja s čim večjo uporabo naravnih materialov in ogrevanje z izkoriščanjem obnovljivih virov. Novi objekti so energijsko varčni, takšen pa je tudi način gradnje. Montažne hiše postajajo vse bolj priljubljene še zaradi hitre izvedbe in boljše protipotresne zaščite. Spreminjajo pa se tudi smernice v notranji razporeditvi prostorov in združevanju bivalnega dela v eno povezano celoto.

Montažna gradnja je hitra in natančna

Prednosti montažne gradnje je kar nekaj, naročnik pa najbolj opazi prav hitro postavitev objekta. Elementi, ki so uporabljeni pri montažni gradnji, so namreč predhodno narejeni v tovarni in se na gradbišču zato hitro sestavijo v celoto. Predhodna priprava gradbenih elementov je dobra še zato, ker poteka v zaprtem prostoru, ki je zaščiten pred vremenskimi vplivi. Končni izdelki so zato manj poškodovani, pa tudi odpadkov je manj, s katerimi se ne dodatno obremenjuje okolja. Za montažno gradnjo se uporablja večinoma les in kvalitetni izolacijski materiali, ki dobro toplotno ščitijo hišo in pripomorejo k nizki porabi ogrevanja.

Montažna gradnja nudi še zelo dobro protipotresno zaščito, saj je njena konstrukcija lahka, zato pri potresu ne pride do tako velikih obremenitev in posledično poškodb kot pri klasični gradnji.

Uporaba naravnih materialov tudi v sodobni izvedbi

Vse več ljudi poskuša živeti bolj povezano z naravo, zato se pogosteje odločajo za uporabo naravnih materialov pri gradnji. Naravni materiali so bolj prijazni do okolja in blagodejno vplivajo na človekovo splošno počutje. Med največkrat uporabljenimi je prav les. Čeprav ima lahko les pogosto pridih rustikalnega, se uporablja tudi pri sodobnejše zastavljenih stanovanjskih hišah. Celo pri hišah, ki sledijo slogu z ravnimi strehami in drznimi  barvnimi fasadami, se velikokrat vgradijo prav lesena okna. Še več, lesena okna z alu oblogo ugodijo vsem zahtevam sodobnega oblikovanja, saj imajo zaradi aluminijaste obloge na zunanji strani zelo sodoben videz čistih linij, ki ga je mogoče barvno uskladiti s fasado. Po drugi strani pa lesena alu okna v bivalno notranjost z odkritim lesenim delom vnašajo občutek naravne topline in domačnosti. Lesena alu okna različnih dimenzij je mogoče uporabiti za manjše, bolj intimne prostore, kot tudi za večje zasteklitve bivalnih prostorov.

Nudimo tudi alu-les okna

Lesena okna z alu oblogo dimenzijeDimenzije alu lesenih oken

Uporaba nove tehnologije za večje udobje

Pri sodobni gradnji je velik poudarek na čim bolj energetsko učinkoviti hiši. Takšna hiša zahteva izredno dober toplotni ovoj, se pravi dobro izolirano fasado, streho in kakovostno narejeno stavbno pohištvo, da se minimalizirajo izgube energije. Dodaten pogoj za dobro energijsko izkoriščenost pa je uporaba obnovljivih virov za ogrevanje. S sončnimi kolektorji je mogoče izkoriščati energijo sonca in z njo ogrevati sanitarno vodo ali celo proizvajati električno energijo. Za bolj zanesljivo ogrevanje, ki ni odvisno od vremena, pa se uporabljajo zmogljive toplotne črpalke. Te izkoriščajo toploto iz okoliškega zraka, zemlje ali podtalnice ter z njo ogrevajo prostore in sanitarno vodo. Take črpalke poleti skrbijo še za hlajenje prostorov, kar znatno pripomore k večjemu udobju bivanja.

Novi slog je slog čistih linij in odprtih prostorov

Sodobni trendi prevladujejo prav tako v notranji razporeditvi prostorov. Odprt bivalni prostor, ki združuje dnevno sobo, jedilnico in kuhinjo, postaja že stalnica pri načrtovanju hiše, saj poudarja druženje cele družine tudi med pripravo obrokov. Vse večji poudarek pa je namenjen smiselni zasnovi celotnega objekta, da je ves prostor bolje izkoriščen. Če je le mogoče, razporeditev prostorov ne zahteva hodnikov in sledi logičnemu toku premikanja skozi prostore. Opazen je trend izdelave pohištva minimalističnih oblik in ravnih linij, kar se odraža v zasnovi prostorov. Poleg izčiščenosti se vse bolj poudarja še večja prisotnost dnevne svetlobe. Velike zastekljene površine dobro izkoriščajo dnevno svetlobo, ki daje občutek odprtosti in vizualno poveča prostor.